comment 0

ΦΑΛΑΦΕΛ ΞΑΝΑ (ΚΑΙ ΞΑΝΑ)

Μετά από πολύ καιρό λοιπόν γράφω κάτι στο αγαπημένο μου μπλόγκ. Τα πράγματα στη ζωή μου έχουν αλλάξει κάπως φέτος και δεν μου μένει ο απαραίτητος χρόνος για να μαγειρεύω όπως θα ήθελα. Πρέπι να ομολογήσω όμως ότι νιώθω πολύ τυχερή αφού η νέα μου ενασχόληση έχει να κάνει με παιδιά και επικοινωνία κάτι που επίσης με γεμίζει πολύ και με κάνει να νιώθω χαρούμενη.
Η πρόταση λοιπόν για την καθαρά Δευτέρα έχει να κάνει με τους αράβικους ρεβιθοκεφτέδες, Δοκιμάστε το και δεν θα μετανιώσετε!

katerina's cooking lab

Πρόσφατα μας επισκέφτηκε στη Θεσσαλονίκη η αγαπημένη μου φίλη και μαθήτρια, η Ειρήνη. Αυτό που δεν ήξερα γι’ αυτήν είναι ότι εδώ και λίγο καιρό, έχει πήρε την απόφαση να τρέφεται ως vegetarian ή πιο συγκεκριμένα flexitarian, που κατά τη γνώμη μου είναι πιο έξυπνο, καθώς δεν απαγορεύεις στον εαυτό σου το κρέας και τα παράγωγά του, αλλά τα καταναλώνεις σε περιορισμένο βαθμό και σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, κυρίως όταν είσαι βέβαιος ότι είναι πολύ καλής ποιότητας. Ένας flexitarian δηλαδή δε θα φάει κοτόπουλο από το σούπερ μάρκετ, αλλά μια κότα από το χωριό θα την τιμήσει δεόντως. Μια χαρά μου φαίνεται εμένα αυτό…

Ωστόσο, όταν κάποιος αλλάζει διατροφικές συνήθειες στην αρχή δυσκολεύεται να βρει τα πατήματά του στην κουζίνα. Τι μαγειρεύεις δηλαδή όταν θες να φας κάτι που δεν θα περιέχει κρέας, αλλά θες να είναι γρήγορο, νόστιμο και εύκολο, και ζεις στην Ελλάδα; Γιατί, κακά τα ψέματα, μπορεί εδώ που ζούμε να…

Δείτε την αρχική δημοσίευση 577 επιπλέον λέξεις

comment 0

Θράψαλα γεμιστά με φέτα

Ενα Σάββατο πρωί πήρε τηλέφωνο η αδελφούλα μου για να έρθει να φάμε μαζί. Εγώ δεν είχα προσδιορίσει τι θα φάμε ακριβώς, σκόπευα να αυτοσχεδιάσω. Και πολύ καλά το σκεφτόμουν, γιατί μετά από λίγο, η Ελένη μπήκε στο σπίτι φορτωμένη με πράγματα: «Κατερίνα, πέρασα από την αγορά Μοδιάνο, κι έφερα ό,τι λιμπίστηκα! Εγώ τα έφερα, εσύ θα τα μαγειρέψεις», είπε, κι έτσι ξεκίνησε ένα καταπληκτικό Σάββατο, με αυθόρμητα ψαρομαγειρέματα.

Το πρώτο πράγμα που αντίκρισα ανοίγοντας τις σακούλες ήταν δύο μεγάλα, πάμφρεσκα θράψαλα, Συγγενείς με τα καλαμάρια, τα θράψαλα έχουν πιο μαλακή σάρκα, ενώ είναι και φθηνότερα στην αγορά. Εμένα μου αρέσουν πολύ.

Οι επιλογές που είχα ήταν άπειρες. Τελικά, το ένα έγινε ψητό στο μαντέμι με ανατολίτικα αρώματα. Πάρα πολύ ωραίο:

_DSC0450

Το άλλο, το κάναμε γεμιστό με φέτα, γραβιέρα και πιπεριές. Μάλλον αυτό ήταν και το πιο νόστιμο από τα πιάτα που μαγείρεψα εκείνη τη μέρα.

Το καταπληκτικό αυτό γεύμα έκλεισε με λουκουμάδες με μέλι και ελληνικό καφέ.

Είπαμε και το φλυτζάνι!

Μεζές για 4 άτομα

1 κιλό θράψαλα, 200 γρ. φέτα, 100 γρ. γραβιέρα γλυκιά, 2 μέτριες ντομάτες κομμένες σε κυβάκια, 1 πιπεριά κέρατο κομμένη σε κυβάκια, 1 πιπεριά Φλωρίνης κομμένη σε κυβάκια, ρίγανη, 1 κουταλιά του γλυκού ξύσμα λεμονιού κατά προτίμηση βιολογικό, 1 ποτήρι λευκό κρασί, λίγο μπούκοβο (προαιρετικά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένεις και καθαρίζεις τα θράψαλα και αφαιρείς το κεφάλι με τα πλοκάμια.  Σε ένα τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο σοτάρεις τις πιπεριές μέχρι να μαλακώσουν και στο τέλος προσθέτεις τη ντομάτα και αφαιρείς από τη φωτιά. Σε ένα μπολ βάζεις τη φέτα, τη γραβιέρα, τις σοταρισμένες πιπεριές με τη ντομάτα, το ξύσμα λεμονιού, λίγο ελαιόλαδο και το μπούκοβο, και ανακατεύεις καλά μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Γεμίζεις τα θράψαλα. Προσοχή όμως να μην τα γεμίσεις μέχρι επάνω, γιατί χρειάζεσαι λίγο χώρο για να καρφώσεις μία οδοντογλυφίδα που δεν θα κλείνει το άνοιγμα στο πάνω μέρος. Άφου προθερμάνεις το φούρνο στους 200 βαθμούς, τοποθετείς τα γεμισμένα θράψαλα σε ένα ταψάκι που έχεις αλείψει με λίγο ελαιόλαδο και στο οποίο έχεις ρίξει και το κρασί. Ψήνεις για περίπου 30 λεπτά και μέχρι να τσιμπιέται εύκολα η σάρκα του θράψαλου.

Α, και τα πλοκάμια τα έκανα τηγανητά! Άλλος ένας φοβερός μεζές.


Θράψαλο_τηγανητό

 

 

 

comment 0

Μουσακάς με σάλτσα γιαουρτιού

Ο μουσακάς είναι ένα πολύ δημοφιλές πιάτο που απαντάται σε όλη τη Μέση Ανατολή σε διάφορες παραλλαγές. Γνωστός σε όλο τον κόσμο, ωστόσο, έγινε από την Ελλάδα, ακόμα και αν σε αυτό βοήθησε η συχνά κακοποιημένη μορφή του που σερβίρεται  στα τουριστικά μαγαζιά.

Κατάγεται από τον περσικό μαγκουμά, που αποτελείται από στρώσεις μελιτζάνας, κρεμμυδιού και αρνίσιου κιμά. Στη Μέση Ανατολή, ο μουσακάς αντί για κιμά έχει σάλτσα ντομάτας, ενώ η μπεσαμέλ, που όλοι ξέρουμε ότι καλύπτει τις στρώσεις των λαχανικών στην κλασική ελληνική εκδοχή, προστέθηκε από κάποιον μάγειρα του σουλτάνου με επιρροές από τη γαλλική κουζίνα.

Εκτός από μπεσαμέλ, ο μουσακάς στην Ελλάδα έχει συνήθως μόνο μελιτζάνα και πατάτες. Εγώ στη δική μου εκδοχή προσέθεσα και κολοκυθάκια, γιατί έβγαλε ο μπαξές μου και ήθελα πολύ να τα χρησιμοποιήσω. Ωστόσο, η βασική παραλλαγή που σου προτείνω, είναι η αντικατάσταση της βαριάς μπεσαμέλ με μια σάλτσα από γιαούρτι.

Ο μουσακάς σου θα γίνει πολύ πιο ελαφρύς, ενώ η κάπως ξινή γεύση του γιαουρτιού θα ισορροπήσει τη γλύκα των λαχανικών και θα προσθέσει δροσιά στο φαγητό σου.

Υλικά για 4 άτομα 

Για τη βάση: 3 κολοκυθάκια κομμένα σε φέτες κατά μήκος, 4 μελιτζάνες κομμένες σε φέτες κατά μήκος, 4 μεγάλες πατάτες κομμένες σε φέτες κατά μήκος, ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι

Για τον κιμά500 γρ κιμάς, 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1 κούπα σάλτσα ντομάτα, 2 γαρύφαλλα, 1/4 ξύλο κανέλας, 1 σκελίδα σκόρδο

Για τη σάλτσα γιαουρτιού2 κεσεδάκια γιαούρτι στραγγιστό (2×200 γρ.), 2 κρόκοι αυγού, αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο

Φτιάξε τη βάση: Ψήνεις τις φέτες των λαχανικών αφού πρώτα τις λαδώσεις καλά και τις αλατίσεις σε φούρνο, σε δυνατή φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν και να αποκτήσουν ένα ωραίο απαλό χρώμα. Κάθε λαχανικό θέλει το δικό του χρόνο για να ψηθεί. Φρόντισε οι φέτες των λαχανικών να μην είναι πολύ λεπτές.

Ετοίμασε τον κιμά: Σοτάρεις τον κιμά σε σχετικά δυνατή φωτιά μέχρι να πάρει χρώμα. Φρόντισε να μην ανακατέψεις αμέσως από την αρχή, έτσι ώστε να μην πέσει η θερμοκρασία και ο κιμάς, αντί να σοταριστεί, γίνει τελικά βραστός. Αφού σοτάρεις τον κιμά και πάρει ένα ωραίο χρώμα, ρίχνεις το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο, ανακατεύεις και αφήνεις για λίγο να μαλακώσει το κρεμμύδι. Στη συνέχεια, αλατοπιπερώνεις, ρίχνεις τη σάλτσα ντομάτα και τα μπαχαρικά, και αφήνεις να μαγειρευτεί η σάλτσα ώστε να μην έχει υγρασία. Αυτό που χρειάζεσαι σαν τελικό αποτέλεσμα είναι μια σάλτσα αρκετά δεμένη.

Φτιάξε τη σάλτσα γιουρτιού: Ανακατεύεις καλά το γιαούρτι με τους κρόκους, αλατοπιπερώνεις και ρίχνεις και τη σκόνη του μοσχοκάρυδου.

Συναρμολόγησε και ψήσε: Aπλώνεις στη βάση του ταψιού μια στρώση από τις ψημμένες πατάτες σφιχτά τοποθετημένες η μία δίπλα στην άλλη, στη συνέχεια τοποθετείς σταυρωτά τα κολοκύθια και τέλος τις μελιτζάνες. Από πάνω τους στρώνεις τον κιμά και καλύπτεις με το μείγμα του γιαουρτιού. Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στου 220 βαθμούς για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.

 

comment 0

Ιούλιος: η καλύτερη εποχή να είσαι vegetarian

(Photo: Flickr/Stephen Melkisethian)

Φτάνοντας στη μέση του καλοκαιριού, τα φρούτα και τα λαχανικά της εποχής είναι πλέον στα καλύτερά τους. Τα υπέροχα πράσινα φασολάκια συνεχίζουν να μας δίνουν καρπούς -ήδη έβγαλα κι εγώ μερικά από τον μπαξέ μου- οι μπάμιες ξεκίνησαν να κάνουν την εμφάνισή τους, τα ντοματίνια είναι στην καλύτερη εποχή τους -έβγαλα και από αυτά στον μπαξέ μου- και τη λίστα φυσικά συμπληρώνουν πεπόνια, αγγούρια, καρπούζια, κολοκυθάκια, μελιτζάνες, κρεμμύδια, βανίλιες, νεκταρίνια, ροδάκινα.

Ο παράδεισος του μάγειρα, καθώς με τόσα λαχανικά και φρούτα μπορείς να κάνεις πολλά καταπληκτικά πιάτα. Ειδικά παραδοσιακά ελληνικά φαγητά όπως μπριάμ, λαδερά φασολάκια, μπάμιες με κοτόπουλο, ιμάμ μπαϊλντί, μουσακάς, τηγανητά κολοκυθάκια με τζατζίκι, κολοκυθοκεφτέδες, γεμιστές κολοκυθοκορφάδες, αλλά και μια περιποιημένη χωριάτικη σαλάτα. Αυτή την εποχή, με μια χούφτα λαχανικά μπορείς να θρέψεις μία ολόκληρη οικογένεια και με ένα παγωμένο πεπόνι έχεις και το επιδόρπιο!

Εκτός από νοστιμιά, όμως, τι άλλο μας προσφέρουν τα φρούτα και τα λαχανικά του Ιουλίου;

Ροδάκινo

Το ροδάκινο μας ήρθε από την Ανατολή, και συγκεκριμένα από την Κίνα, γύρω στο 100 μ. Χ. Με πολύ λίγες θερμίδες (μόλις 40/100 γρ.) και πλούσιο σε βιταμίνες, όπως η C και η E, είναι ένα πολύ καλό αντικαρκινικό αλλά και ενισχυτικό του ανοσοποιητικού συστήματος.

Καλαμπόκι

Το καλαμπόκι εντάσσεται στην κατηγορία των αμυλούχων και είναι ένα τρόφιμο με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες, ενώ η ποσότητα των φυτικών ινών είναι εξίσου σημαντική. Επιπλέον, αποτελεί καλή πηγή σε μαγνήσιο και φώσφορο. Επιπρόσθετα, αποτελεί καλή πηγή φαινολικών ενώσεων και ανθοκυανών, που λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά συστατικά, καθώς και φυλλικού οξέος και βιταμίνης Β12.

Κολοκύθι

Τα 100 γρ. περιέχουν 25 θερμίδες, 2 γρ. υδατάνθρακες, 95 γρ. νερό και 1 γρ. φυτικές ίνες. Αποτελεί εξαιρετική πηγή χαλκού, μαγνησίου, φωσφόρου, καλίου, ενώ περιέχει και βιταμίνες C, Α και Κ, φυλλικό (ή φολικό) οξύ και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Επίσης μας προσφέρει και αντιοξειδωτικά συστατικά, όπως η β-καροτίνη. Προσοχή ίσως χρειαστεί στα μεγάλα κολοκύθια, που περιέχουν μεγάλα σπόρια, και μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα δυσπεψίας ή άλλες ενοχλήσεις σε όσους έχουν διαταραχές του πεπτικού (λ.χ. κολίτιδα, γαστρίτιδα).

Αγγούρι

Έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό, λίγες θερμίδες, μόλις 15 στα 100 γρ. και αντικαρκινική δράση.

Μπάμιες

Το κοινό είναι διχασμένο, κάποιοι τις λατρεύουν και κάποιοι τις σιχαίνονται –εγώ συμπεριλαμβάνομαι στους λάτρεις- ωστόσο, αυτό που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει, είναι η υψηλή διατροφική αξία που έχουν οι μπάμιες, κυρίως χάρη στην υψηλή τους περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και μάλιστα διαλυτές. Παράλληλα, οι μπάμιες αποτελούν καλή πηγή βιταμίνης C, βιταμίνης K, φυλλικού οξέως, μαγγανίου, μαγνησίου αλλά και φυτοστερολών που ενισχύουν τη δράση των φυτικών ινών στη μείωση της χοληστερόλης.

Ντοματίνια και ντομάτες

Με μόλις 36 θερμίδες και υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, πολλά ιχνοστοιχεία και κυρίως πολλά αντιοξειδωτικά, όπως το λυκοπένιο, ένα ισχυρότατο αντιοξειδωτικό με  προστατευτική δράση ενάντια σε διάφορους τύπους καρκίνων και καρδιαγγειακές παθήσεις, οι ντομάτες δεν είναι μόνο ένα από τα πιο αγαπητά λαχανικά της εποχής, αλλά και ένα από τα πιο ωφέλιμα.

Κρεμμύδι

Το κρεμμύδι είναι ένα λαχανικό με πολύ λίγες θερμίδες, αλλά με πολλές διαλυτές φυτικές ίνες. Περιέχει πολλά φυτοχημικά συστατικά, αντιοξειδωτικά φλαβονοειδή, χρώμιο, βιταμίνη C, μαγγάνιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως η θειαμίνη, το παντοθενικό οξύ και η πυριδοξίνη.

Καρπούζι

Και αυτό χάρη στη μεγάλη του περιεκτικότητα σε νερό (90%) συνιστά ιδανικό τρόπο ενυδάτωσης. Το καρπούζι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες που ονομάζονται καροτενοειδή και κυρίως στο λυκοπένιο που συναντάμε και στις ντομάτες, και προστατεύει από πολλές μορφές καρκίνου.

Πεπόνι

Η χημική του ανάλυση έχει δείξει ότι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α και C, καθώς και σε θειαμίνη, νιασίνη, Β6 και κάλιο, ενώ δεν περιέχει καθόλου χοληστερόλη. Καλό θα είναι να τρώγεται ώριμο, διαφορετικά παρέχει ελάχιστα από τα παραπάνω διατροφικά στοιχεία. Χαρακτηριστικό δείγμα της ωριμότητάς του είναι το άρωμά του. Επομένως, να διαλέγεις πεπόνια που έχουν ικανοποιητικό βάρος και είναι αρωματικά, έχουν δηλαδή γλυκιά οσμή.

Όσον αφορά τις συνταγές, εκτός από τις παραδοσιακές, στις οποίες αναφέρθηκα νωρίτερα, υπάρχουν πολλές ακόμα. Και εδώ, το όριο είναι η φαντασία. Σου παραθέτω μερικές από αυτές:

ΔΡΟΣΕΡΟ ΑΓΓΟΥΡΟΠΟΤΟ

1 αγγούρι ξεφλουδισμένο και κομμένο σε κυβάκια (2 κούπες) – 8 φύλλα δυόσμος – 3 κούπες νερό – χυμός από μισό 1/2 λάιμ – 1/4 κουταλιάς του γλυκού αλάτι – 1 κουταλιά του γλυκού ζάχαρη – λίγο πιπέρι Βάζεις όλα τα υλικά στο μπλέντερ -εκτός από το νερό- και σουρώνεις. Στη συνέχεια, αραιώνεις με το νερό και δοκιμάζεις για να διορθώσεις τη γεύση. Σερβίρεις σε ποτήρι με πάγο.

ΑΥΓΟ ΨΗΤΟ ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΙΝΙΑ

IMG_4005 Για 1 άτομο 10 ντοματίνια κομμένα στη μέση – 1/4 κρεμμύδι ψιλοκομμένο – φύλλα φρέσκου βασιλικού – ελαιόλαδο – αλάτι – πιπέρι

Σε ένα κατσαρολάκι με ελαιόλαδο σοτάρεις το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και στη συνέχεια προσθέτεις τα ντοματίνια  και λίγο αλάτι. Αφήνεις να μαγειρευτούν με λίγο νερό. Αφού δεις ότι έχουν μαλακώσει, ρίχνεις τον ψιλοκομμένο βασιλικό και τα βάζεις σε ένα μικρό σκεύος για το φούρνο που να τα χωράει ακριβώς. Στο κέντρο τους ρίχνεις ένα αυγό και ψήνεις στους 200 βαθμούς για 3-4 λεπτά. Σερβίρεις με μία φρυγανισμένη φέτα ψωμί, αφού τα πασπαλίσεις με πικάντικη θρυμματισμένη φέτα.

ΣΟΡΜΠΕ ΡΟΔΑΚΙΝΟ

Για περίπου 500 γραμμάρια 300 γρ. ροδάκινα ώριμα, χωρίς κουκούτσι και χωρίς φλούδα – 170 γρ. νερό – 110 γρ. ζάχαρη

Τοποθετείς στο μπλέντερ όλα τα υλικά και πολτοποιείς για 1-2 λεπτά. Αδειάζεις το μείγμα στην παγωτομηχανή και παγώνεις σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Εάν δεν είναι πολύ παγωμένο, όταν βγει από την παγωτομηχανή το τοποθετείς σε ένα μεταλλικό μπολ στην κατάψυξη για λίγο, και μετά το σερβίρεις.

ΣΑΛΑΤΑ ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙ ΜΕ ΤΟΥΛΟΥΜΟΤΥΡΙ _DSC0442Για 4 άτομα 4 κολοκυθάκια βρασμένα – 1-2 κουταλιές της σούπας τουλουμοτύρι – ψιλοκομμένος άνηθος – χυμός λεμόνι – ελαιόλαδο – μαύρο πιπέρι – μπούκοβο – κάππαρη

Σε ένα πιάτο βάζεις κολοκυθάκια βρασμένα και ρίχνεις λίγο αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού και ανακατεύεις. Από πάνω ρίχνεις το τουλουμοτύρι, την κάππαρη, το μπούκοβο και πασπαλίζεις με άνηθο. Κάτι που επίσης έκανα πρόσφατα και μου άρεσε πολύ ήταν ένα μπέργκερ με μελιτζάνα και χαλούμι. Θα σ’ το παρουσιάσω σύντομα.

comment 0

ΑΦΡΑΤΑ, ΣΠΙΤΙΚΑ DONUTS

 

Μπορεί να σου φαίνεται ότι είναι μπελαλίδικα στην προετοιμασία τους. Σου προτείνω όμως να τα δοκιμάσεις έστω και μία φορά. Αν έχεις παιδιά θα σε λατρέψουν, αν είσαι σαν κι εμένα, θα τα λατρέψεις κι εσύ. Εγώ τρελαίνομαι για κάθε είδους τηγανητά ζυμαράκια, αλμυρά και γλυκά: τηγανίτες, λαλάγγια, λουκουμάδες και, φυσικά, donuts.  Δε θα ξεχάσω ποτέ τον τέλειο στρογγυλό λουκουμα με ζαχαρίτσα που αγοράζαμε από τους λουκουματζήδες στις παραλίες τα καλοκαίρια. Όταν, μετά το μπάνιο νωρίς το μεσημέρι, περνούσε ο λουκουματζής, εγώ υπερενθουσιαζόμουν, όπως και η υπόλοιπη οικογένεια.

Πρόσφατα, παλιμπαίδισα με αυτή την πολύ καλή συνταγή για σπιτικά donuts που δοκίμασα. Σου την παραδίδω.

Υλικά για περίπου κομμάτια

275 γρ. νερό

50 γρ. αβγό

25 γρ. μαγιά

30 γρ. ζάχαρη

10 γρ. αλάτι

50 γρ. βούτυρο

1 δόση βανίλια

700 γρ. αλεύρι σκληρό

Διαλύεις τη μαγιά μέσα σε λίγο από το νερό που θα χρησιμοποιήσεις. Σε ένα μπολ ή στο μπολ του μίξερ βάζεις όλα τα υλικά και ανακατεύεις μέχρι να ενσωματωθούν καλά και να προκύψει ένα ομοιογενές μείγμα. Θέλουμε η ζύμη να είναι ελαστική και μαλακή. Στη συνέχεια, τη χωρίζεις σε κομμάτια των 50 γρ., που τα αφήνεις να ξεκουρατούν για 10 λεπτά. Ανοίγεις τη ζύμη στο επιθυμητό σχήμα και την αφήνεις να διπλασιαστεί.

Donuts_dough

Σε ένα τηγάνι βάζεις σπορέλαιο, έτσι ώστε να καλύπτονται τα ζυμαράκια  μέχρι τη μέση. Τηγανίζεις μέχρι να ροδοκοκκινίσουν από τη μία πλευρά και στη συνέχεια γυρίζεις και από την άλλη. Αφού τηγανιστούν, τα βάζεις να στραγγίσουν σε χαρτί κουζίνας και, αφού κρυώσουν, τα πασπαλίζεις με άχνη ζάχαρη. Μπορείς, εάν θέλεις, να τα καλύψεις με ένα γλάσο σοκολάτας ή κανέλα και ζάχαρη. Εγώ πάντως πήρα ένα κορνέ και τα γέμισα με σπιτική μαρμελάδα φράουλα. Δε σου λέω τίποτα!