Donuts_strawberry
comment 0

ΑΦΡΑΤΑ, ΣΠΙΤΙΚΑ DONUTS

 

Μπορεί να σου φαίνεται ότι είναι μπελαλίδικα στην προετοιμασία τους. Σου προτείνω όμως να τα δοκιμάσεις έστω και μία φορά. Αν έχεις παιδιά θα σε λατρέψουν, αν είσαι σαν κι εμένα, θα τα λατρέψεις κι εσύ. Εγώ τρελαίνομαι για κάθε είδους τηγανητά ζυμαράκια, αλμυρά και γλυκά: τηγανίτες, λαλάγγια, λουκουμάδες και, φυσικά, donuts.  Δε θα ξεχάσω ποτέ τον τέλειο στρογγυλό λουκουμα με ζαχαρίτσα που αγοράζαμε από τους λουκουματζήδες στις παραλίες τα καλοκαίρια. Όταν, μετά το μπάνιο νωρίς το μεσημέρι, περνούσε ο λουκουματζής, εγώ υπερενθουσιαζόμουν, όπως και η υπόλοιπη οικογένεια.

Πρόσφατα, παλιμπαίδισα με αυτή την πολύ καλή συνταγή για σπιτικά donuts που δοκίμασα. Σου την παραδίδω.

Υλικά για περίπου κομμάτια

275 γρ. νερό

50 γρ. αβγό

25 γρ. μαγιά

30 γρ. ζάχαρη

10 γρ. αλάτι

50 γρ. βούτυρο

1 δόση βανίλια

700 γρ. αλεύρι σκληρό

Διαλύεις τη μαγιά μέσα σε λίγο από το νερό που θα χρησιμοποιήσεις. Σε ένα μπολ ή στο μπολ του μίξερ βάζεις όλα τα υλικά και ανακατεύεις μέχρι να ενσωματωθούν καλά και να προκύψει ένα ομοιογενές μείγμα. Θέλουμε η ζύμη να είναι ελαστική και μαλακή. Στη συνέχεια, τη χωρίζεις σε κομμάτια των 50 γρ., που τα αφήνεις να ξεκουρατούν για 10 λεπτά. Ανοίγεις τη ζύμη στο επιθυμητό σχήμα και την αφήνεις να διπλασιαστεί.

Donuts_dough

Σε ένα τηγάνι βάζεις σπορέλαιο, έτσι ώστε να καλύπτονται τα ζυμαράκια  μέχρι τη μέση. Τηγανίζεις μέχρι να ροδοκοκκινίσουν από τη μία πλευρά και στη συνέχεια γυρίζεις και από την άλλη. Αφού τηγανιστούν, τα βάζεις να στραγγίσουν σε χαρτί κουζίνας και, αφού κρυώσουν, τα πασπαλίζεις με άχνη ζάχαρη. Μπορείς, εάν θέλεις, να τα καλύψεις με ένα γλάσο σοκολάτας ή κανέλα και ζάχαρη. Εγώ πάντως πήρα ένα κορνέ και τα γέμισα με σπιτική μαρμελάδα φράουλα. Δε σου λέω τίποτα!

 

 

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s