Tomato_Stephen Melkisethian
comment 0

Ιούλιος: η καλύτερη εποχή να είσαι vegetarian

(Photo: Flickr/Stephen Melkisethian)

Φτάνοντας στη μέση του καλοκαιριού, τα φρούτα και τα λαχανικά της εποχής είναι πλέον στα καλύτερά τους. Τα υπέροχα πράσινα φασολάκια συνεχίζουν να μας δίνουν καρπούς -ήδη έβγαλα κι εγώ μερικά από τον μπαξέ μου- οι μπάμιες ξεκίνησαν να κάνουν την εμφάνισή τους, τα ντοματίνια είναι στην καλύτερη εποχή τους -έβγαλα και από αυτά στον μπαξέ μου- και τη λίστα φυσικά συμπληρώνουν πεπόνια, αγγούρια, καρπούζια, κολοκυθάκια, μελιτζάνες, κρεμμύδια, βανίλιες, νεκταρίνια, ροδάκινα.

Ο παράδεισος του μάγειρα, καθώς με τόσα λαχανικά και φρούτα μπορείς να κάνεις πολλά καταπληκτικά πιάτα. Ειδικά παραδοσιακά ελληνικά φαγητά όπως μπριάμ, λαδερά φασολάκια, μπάμιες με κοτόπουλο, ιμάμ μπαϊλντί, μουσακάς, τηγανητά κολοκυθάκια με τζατζίκι, κολοκυθοκεφτέδες, γεμιστές κολοκυθοκορφάδες, αλλά και μια περιποιημένη χωριάτικη σαλάτα. Αυτή την εποχή, με μια χούφτα λαχανικά μπορείς να θρέψεις μία ολόκληρη οικογένεια και με ένα παγωμένο πεπόνι έχεις και το επιδόρπιο!

Εκτός από νοστιμιά, όμως, τι άλλο μας προσφέρουν τα φρούτα και τα λαχανικά του Ιουλίου;

Ροδάκινo

Το ροδάκινο μας ήρθε από την Ανατολή, και συγκεκριμένα από την Κίνα, γύρω στο 100 μ. Χ. Με πολύ λίγες θερμίδες (μόλις 40/100 γρ.) και πλούσιο σε βιταμίνες, όπως η C και η E, είναι ένα πολύ καλό αντικαρκινικό αλλά και ενισχυτικό του ανοσοποιητικού συστήματος.

Καλαμπόκι

Το καλαμπόκι εντάσσεται στην κατηγορία των αμυλούχων και είναι ένα τρόφιμο με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες, ενώ η ποσότητα των φυτικών ινών είναι εξίσου σημαντική. Επιπλέον, αποτελεί καλή πηγή σε μαγνήσιο και φώσφορο. Επιπρόσθετα, αποτελεί καλή πηγή φαινολικών ενώσεων και ανθοκυανών, που λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά συστατικά, καθώς και φυλλικού οξέος και βιταμίνης Β12.

Κολοκύθι

Τα 100 γρ. περιέχουν 25 θερμίδες, 2 γρ. υδατάνθρακες, 95 γρ. νερό και 1 γρ. φυτικές ίνες. Αποτελεί εξαιρετική πηγή χαλκού, μαγνησίου, φωσφόρου, καλίου, ενώ περιέχει και βιταμίνες C, Α και Κ, φυλλικό (ή φολικό) οξύ και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Επίσης μας προσφέρει και αντιοξειδωτικά συστατικά, όπως η β-καροτίνη. Προσοχή ίσως χρειαστεί στα μεγάλα κολοκύθια, που περιέχουν μεγάλα σπόρια, και μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα δυσπεψίας ή άλλες ενοχλήσεις σε όσους έχουν διαταραχές του πεπτικού (λ.χ. κολίτιδα, γαστρίτιδα).

Αγγούρι

Έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό, λίγες θερμίδες, μόλις 15 στα 100 γρ. και αντικαρκινική δράση.

Μπάμιες

Το κοινό είναι διχασμένο, κάποιοι τις λατρεύουν και κάποιοι τις σιχαίνονται –εγώ συμπεριλαμβάνομαι στους λάτρεις- ωστόσο, αυτό που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει, είναι η υψηλή διατροφική αξία που έχουν οι μπάμιες, κυρίως χάρη στην υψηλή τους περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και μάλιστα διαλυτές. Παράλληλα, οι μπάμιες αποτελούν καλή πηγή βιταμίνης C, βιταμίνης K, φυλλικού οξέως, μαγγανίου, μαγνησίου αλλά και φυτοστερολών που ενισχύουν τη δράση των φυτικών ινών στη μείωση της χοληστερόλης.

Ντοματίνια και ντομάτες

Με μόλις 36 θερμίδες και υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, πολλά ιχνοστοιχεία και κυρίως πολλά αντιοξειδωτικά, όπως το λυκοπένιο, ένα ισχυρότατο αντιοξειδωτικό με  προστατευτική δράση ενάντια σε διάφορους τύπους καρκίνων και καρδιαγγειακές παθήσεις, οι ντομάτες δεν είναι μόνο ένα από τα πιο αγαπητά λαχανικά της εποχής, αλλά και ένα από τα πιο ωφέλιμα.

Κρεμμύδι

Το κρεμμύδι είναι ένα λαχανικό με πολύ λίγες θερμίδες, αλλά με πολλές διαλυτές φυτικές ίνες. Περιέχει πολλά φυτοχημικά συστατικά, αντιοξειδωτικά φλαβονοειδή, χρώμιο, βιταμίνη C, μαγγάνιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως η θειαμίνη, το παντοθενικό οξύ και η πυριδοξίνη.

Καρπούζι

Και αυτό χάρη στη μεγάλη του περιεκτικότητα σε νερό (90%) συνιστά ιδανικό τρόπο ενυδάτωσης. Το καρπούζι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες που ονομάζονται καροτενοειδή και κυρίως στο λυκοπένιο που συναντάμε και στις ντομάτες, και προστατεύει από πολλές μορφές καρκίνου.

Πεπόνι

Η χημική του ανάλυση έχει δείξει ότι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α και C, καθώς και σε θειαμίνη, νιασίνη, Β6 και κάλιο, ενώ δεν περιέχει καθόλου χοληστερόλη. Καλό θα είναι να τρώγεται ώριμο, διαφορετικά παρέχει ελάχιστα από τα παραπάνω διατροφικά στοιχεία. Χαρακτηριστικό δείγμα της ωριμότητάς του είναι το άρωμά του. Επομένως, να διαλέγεις πεπόνια που έχουν ικανοποιητικό βάρος και είναι αρωματικά, έχουν δηλαδή γλυκιά οσμή.

Όσον αφορά τις συνταγές, εκτός από τις παραδοσιακές, στις οποίες αναφέρθηκα νωρίτερα, υπάρχουν πολλές ακόμα. Και εδώ, το όριο είναι η φαντασία. Σου παραθέτω μερικές από αυτές:

ΔΡΟΣΕΡΟ ΑΓΓΟΥΡΟΠΟΤΟ

1 αγγούρι ξεφλουδισμένο και κομμένο σε κυβάκια (2 κούπες) – 8 φύλλα δυόσμος – 3 κούπες νερό – χυμός από μισό 1/2 λάιμ – 1/4 κουταλιάς του γλυκού αλάτι – 1 κουταλιά του γλυκού ζάχαρη – λίγο πιπέρι Βάζεις όλα τα υλικά στο μπλέντερ -εκτός από το νερό- και σουρώνεις. Στη συνέχεια, αραιώνεις με το νερό και δοκιμάζεις για να διορθώσεις τη γεύση. Σερβίρεις σε ποτήρι με πάγο.

ΑΥΓΟ ΨΗΤΟ ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΙΝΙΑ

IMG_4005 Για 1 άτομο 10 ντοματίνια κομμένα στη μέση – 1/4 κρεμμύδι ψιλοκομμένο – φύλλα φρέσκου βασιλικού – ελαιόλαδο – αλάτι – πιπέρι

Σε ένα κατσαρολάκι με ελαιόλαδο σοτάρεις το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και στη συνέχεια προσθέτεις τα ντοματίνια  και λίγο αλάτι. Αφήνεις να μαγειρευτούν με λίγο νερό. Αφού δεις ότι έχουν μαλακώσει, ρίχνεις τον ψιλοκομμένο βασιλικό και τα βάζεις σε ένα μικρό σκεύος για το φούρνο που να τα χωράει ακριβώς. Στο κέντρο τους ρίχνεις ένα αυγό και ψήνεις στους 200 βαθμούς για 3-4 λεπτά. Σερβίρεις με μία φρυγανισμένη φέτα ψωμί, αφού τα πασπαλίσεις με πικάντικη θρυμματισμένη φέτα.

ΣΟΡΜΠΕ ΡΟΔΑΚΙΝΟ

Για περίπου 500 γραμμάρια 300 γρ. ροδάκινα ώριμα, χωρίς κουκούτσι και χωρίς φλούδα – 170 γρ. νερό – 110 γρ. ζάχαρη

Τοποθετείς στο μπλέντερ όλα τα υλικά και πολτοποιείς για 1-2 λεπτά. Αδειάζεις το μείγμα στην παγωτομηχανή και παγώνεις σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Εάν δεν είναι πολύ παγωμένο, όταν βγει από την παγωτομηχανή το τοποθετείς σε ένα μεταλλικό μπολ στην κατάψυξη για λίγο, και μετά το σερβίρεις.

ΣΑΛΑΤΑ ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙ ΜΕ ΤΟΥΛΟΥΜΟΤΥΡΙ _DSC0442Για 4 άτομα 4 κολοκυθάκια βρασμένα – 1-2 κουταλιές της σούπας τουλουμοτύρι – ψιλοκομμένος άνηθος – χυμός λεμόνι – ελαιόλαδο – μαύρο πιπέρι – μπούκοβο – κάππαρη

Σε ένα πιάτο βάζεις κολοκυθάκια βρασμένα και ρίχνεις λίγο αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού και ανακατεύεις. Από πάνω ρίχνεις το τουλουμοτύρι, την κάππαρη, το μπούκοβο και πασπαλίζεις με άνηθο. Κάτι που επίσης έκανα πρόσφατα και μου άρεσε πολύ ήταν ένα μπέργκερ με μελιτζάνα και χαλούμι. Θα σ’ το παρουσιάσω σύντομα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s