IMG_3884
comment 0

Μουσακάς με σάλτσα γιαουρτιού

Ο μουσακάς είναι ένα πολύ δημοφιλές πιάτο που απαντάται σε όλη τη Μέση Ανατολή σε διάφορες παραλλαγές. Γνωστός σε όλο τον κόσμο, ωστόσο, έγινε από την Ελλάδα, ακόμα και αν σε αυτό βοήθησε η συχνά κακοποιημένη μορφή του που σερβίρεται  στα τουριστικά μαγαζιά.

Κατάγεται από τον περσικό μαγκουμά, που αποτελείται από στρώσεις μελιτζάνας, κρεμμυδιού και αρνίσιου κιμά. Στη Μέση Ανατολή, ο μουσακάς αντί για κιμά έχει σάλτσα ντομάτας, ενώ η μπεσαμέλ, που όλοι ξέρουμε ότι καλύπτει τις στρώσεις των λαχανικών στην κλασική ελληνική εκδοχή, προστέθηκε από κάποιον μάγειρα του σουλτάνου με επιρροές από τη γαλλική κουζίνα.

Εκτός από μπεσαμέλ, ο μουσακάς στην Ελλάδα έχει συνήθως μόνο μελιτζάνα και πατάτες. Εγώ στη δική μου εκδοχή προσέθεσα και κολοκυθάκια, γιατί έβγαλε ο μπαξές μου και ήθελα πολύ να τα χρησιμοποιήσω. Ωστόσο, η βασική παραλλαγή που σου προτείνω, είναι η αντικατάσταση της βαριάς μπεσαμέλ με μια σάλτσα από γιαούρτι.

Ο μουσακάς σου θα γίνει πολύ πιο ελαφρύς, ενώ η κάπως ξινή γεύση του γιαουρτιού θα ισορροπήσει τη γλύκα των λαχανικών και θα προσθέσει δροσιά στο φαγητό σου.

Υλικά για 4 άτομα 

Για τη βάση: 3 κολοκυθάκια κομμένα σε φέτες κατά μήκος, 4 μελιτζάνες κομμένες σε φέτες κατά μήκος, 4 μεγάλες πατάτες κομμένες σε φέτες κατά μήκος, ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι

Για τον κιμά500 γρ κιμάς, 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1 κούπα σάλτσα ντομάτα, 2 γαρύφαλλα, 1/4 ξύλο κανέλας, 1 σκελίδα σκόρδο

Για τη σάλτσα γιαουρτιού2 κεσεδάκια γιαούρτι στραγγιστό (2×200 γρ.), 2 κρόκοι αυγού, αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο

Φτιάξε τη βάση: Ψήνεις τις φέτες των λαχανικών αφού πρώτα τις λαδώσεις καλά και τις αλατίσεις σε φούρνο, σε δυνατή φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν και να αποκτήσουν ένα ωραίο απαλό χρώμα. Κάθε λαχανικό θέλει το δικό του χρόνο για να ψηθεί. Φρόντισε οι φέτες των λαχανικών να μην είναι πολύ λεπτές.

Ετοίμασε τον κιμά: Σοτάρεις τον κιμά σε σχετικά δυνατή φωτιά μέχρι να πάρει χρώμα. Φρόντισε να μην ανακατέψεις αμέσως από την αρχή, έτσι ώστε να μην πέσει η θερμοκρασία και ο κιμάς, αντί να σοταριστεί, γίνει τελικά βραστός. Αφού σοτάρεις τον κιμά και πάρει ένα ωραίο χρώμα, ρίχνεις το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο, ανακατεύεις και αφήνεις για λίγο να μαλακώσει το κρεμμύδι. Στη συνέχεια, αλατοπιπερώνεις, ρίχνεις τη σάλτσα ντομάτα και τα μπαχαρικά, και αφήνεις να μαγειρευτεί η σάλτσα ώστε να μην έχει υγρασία. Αυτό που χρειάζεσαι σαν τελικό αποτέλεσμα είναι μια σάλτσα αρκετά δεμένη.

Φτιάξε τη σάλτσα γιουρτιού: Ανακατεύεις καλά το γιαούρτι με τους κρόκους, αλατοπιπερώνεις και ρίχνεις και τη σκόνη του μοσχοκάρυδου.

Συναρμολόγησε και ψήσε: Aπλώνεις στη βάση του ταψιού μια στρώση από τις ψημμένες πατάτες σφιχτά τοποθετημένες η μία δίπλα στην άλλη, στη συνέχεια τοποθετείς σταυρωτά τα κολοκύθια και τέλος τις μελιτζάνες. Από πάνω τους στρώνεις τον κιμά και καλύπτεις με το μείγμα του γιαουρτιού. Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στου 220 βαθμούς για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s