comment 0

Θράψαλα γεμιστά με φέτα

Ενα Σάββατο πρωί πήρε τηλέφωνο η αδελφούλα μου για να έρθει να φάμε μαζί. Εγώ δεν είχα προσδιορίσει τι θα φάμε ακριβώς, σκόπευα να αυτοσχεδιάσω. Και πολύ καλά το σκεφτόμουν, γιατί μετά από λίγο, η Ελένη μπήκε στο σπίτι φορτωμένη με πράγματα: «Κατερίνα, πέρασα από την αγορά Μοδιάνο, κι έφερα ό,τι λιμπίστηκα! Εγώ τα έφερα, εσύ θα τα μαγειρέψεις», είπε, κι έτσι ξεκίνησε ένα καταπληκτικό Σάββατο, με αυθόρμητα ψαρομαγειρέματα.

Το πρώτο πράγμα που αντίκρισα ανοίγοντας τις σακούλες ήταν δύο μεγάλα, πάμφρεσκα θράψαλα, Συγγενείς με τα καλαμάρια, τα θράψαλα έχουν πιο μαλακή σάρκα, ενώ είναι και φθηνότερα στην αγορά. Εμένα μου αρέσουν πολύ.

Οι επιλογές που είχα ήταν άπειρες. Τελικά, το ένα έγινε ψητό στο μαντέμι με ανατολίτικα αρώματα. Πάρα πολύ ωραίο:

_DSC0450

Το άλλο, το κάναμε γεμιστό με φέτα, γραβιέρα και πιπεριές. Μάλλον αυτό ήταν και το πιο νόστιμο από τα πιάτα που μαγείρεψα εκείνη τη μέρα.

Το καταπληκτικό αυτό γεύμα έκλεισε με λουκουμάδες με μέλι και ελληνικό καφέ.

Είπαμε και το φλυτζάνι!

Μεζές για 4 άτομα

1 κιλό θράψαλα, 200 γρ. φέτα, 100 γρ. γραβιέρα γλυκιά, 2 μέτριες ντομάτες κομμένες σε κυβάκια, 1 πιπεριά κέρατο κομμένη σε κυβάκια, 1 πιπεριά Φλωρίνης κομμένη σε κυβάκια, ρίγανη, 1 κουταλιά του γλυκού ξύσμα λεμονιού κατά προτίμηση βιολογικό, 1 ποτήρι λευκό κρασί, λίγο μπούκοβο (προαιρετικά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένεις και καθαρίζεις τα θράψαλα και αφαιρείς το κεφάλι με τα πλοκάμια.  Σε ένα τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο σοτάρεις τις πιπεριές μέχρι να μαλακώσουν και στο τέλος προσθέτεις τη ντομάτα και αφαιρείς από τη φωτιά. Σε ένα μπολ βάζεις τη φέτα, τη γραβιέρα, τις σοταρισμένες πιπεριές με τη ντομάτα, το ξύσμα λεμονιού, λίγο ελαιόλαδο και το μπούκοβο, και ανακατεύεις καλά μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Γεμίζεις τα θράψαλα. Προσοχή όμως να μην τα γεμίσεις μέχρι επάνω, γιατί χρειάζεσαι λίγο χώρο για να καρφώσεις μία οδοντογλυφίδα που δεν θα κλείνει το άνοιγμα στο πάνω μέρος. Άφου προθερμάνεις το φούρνο στους 200 βαθμούς, τοποθετείς τα γεμισμένα θράψαλα σε ένα ταψάκι που έχεις αλείψει με λίγο ελαιόλαδο και στο οποίο έχεις ρίξει και το κρασί. Ψήνεις για περίπου 30 λεπτά και μέχρι να τσιμπιέται εύκολα η σάρκα του θράψαλου.

Α, και τα πλοκάμια τα έκανα τηγανητά! Άλλος ένας φοβερός μεζές.


Θράψαλο_τηγανητό

 

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s