289732295_1a83790efc_o
comment 0

Οι νέες τάσεις στη διατροφή

Η καλή διατροφή και η νοστιμιά, το παραδοσιακό και η καινοτομία, όλα είναι μέσα στις νέες διατροφικές τάσεις. Και αν οι περισσότερες εκτιμήσεις, έρευνες και αναλύσεις σχετίζονται με χώρες του εξωτερικού, αυτά που βλέπεις αλλού, σε ανάλογο βαθμό, ίσως και με μια διαφορά φάσης, αφορούν και την Ελλάδα. Τι θα μείνει και τι θα φύγει είναι μάλλον άγνωστο. Ωστόσο, μπορείς να παρατηρήσεις ότι είτε είναι εντελώς καινούριες είτε έρχονται από 2013 για να εδραιωθούν, οι περισσότερες τάσεις περιστρέφονται γύρω από δύο βασικές παραμέτρους: την υγιεινή διατροφή και την απώλεια βάρους. Ή και τα δύο ταυτόχρονα.

 

1. Όχι στη γλουτένη

DSC00739

Αν και δεν είναι τόσο καινούρια, η τάση αυτή φαίνεται ότι με το πέρασμα του χρόνου εδραιώνεται όλο και πιο πολύ. Από τη μία οι όλο και περισσότεροι άνθρωποι που ανακαλύπτουν ότι έχουν δυσανεξία στη γλουτένη –μοιάζει με επιδημία- και από την άλλοι αυτοί που πιστεύουν ότι κόβοντας τα προϊόντα του σιταριού θα χάσουν βάρος –κάτι που δεν έχει όμως αποδειχτεί- οι οπαδοί της δίαιτας αυτής αυξάνονται συνεχώς. Έτσι, δίπλα στο αλεύρι σιταριού από το οποίο έχει αφαιρεθεί η γλουτένη, και αντί για το πολυσυζητημένο κινόα, που όμως δεν έχει κάνει ακόμα την εμφάνισή του στην Ελλάδα, θα δούμε να χρησιμοποιούνται περισσότερο υλικά όπως το καλαμποκάλευρο και το ρυζάλευρο, που από τη φύση τους δεν περιέχουν γλουτένη. Μάλλον μία από τις ισχυρότερες τάσεις του ’14, με την οποία θα ασχοληθούμε αρκετά περισσότερο στο μέλλον.

2. Τοπικά παραγόμενα προϊόντα

289732295_1a83790efc_o

(Flickr: ilovebutter)

Πιο φρέσκα, γιατί δε χρειάζεται να ταξιδέψουν πολύ για να φτάσουν στον καταναλωτή, αλλά και για τον ίδιο λόγο πιο φιλικά προς το περιβάλλον, καθώς έχουν μικρότερο οικολογικό αποτύπωμα, τα προϊόντα που παράγονται σε τοπικό επίπεδο πάνω απ’ όλα συνήθως είναι πιο νόστιμα και ταιριάζουν καλύτερα στη γαστρονομική παράδοση μιας περιοχής. Για όλους τους παραπάνω λόγους συγκινούν όλο και περισσότερους. Και αν ταυτόχρονα είναι και προϊόντα αειφορικής καλλιέργειας, ακόμα περισσότερο.

3. Η επέλαση των λαχανικών

DSC_0460

 

(Flickr: Jackson Latka)

Και πάλι, αναζητώντας έναν πιο υγιεινό τρόπο διατροφής, τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα, όλο και περισσότεροι επιλέγουν να αποβάλλουν το κρέας από τη διατροφή τους και να στραφούν αποκλειστικά στα λαχανικά. Στη χώρα μας εξάλλου, οι προϋποθέσεις είναι ιδανικές, αφού η γη παράγει εξαιρετικά προϊόντα όλο το χρόνο, δίνοντας πολλές επιλογές για μια πλήρη και ισορροπημένη χορτοφαγική δίαιτα. Θα δούμε λοιπόν περισσότερα εστιατόρια να προσθέτουν χορτοφαγικά πιάτα στο μενού τους και να συζητιούνται όλο και πιο πολύ θέματα που σχετίζονται με αυτή τη διατροφή, η οποία για να είναι ωφέλιμη πραγματικά, χρειάζεται να υπακούσει και σε κανόνες.

4. Υγιεινά παιδικά γεύματα

4439103795_8c259968ca_o

 

(Flickr: Colleen Poppe)

Σε μια χώρα με τα μεγαλύτερα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ(!), η μόδα αυτή μοιάζει με ανάγκη.

Και όπως φαίνεται, κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος. Ωστόσο έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε.

 

 

5. Το παρηγορητικό φαγητό ανεβαίνει επίπεδο

Πεϊνιρλί

Αλλιώς, το comfort food γίνεται gourmet. Πίτσες με πρωτότυπους συνδυασμούς υλικών, όλο και πιο ψαγμένα μπέργκερ, χειροποίητα και παραδοσιακά ζυμαρικά προσθέτουν ποιότητα σε κλασικά και αγαπημένα μας πιάτα.

Παρήγορο.

 

6. «Υβριδικά» φαγητά

8727806935_4acc40239b_o

(Flickr: ccho)

Έχετε ακούσει ίσως για την τρέλα με τα cronuts. Το μπουγατσάν όμως το έχετε υπόψη σας; Είναι ο συνδυασμός μπουγάτσας και κρουασάν από τη Θεσσαλονίκη. Και αν κάτι τέτοιο σε ξενίζει, σκέψου ότι τα περισσότερα από τα φαγητά που τώρα θεωρούμε κλασικά, κάποια στιγμή ξεκίνησαν σαν μια καινοτομία.

7. Φουλ του umami

7486434306_1d8b4b6420_o

(Flickr: Joan Nova)

Η λέξη αυτή, που σημαίνει «νόστιμο» στα ιαπωνικά, χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά πριν από 100 χρόνια από τους Ιάπωνες  για να περιγράψει την πέμπτη γεύση. Ο δυτικός κόσμος αναγνώρισε επίσημα την ύπαρξη αυτής της γεύσης τη δεκαετία του ’80, και από τότε αρχίσαμε να γευόμαστε το φαγητό μας αλλιώς. Τρούφα, ντομάτα, σπανάκι, αλλαντικά, κρέας, ιδίως το σιτεμένο, θαλασσινά, αυγά και παλαιωμένα κίτρινα τυριά είναι κάποιες από τις πιο πλούσιες πηγές umami που μπορούμε να βρούμε στην Ελλάδα. Αυτό που όμως δεν ξέρεις μάλλον είναι ότι το umami είναι ένα από τα πρώτα μας γευστικά ερεθίσματα, καθώς υπάρχει σε μεγάλες ποσότητες στο μητρικό γάλα. Μάλλον έτσι εξηγείται και η umami τρέλα που φαίνεται να έρχεται και εδώ.

8. To σπιτικό είναι καλύτερο

IMG_0344

Ψωμιά, τουρσιά, μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού γίνονται πιο νόστιμα από τα χεράκια μας.

Είτε για να φιλέψουμε την παρέα μας είτε για να περάσουμε την ώρα μας δημιουργικά και να διώξουμε το στρες, η τάση να μαγειρεύουμε στο σπίτι αυξάνεται συνεχώς.

Καλό, και υγιεινό.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s