φωτογραφία-(36)
comments 2

ΦΑΓΗΤΟ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΑΜΜΟ: ΝΤΑΚΟΣ ΟΜΕΛΕΤΑ

Το καλοκαίρι στην Ελλάδα είναι τέλειο όχι μόνο γιατί πηγαίνουμε στις παραλίες αλλά και γιατί έχουμε στη διάθεση μας εξαιρετικές πρώτες ύλες. Ντομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες, κολοκυθάκια, λαχταριστά λαχανικά και φυσικά φρούτα, μας δίνουν άπειρες επιλογές για θρεπτικά, ελαφριά και πολύ νόστιμα φαγητά. Και βέβαια, εύκολα, που μπορούν να γίνουν οπουδήποτε, ακόμη και πάνω στην άμμο.  Ένα από τα αγαπημένα μου τέτοια φαγητά για ένα εξαιρετικό μεσημεριανό είτε στο σπίτι είτε στην παραλία είναι ο ντάκος: παξιμάδι με τριμμένη ντομάτα, πιπεριά, κρεμμύδι και φέτα, όλα αυτά λουσμένα σε ελαιόλαδο και πασπαλισμένα με ρίγανη. Φοβερή νοστιμιά!

Αυτό το Σαββατοκύριακο βρεθήκαμε στο τροχόσπιτο που εδώ και πολλά χρόνια χρησιμοποιούν οι γονείς μου για διακοπές στη Χαλκιδική. Όταν έφτασε το μεσημέρι, η χαλάρωσή μας ήταν τόση, που όχι μόνο να μαγειρέψουμε δε θέλαμε, αλλά ούτε να σκεφτούμε τι να φάμε. Η πιο απλή λύση ήταν ο ντάκος. Ωστόσο, όσο τον ετοίμαζα, κοιτάζοντας κάτι χωριάτικα αυγά που είχαμε μαζί μας, μου ήρθε η ιδέα για μια πιο χορταστική παραλλαγή. Το μόνο που χρειαζόταν ήταν ένα μικρό τηγάνι και ένα γκαζάκι, για να κάνω τον ντάκο ομελέτα…

ΝΤΑΚΟΣ ΟΜΕΛΕΤΑ

Υλικά (για ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι)

6-7 ντοματίνια κομμένα στη μέση (όταν αρχίσουν οι καλές ντομάτες του χωραφιού επιλέξτε αυτές)

3-4 αυγά

1 κομμάτι φέτα όσο 2 σπιρτόκουτα

λίγο φρέσκο βασιλικό από γλάστρα

3-4 μικρά παξιμάδια σπασμένα σε κομμάτια μπουκιές

ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι

φωτογραφία (38)

Εκτέλεση

Ρίχνεις 6-7 κομμάτια ντομάτας ή κομμένα ντοματίνια στο τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο να σοταριστούν. Εντωμεταξύ, σε ένα μπολ χτυπάς 3-4 αυγά με αλάτι, πιπέρι και ρίχνεις μέσα τη φέτα χοντροκομμένη, μαζί με χοντροκομμένα παξιμάδια και ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό.

Στη συνέχεια περιχύνεις τα ντοματίνια με το μείγμα των αυγών και τηγανίζεις την ομελέτα. Προσοχή μην το παρακάνεις. Πρέπει να μαγειρευτεί, αλλά να παραμείνει και ζουμερή.

Εγώ κόβω από πάνω και λίγο κρεμμύδι ωμό με μαϊντανό χοντροκομμένο.

Έτσι έχεις έτοιμο ένα πλήρες γεύμα, που με μια πολύ απλή υποδομή μπορείς να ετοιμάσεις ακόμα και πάνω στην άμμο.

φωτογραφία (35)

Στη συνέχεια, η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από διάφορα γεύματα που μπορείς να ετοιμάσεις με αυτή την πολύ απλή ή και καθόλου υποδομή, όταν είσαι σε διακοπές στη θάλασσα.

Μπορείς, για παράδειγμα, να εκμεταλευτείς τα κάθε είδους ψαρικά σε κονσέρβα και να κάνεις ένα πλήρες γεύμα: Μία πολύ ωραία ιδέα είναι μια μακαρονάδα με ντοματένια σάλτσα, λίγο σκορδάτη και πιπεράτη, με καλαμαράκια κονσέρβα. Επίσης, μια σαλάτα με φακές και καπνιστό σκουμπρί, μια πλούσια σε λαχανικά μακαρονοσαλάτα με κονσέρβα τόνο ή μπρουσκέτες με πάστα ελιάς, ντομάτα και σαρδέλα σε κονσέρβα.

Κάτι που επίσης μου αρέσει πολύ, είναι μια σαλάτα με πεπόνι, καρπούζι και φέτα, αρωματισμένη με λίγο δυόσμο ή βασιλικό, φρούτο και υπέροχο γεύμα μαζί. Ενώ για επιδόρπιο, μαζί με τον απογευματινό καφέ, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το αξεπέραστο μπισκοτολούκουμο, δύο μπισκοτάκια πτι μπερ και στη μέση ένα λουκούμι, κατά προτίμηση, τριαντάφυλλο.

Φυσικά, υπάρχουν πολλές ακόμα ιδέες, που θα γίνουν το αντικείμενο μιας επόμενης ανάρτησης.

 

2 Comments

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s