IMG_3643
comment 0

ΖΥΜΗ ΓΙΑ ΠΙΤΣΑ: Η ΒΑΣΙΚΗ

Αν και η πίτσα είναι κατοχυρωμένη ως ιταλική εφεύρεση, παρόμοιοι τύποι πλατιάς ψητής ζύμης που ψήνεται τοποθετώντας από πάνω διάφορα υλικά υπήρχαν μάλλον από τότε που υπήρχε και κουζίνα. Αυτό ίσως εξηγεί και την επιτυχία αυτού του πιάτου. Με παρέα ή χωρίς, όταν κάνεις πάρτι ή περνάς ερωτική απογοήτευση, στο σπίτι μπροστά από την τηλεόραση, μετά από ξενύχτι ή σε εστιατόριο, για χορτοφάγους ή κρεατοφάγους, μάλλον δεν υπάρχει είδος φαγητού πιο ευέλικτο και πιο αγαπητό από την πίτσα.

Αυτό που μπορεί όμως να μην ξέρεις είναι ότι εκτός από ευέλικτη είναι και πολύ εύκολη. Αλήθεια, η σπιτική πίτσα είναι ένα από τα πιο εύκολα και γρήγορα φαγητά που μπορείς να φτιάξεις. Αν μάλιστα έχεις ζυμάρι κρατημένο από προηγούμενη μέρα, είναι πιο γρήγορο να ψήσεις μια πίτσα, παρά να την παραγγείλεις. Άσε που το πλάσιμο της ζύμης είναι και αγχολυτικό. Για την υγεία δε θα μιλήσω, είναι αυτονόητο.

Το ζυμάρι που σου προτείνω εδώ είναι δοκιμασμένο πολλές φορές. Γίνεται πολύ γρήγορα, δίνει πολύ νόστιμο αποτέλεσμα και, αν ακολουθήσεις πιστά τις οδηγίες, αποκλείεται να κάνεις λάθος. Μετά θα πετάξεις και ό,τι διαφημιστικό από πιτσαρίες έχεις στο σπίτι.

 

Υλικά  (για 2 πίτσες οικογενειακές)

500 γρ   αλεύρι τύπου 00 (μηδέν-μηδέν) ή σκληρό

5 γρ  (1 κουταλάκι του γλυκού) αλάτι

5 γρ  (1 κουταλάκι του γλυκού) ζάχαρη

13 γρ μαγιά νωπή ή 1 φακελάκι μαγιά ξερή

300  γρ  νερό βρύσης

Εκτέλεση

Κάνεις στο αλεύρι μια λακούβα και μέσα εκεί ρίχνεις το νερό, το λάδι , τη μαγιά και τη ζάχαρη. Το αλάτι το ρίχνεις στο αλεύρι. Με ένα πηρούνι ανακατεύεις τα υλικά στην λακούβα του αλευριού μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και η μαγιά. Αν χρησιμοποιείς νωπή μαγιά μπορείς να τη διαλύσεις ξέχωρα σε λίγο από το νερό και να τη ρίξεις μέσα στη λακούβα. Αφού διαλυθεί η ζάχαρη και η μαγιά, ανακατεύεις με το πηρούνι κάνοντας κυκλικές κινήσεις, έτσι ώστε όλο το αλεύρι να ενσωματωθεί στα υγρά υλικά. Στη συνέχεια με τα χέρια σου ζυμώνεις τουλάχιστον για 5 λεπτά έτσι ώστε να προκύψει μία ζύμη λεία και ελαστική. Σε αυτό το σημείο, αυτό που θέλεις είναι η ζύμη σου να κολλάει λίγο στα χέρια. Έτσι, η βάση της πίτσας που θα προκύψει θα είναι πολύ πιο αφράτη.

S1170005

Αφήνεις τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30-60 λεπτά μέχρι να διπλασιαστεί και στη συνέχεια τη μοιράζεις στα δύο. Απλώνεις κάθε κομμάτι σε λαδωμένο ταψάκι ή όλη τη ζύμη σε ταψί του φούρνου, βάζεις σάλτσα ντομάτα και μοτσαρέλα ή τυριά που λιώνουν της προτίμησης σου και ό,τι άλλο θέλεις, και ψήνεις σε δυνατό προθερμασμένο φούρνο στους 200-250 βαθμούς μέχρι να ροδοκοκκινίσει περίπου 5-10 λεπτά.

Προσωπικά χρησιμοποιώ για τις πίτσες αλεύρι 00, γιατί δίνει το καλύτερο τελικό αποτέλεσμα. Επίσης, αν αφήσεις το ζυμάρι μία νύχτα στο ψυγείο αποκτά μία πιο γεμάτη γεύση την επόμενη ημέρα που θα κάνεις τις πίτσες.

Εάν χρησιμοποιήσεις λαχανικά, να είναι ψιλοκομμένα, ώστε να μη βγάλουν πολλή υγρασία κατά το ψήσιμο. Είναι καλύτερο η πιτσα να είναι λιττή. Λίγα και καλά υλικά δίνουν το καλύτερο αποτέλεσμα. Εγώ πολλές φορές αυτοσχεδιάζω με ό,τι έχω στο ψυγείο. Ιδέες για πίτσες θα δώσω σε επόμενη ανάρτηση.

 

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s