S1160089
comments 2

Το εποχικό μετά του ωφελίμου: Τι τρώμε τον Ιούνιο.

Μπαίνοντας ο Ιούνιος, αρχίζει και το καλοκαιράκι και με αυτό η υπερπαραγωγή φρούτων και  λαχανικών. Παράδεισος: τώρα είναι στα φόρτε τους οι φράουλες, τα κεράσια, μαζί και τα βερίκοκα, ενώ δειλά δειλά ξεκινούν τα πεπόνια, τα καρπούζια και τα ροδάκινα. Όσο για τα λαχανικά, οι πάγκοι γεμίζουν με κολοκυθάκια, πράσινα φασολάκια και βλίτα, ενώ παράλληλα κάνουν την εμφάνισή τους οι μελιτζάνες και οι πιπεριές. Και τι δεν μπορείς να μαγειρέψεις με όλα αυτά! Άπειρα φαγητά γεμάτα νοστιμιά και υγεία. Και ενώ η νοστιμιά είναι πάντα υποκειμενική, την υγεία δεν μπορείς να την αμφισβητήσεις, αποδεικνύεται με στοιχεία.

Τα πράσινα φασολάκια μάς δίνουν πολύ λίγες θερμίδες, ενώ ταυτόχρονα είναι εξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών, και κυρίως, βιταμίνης Κ, C και Α, φυτικών ινών, καλίου και σιδήρου. Στην ελληνική κουζίνα είναι ένα από τα κλασικά υλικά του καλοκαιρινού μενού, μαγειρεμένα λαδερά με σάλτσα ντομάτα, ως προσθήκη στο τουρλού ή το μπριάμ, αλλά και κοκκινιστά με μοσχαράκι.

Τα κολοκυθάκια έχουν επίσης πολύ λίγες θερμίδες και ταυτόχρονα μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό και φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στη διαδικασία της πέψης, μας δημιουργούν αίσθηση κορεσμού, ενώ συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης. Επιπλέον έχουν αντικαρκινική και αντιοξειδωτική δράση. Ο πιο απλός τρόπος να τα καταναλώσουμε είναι βραστά με λαδολέμονο και ψιλοκομμένο μαϊντανό. Βεβαίως, είναι υπέροχα και γεμισμένα με κιμά σε σάλτσα αυγολέμονο, γεμιστά με ρύζι λαδερά, τηγανητά σε φέτες, ψητά στο μαντέμι ή στη σχάρα, ενώ κάνουν και καταπληκτική γέμιση για πίτα, γίνονται μπατζίνα, κολοκυθοκεφτέδες και έχουν κεντρική θέση στο μπριάμ και το μουσακά. Εγώ, βέβαια, τα φρέσκα, τρυφερά κολοκυθάκια τα απολαμβάνω σε σαλάτα, ωμά, μαριναρισμένα σε κάτι όξινο.

Η μελιτζάνα είναι ένα ακόμα λαχανικό με φουλ αντιοξειδωτική δράση. Εκτός αυτού όμως, συμβάλλει και στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου. Χρήσιμο! Την τρώμε τηγανητή, μαγειρεμένη με μοσχάρι ή αρνί, σε μελιτζανοσαλάτα, παπουτσάκια, ιμάμ μπαϊλντί, στο τουρλού, φυσικά στο μουσακά, ενώ φτιάχνει μοναδική γέμιση για πίτες και πεντανόστιμους μελιτζανοκεφτέδες.

Το επόμενο αγαπημένο μου υλικό του καλοκαιριού είναι στην ουσία ένα ζιζάνιο. Τα βλίτα τα βρίσκουμε παντού αυτή την εποχή και οι τρυφερές τους κορυφές μάς δίνουν μια από τις πιο νόστιμες σαλάτες, με λάδι, λεμόνι ή ξίδι. Έχουν πολλές φυτικές ίνες, αντιοξειδωτική δράση χάρη στα ιχνοστοιχεία που περιέχουν, και όλα αυτά, δίνοντας πολύ λίγες θερμίδες. Τα βραστά βλίτα είναι εξαιρετικό συνοδευτικό για ψητά κρέατα, τηγανητό ψάρι ή μια ζουμερή ομελέτα, ενώ ταιριάζουν πάρα πολύ και με σκορδαλιά.

Το φρούτο του μήνα για μένα είναι τα κεράσια. Τραγανά και αρωματικά, γλυκόξινα και δροσιστικά, έχουν πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα, με μόλις 4 θερμίδες ανά κεράσι. Είναι, φυσικά, πολύ πλούσια σε βιταμίνες, αλλά και φυτοστερόλες, που μειώνουν τη χοληστερίνη.

Τα βερίκοκα είναι ένα ακόμα φρούτο που περιέχει πολλές βιταμίνες, και κυρίως Α, C  και B3, ενώ είναι επίσης πηγή σιδήρου, καλίου και φυτικών ινών. Συμβάλλουν στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Οι φράουλες συνεχίζουν να βγαίνουν και μέσα στον Ιούνιο. Έχουν πολλές βιταμίνες, φυτικές ίνες, είναι διουρητικές και συμβάλλουν στην αποβολή των τοξινών. Και ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο: έχει βρεθεί ότι αναμεμειγμένες οι φράουλες με αλκοόλ έχουν πιο ενισχυμένη αντιοξειδωτική δράση. Ένα strawberry daiquiry την ημέρα, λοιπόν, το γιατρό τον κάνει πέρα.

Πριν από λίγες μέρες, ετοίμασα ένα γεύμα για να φάμε με την αγαπημένη μου αδελφούλα. Το κεντρικό θέμα ήταν χειροποίητα πεϊνιρλί με κασέρι. Τα συνοδευτικά  ήταν όλα βασισμένα σε λαχανικά και φρούτα της εποχής: Πράσινα φασολάκια μαγειρευτά στο φούρνο, πράσινα φασολάκια σε σαλάτα με κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης, μπρουσκέτα με κρέμα φέτας, βλίτα και αυγό ποσέ και, για το τέλος, ένα γλυκό με βερίκοκα και σπιτική λεμονάδα. Όλα εύκολα και πολύ νόστιμα, όπως κάθε τι που είναι εποχικό. Τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσουν και οι συνταγές.

 

 

2 Comments

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s