IMG_3536
comment 1

ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΥΠΕΡΤΡΟΦΕΣ

Ένα από τα θέματα που με απασχολούν ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό είναι η ποιότητα της διατροφής. Μπορεί αυτό που με συγκινεί περισσότερο απ’ όλα στο φαγητό να είναι η νοστιμιά, όμως με τον καιρό συνειδητοποιώ ότι η διατροφή μας θα πρέπει να συνδυάζει το νόστιμο με το ωφέλιμο. Στο πλαίσιο αυτό, και πάντα με γνώμονα ότι δεν μπορεί να ξοδεύει κανείς πολλά για διάφορες υπερτροφές ή ότι μπορεί να μην έχει διάθεση να αρχίσει να καταναλώνει διάφορα εξωτικά προϊόντα από το Θιβέτ, το Περού και αλλού, σκέφτηκα ότι στην Ελλάδα έχουμε πολλές τέτοιες τροφές μπροστά στα μάτια μας, ενώ οι περισσότερες από αυτές βρίσκονται ήδη στην καθημερινή μας διατροφή. Κλινικές μελέτες που έχουν γίνει σε ανθρώπους αποδεικνύουν ότι οι τροφές αυτές περιέχουν σε συμπυκνωμένη μορφή πολύτιμες ουσίες, όπως αντιοξειδωτικά, φυτοχημικά, βιταμίνες, μέταλλα, Ω3 λιπαρά οξέα και φυτικές ίνες. Ας τους δώσουμε λοιπόν περισσότερη προσοχή και τη θέση που τους αξίζει στην καθημερινή μας κουζίνα.

Πρώτο και καλύτερο, κι ένα τρόφιμο που δε λείπει από κανένα ελληνικό σπίτι είναι το ελαιόλαδο. Τι να πρωτοαναφέρω για τις ευεργετικές του ιδιότητες; Χιλιάδες επιστημονικές μελέτες συνδέουν τη διατροφή που περιλαμβάνει ελαιόλαδο με την υγεία και τη μακροβιότητα, χάρη στα πολύτιμα λιπαρά οξέα και τα ισχυρά αντιοξειδωτικά που περιέχει σε μεγάλες ποσότητες. Η ελληνική κουζίνα το χρησιμοποιεί σχεδόν αποκλειστικά, ωστόσο δεν είναι και αυτονόητο ότι στην Ελλάδα γνωρίζουμε πώς να επιλέγουμε ελαιόλαδο καλής ποιότητας, να το συντηρούμε και να το χρησιμοποιούμε σωστά στην κουζίνα. Όσο, δηλαδή, βασιλεύει το χύμα, πολλοί από εμάς, αντί για εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο θα καταναλώνουν πολύ χαμηλής ποιότητας προϊόντα. Το χύμα είναι καλό μόνο όταν γνωρίζεις καλά και εμπιστέυεσαι απόλυτα τον παραγωγό. Σε αντίθετη περίπτωση, προτείνω τα επώνυμα προϊόντα, αυτά που περνούν από ποιοτικούς ελέγχους και για τα οποία κάποιος αναλαμβάνει την ευθύνη ότι αυτό που περιέχει η συσκευασία είναι αυτό που γράφει και η ετικέτα. Στη συνέχεια,  θα πρέπει να προσέξεις τις συνθήκες συντήρησης -μακριά από ζέστη και φως, και σε ανοξείδωτες ή γυάλινες συσκευασίες- αλλά και τον τρόπο που το χρησιμοποιείς στην κουζίνα. Ο κανόνας είναι, όσο λιγότερο μαγειρεύεται τόσο το καλύτερο, και αν είναι δυνατό, ωμό.

Τα αμύγδαλα είναι ένας πολυτιμότατος ξηρός καρπός με εξαιρετικές ιδιότητες. Το ξέρεις ότι μία χούφτα ανάλατα, ωμά αμύγδαλα συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερίνης; Προσοχή όμως στην ποσότητα που καταναλώνεις, γιατί έχουν πολλές θερμίδες. Επιπλέον, κάτι που δοκίμασα πρόσφατα και μου φάνηκε πεντανόστιμο ήταν το γάλα αμυγδάλου. Μην τρομάζεις, είναι απλώς ωμά, ανάλατα αμύγδαλα  μουλιασμένα σε νερό, που στη συνέχεια τα πολτοποιείς στο μπλέντερ και τα σουρώνεις. Μια εξαιρετική εναλλακτική για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη του γάλακτος. Φυσικά τα αμύγδαλα έχουν περίοπτη θέση στη ζαχαροπλαστική -λατρεύω την αμυγδαλόπαστα, τα μακαρόν και τις κρέμες αμυγδάλου, μεταξύ άλλων- ενώ χρησιμοποιούνται και σε πολλές κουζίνες του κόσμου για να δώσουν υπέροχα πιάτα, όπως τα μαροκινής έμπνευσης ταζίν με δαμάσκηνα ή βερίκοκα ξερά και λευκά αμύγδαλα.

Ένα ακόμα τρόφιμο με πολύτιμες ιδιότητες είναι τα κράνα, που περιέχουν περισσότερα  αντιοξειδωτικά ακόμη και από τα βατόμουρα και το ρόδι. Ιδανικά για τη μείωση της κακής χοληστερόλης, αποτρέπουν τη δημιουργία πλάκας στα δόντια, προστατεύουν από ουρολοιμώξεις, ενώ έχουν και αντικαρκινική δράση. Το νέο όμως είναι ότι τα κράνα δεν είναι μόνο για λικέρ. Δοκίμασε να προσθέσεις, για παράδειγμα, μια χούφτα αποξηραμένα κράνα σε μια πράσινη σαλάτα με βινεγρέτ μελιού και σκόρδου και λίγα καρεδάκια μιας πικάντικης γραβιέρας.

Είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι το ρόδι είναι γεμάτο βιταμίνες και αντιοξειδωτικά που προστατεύουν από την κακή χοληστερόλη, παθήσεις του καρδιαγγειακού συστήματος και διάφορες μορφές καρκίνου. Για το λόγο αυτό, ξεκίνησε εδώ και καιρό να κυκλοφορεί στην αγορά και σε μορφή χυμού αλλά και σαν πετιμέζι ροδιού. Στην εποχή του βέβαια είναι ιδανικό να καταναλώνεται φρέσκο.

Άλλο ένα πολύτιμο συστατικό της ελληνικής κουζίνας με αντικαρκινική δράση χάρη στα αντιοξειδωτικά που περιέχει είναι ο κρόκος, ο οποίος όμως έχει πολύ περισσότερα οφέλη απ’ ό,τι φαντάζεσαι, καθώς τονώνει τον οργανισμό βοηθώντας στην ανάρρωση από τη γρίπη, προστατεύει την όραση, βοηθά στην ενίσχυση της μνήμης και στην αντιμετώπιση προβλημάτων στην πέψη, καταπολεμάει τους πονοκεφάλους, ενώ ενισχύει και την όρεξη, αν και ίσως θα ήταν πιο χρήσιμο να κάνει το αντίθετο… Χρησιμοποίησέ το σε μορφή σκόνης ή σε στίγματα για να δώσεις χρώμα και ένα ιδιαίτερο άρωμα που θυμίζει ιώδιο σε ένα πιλάφι, γαρίδες ή μαγειρευτό κοτόπουλο με μαραθόριζα. Πολύ απλά ακόμα μπορείς να αρωματίσεις το τσάι σου. Δοκίμασέ το και θα με θυμηθείς (είπαμε βοηθάει και στη μνήμη…)

Η κάππαρη είναι τόσο γνωστή, αλλά και τόσο παραγνωρισμένη στην ελληνική κουζίνα. Πόσοι άραγε από εμάς έχουν στο ψυγείο τους ένα βαζάκι κάππαρη; Και όμως, λίγα μπουμπουκάκια κάππαρης στην ελληνική χωριάτικη σαλάτα σας ή σε μια σάλτσα ντομάτας ή ως συνοδευτικό μιας φάβας προσθέτουν πικάντικο χαρακτήρα και μια αλμυρή και όξινη γευστική έκρηξη. Και όσο απολαμβάνεις την ιδιαίτερη νοστιμιά της, θυμήσου: η κάππαρη έχει αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση, είναι διουρητική, τονώνει την αναπνευστική λειτουργία, αλλά και την κυκλοφορία του αίματος, ενώ ταυτόχρονα σε γεμίζει και ενέργεια.

Φυσικά, υπάρχουν πολλές ακόμα τροφές με σημαντικά οφέλη στην υγεία, τις οποίες γνωρίζουμε καλά αλλά ενδεχομένως παραμελούμε, όπως η μαστίχα της Χίου ή η σταφίδα της Κορίνθου.

Καθημερινά βλέπουμε να διαφημίζονται διάφορα παραφαρμακευτικά προϊόντα που μας υπόσχονται να προσφέρουν στον οργανισμό μας τα οφέλη των υπερτροφών της φύσης. Εγώ λέω ότι τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά. Οι υπερτροφές είναι παντού γύρω μας. Εμπλούτισε τη διατροφή σου με αυτές. Εκτός από υγεία θα κερδίσεις και νοστιμιά.

 

 

 

 

 

1 Comment so far

  1. Σοφία Μεταξά

    Συμφωνώ απολύτως!!Μια βόλτα στη λαϊκή και όλα τα παραπανω φρέσκα στο πιάτο μας!! Ωραίο άρθρο!! Μπράβο!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s