Σχόλια 2

ΦΑΛΑΦΕΛ ΞΑΝΑ (ΚΑΙ ΞΑΝΑ)

Πρόσφατα μας επισκέφτηκε στη Θεσσαλονίκη η αγαπημένη μου φίλη και μαθήτρια, η Ειρήνη. Αυτό που δεν ήξερα γι’ αυτήν είναι ότι εδώ και λίγο καιρό, έχει πήρε την απόφαση να τρέφεται ως vegetarian ή πιο συγκεκριμένα flexitarian, που κατά τη γνώμη μου είναι πιο έξυπνο, καθώς δεν απαγορεύεις στον εαυτό σου το κρέας και τα παράγωγά του, αλλά τα καταναλώνεις σε περιορισμένο βαθμό και σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, κυρίως όταν είσαι βέβαιος ότι είναι πολύ καλής ποιότητας. Ένας flexitarian δηλαδή δε θα φάει κοτόπουλο από το σούπερ μάρκετ, αλλά μια κότα από το χωριό θα την τιμήσει δεόντως. Μια χαρά μου φαίνεται εμένα αυτό…

Ωστόσο, όταν κάποιος αλλάζει διατροφικές συνήθειες στην αρχή δυσκολεύεται να βρει τα πατήματά του στην κουζίνα. Τι μαγειρεύεις δηλαδή όταν θες να φας κάτι που δεν θα περιέχει κρέας, αλλά θες να είναι γρήγορο, νόστιμο και εύκολο, και ζεις στην Ελλάδα; Γιατί, κακά τα ψέματα, μπορεί εδώ που ζούμε να έχουμε άπειρες επιλογές από φρούτα και λαχανικά, αλλά η κουλτούρα μας είναι κρεατοφαγική. Όταν, π.χ., λέω στην πεθερά μου ότι θα φτιάξω φακές, αυτή με ρωτάει, «και τι άλλο;», «σαλάτα», απαντάω, «και τι άλλο», με ρωτάει ξανά, » ψωμί, ελιές… αυτά» απαντάω πάλι, «Κρέας δε θα φάτε; Πώς θα χορτάσετε;» με ρωτάει έκπληκτη. Ακόμα και όταν βγαίνεις έξω για φαγητό, οι επιλογές που έχεις αν είσαι χορτοφάγος περιορίζονται σε σαλάτες και ορεκτικά.

Η αλήθεια είναι ότι για μένα η vegetarian κουζίνα ήταν πάντα μια πρόκληση. Θεωρώ ότι τα φαγητά που περιέχουν λαχανικά είναι πολύ πιο νόστιμα από το κρέας, αλλά επειδή οι χορτοφαγικές συνταγές που παραδοσιακά έχουμε συνηθίσει να μαγειρεύουμε, τα κλασικά λαδερά φαγητά, είναι πολύ συγκεκριμένες, το να είσαι vegetarian, και ακόμα χειρότερα αν είσαι vegan, σημαίνει ότι καταλήγεις με μια μονοτονία στις επιλογές σου. Ορισμένες φορές μάλιστα αναρωτιέμαι, μπορεί κάποιος να είναι χορτοφάγος και ταυτόχρονα καλοφαγάς;

Από την άλλη πλευρά όμως, πέρα από το θέμα της ποικιλίας και των επιλογών, που μπορεί να είναι και τελικά θέμα προσωπικής προτίμησης, υπάρχουν κι άλλα ζητήματα που με απασχολούν όσον αφορά αυτό τον τύπο διατροφής. Τι κάνεις με τα θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν στο κρέας και δεν μπορείς να τα πάρεις από άλλες πηγές; Μπορείς να τρέφεσαι με λαχανικά και να αντικαταστήσεις τα αμινοξέα ή ασβέστιο που παίρνεις τρώγοντας κόκκινο κρέας; Και αν ναι, ποιες είναι οι ποσότητες φαγητού που πρέπει να καταναλώνεις; Σε αυτό το θέμα θα επανέλθω σε επόμενη ανάρτηση, καθώς είναι κάτι που με ενδιαφέρει πολύ και ψάχνω αυτό τον καιρό.

Συζητώντας αυτά τα ζητήματα με την Ειρήνη, ένα από τα πιάτα που σκεφτήκα να κάνουμε είναι τα φαλάφελ, αράβικοι ρεβιθοκεφτέδες δηλαδή, ένα φαγητό που φτιάχνουμε πολύ συχνά στο σπίτι. Μαζί με τα φαλάφελ φτιάξαμε και μια σάλτσα από ταχίνι και τα συνοδεύσαμε με πιτούλες αράβικες και διάφορα λαχανικά εποχής ψιλοκομμένα. Πρόκειται για ένα γεύμα πολύ χορταστικό, νοστιμότατο και θρεπτικό.  Επίσης, επειδή είναι σαν κεφτές, αρέσει και στα παιδιά, που συνήθως δε συμπαθούν τα ρεβίθια και τα λαχανικά. Ο Μάρκος, για παράδειγμα, τη μέρα που φτιάξαμε τα φαλάφελ έφαγε όσα όσπρια και λαχανικά δεν τρώει σε μια βδομάδα! Τη συνταγή που ακολουθεί την έχω παρουσιάσει ξανά εδώ, αλλά την επαναλαμβάνω, γιατί είναι δοκιμασμένη πολλές φορές και δίνει τα καλύτερα φαλάφελ που έχω φάει.

ΦΑΛΑΦΕΛ

Υλικά (για περίπου 10 φαλάφελ)

1 κούπα αποφλοιωμένα ρεβίθια ή αποφλοιωμένα φούλια μουλιασμένα στο νερό από το προηγούμενο βράδυ

2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

2/3 κούπας ψιλοκομμένο κρεμμύδι

4 σκελίδες σκόρδο

6 κουταλιές της σούπας λεπτό πλιγούρι μουλιασμένο 10 λεπτά σε νερό

2 κουταλιές γλυκού μπέικιν πάουντερ

2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια

1/3 κούπας φρέσκος κόλιανδρος χοντροκομμένος

1/3 κούπας μαϊντανός χοντροκομμένος

1 1/2 κουτάλι του γλυκού κύμινο

1 1/2 κουτάλι του γλυκού αλάτι

μαύρο πιπέρι κατά προτίμηση

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Τοποθέτησε τα υλικά σε μούλτι και πολτοποίησέ τα μέχρι να γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα.  Προσοχή να μην το παρακάνεις, γιατί αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να έχει πολλά υγρά το μείγμα των φαλάφελ. Δοκίμασε τη γεύση μήπως χρειάζεται να προσθέσεις κάποιο μπαχαρικό παραπάνω. Εάν το μείγμα έχει παραπάνω υγρασία και δεν μπορούμε να πλάσουμε τους κεφτέδες, προσθέτουμε λίγο αλεύρι.

Το μέγεθος από κάθε φαλάφελ πρέπει να μην είναι πολύ μεγάλο ούτε πολύ πεπλατυσμένο με διάμετρο μέχρι τρία εκατοστά.

Το ιδανικό είναι το μείγμα να παραμείνει κάποια ώρα στο ψυγείο για να δέσει καλύτερα .

Τηγάνισε τα φαλάφελ σε μεγάλη ποσότητα λαδιού (deep fry) και σε θερμοκρασία 180 βαθμών μέχρι να αποκτήσουν ένα σκούρο καφετί χρώμα.

Τοποθέτησέ τα σε χαρτί κουζίνας. Είναι έτοιμα να τα σερβίρεις.

Εγώ τα συνοδεύω με αράβικες πίτες, σάλτσα ταχίνι, λάχανο τριμμένο, ντομάτα, κρεμμύδι και καυτερή σάλτσα χαρίσα.

Advertisements

2 Comments

  1. Reblogged this on katerina's cooking lab and commented:

    Μετά από πολύ καιρό λοιπόν γράφω κάτι στο αγαπημένο μου μπλόγκ. Τα πράγματα στη ζωή μου έχουν αλλάξει κάπως φέτος και δεν μου μένει ο απαραίτητος χρόνος για να μαγειρεύω όπως θα ήθελα. Πρέπι να ομολογήσω όμως ότι νιώθω πολύ τυχερή αφού η νέα μου ενασχόληση έχει να κάνει με παιδιά και επικοινωνία κάτι που επίσης με γεμίζει πολύ και με κάνει να νιώθω χαρούμενη.
    Η πρόταση λοιπόν για την καθαρά Δευτέρα έχει να κάνει με τους αράβικους ρεβιθοκεφτέδες, Δοκιμάστε το και δεν θα μετανιώσετε!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s