comment 0

ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΑΡΙ: Χορτοφαγικό ή με κοτόπουλο

Το κάρι, παντώς είδους και χρώματος, είναι ένα ιδιαίτερα αγαπητό πιάτο στο σπίτι μας. Χρησιμοποιώντας μια μεγάλη ποικιλία λαχανικών της εποχής, διάφορα αρωματικά μπαχαρικά και φυσικά τζίντζερ, μπορείς να φτιάξεις ένα φαγητό γεμάτο ζεστασιά και υγεία. Συνήθως φτιάχνω μόνη μου το μείγμα μπαχαρικών και δεν αγοράζω έτοιμα, κυρίως γιατί έτσι τα αρώματα είναι πιο έντονα, ενώ μπορώ να παίζω με τις αναλογίες και να δημιουργώ κάθε φορά κάτι που με εκφράζει καλύτερα τη δεδομένη στιγμή: άλλες φορές πιο πικάντικο, άλλες πιο γλυκό, με περισσότερη κανέλα ή πιο πολύ γλυκάνισο. Το στοίχημα βέβαια είναι πάντοτε η ισορροπία. Ωστόσο, το αποτέλεσμα δεν είναι λιγότερο νόστιμο με κάποιο έτοιμο μείγμα, οπότε μπορείς να χρησιμοποιήσεις ό,τι σε βολεύει καλύτερα. Επίσης, εάν δεν έχω γάλα καρύδας, πολλές φορές χρησιμοποιώ στραγγιστό γιαούρτι . Μην κολλήσεις εάν σου λείπει κάποιο από τα υλικά που προτείνω, μπορείς να αυτοσχεδιάσεις με ό,τι λαχανικά διαθέτεις, και μην ανησυχείς, σίγουρα το αποτέλεσμα θα σε ικανοποιήσει.

Το τέλειο συνοδευτικό είναι ένα αρωματικό ρύζι μπασμάτι ή αράβικες πιτούλες. Αν δε σε ενδιαφέρει και τόσο η vegetarian διατροφή, μπορείς επίσης να προσθέσεις και κοτόπουλο σε μεγάλα κομμάτια. Όπως φαίνεται και στη φωτογραφία, αυτό έκανα κι εγώ για να φάει ο γιος μου, χωρίζοντας την ποσότητα στα δύο.

ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΑΡΙ: Το χορτοφαγικό

Υλικά

1/2 ματσάκι φρέσκο κόλιανδρο

1/2 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια

3 σκελίδες σκόρδο

1 κομμάτι τζίντζερ στο μέγεθος σπιρτόκουτου, καθαρισμένο

1 κουταλιά του γλυκού σπόροι κύμινου

1 κουταλιά του γλυκού μαραθόσπορος

1 κουταλιά του γλυκού κανέλα

10 κομμάτια κάρδαμο

2 κουταλιές του γλυκού κύμινο σκόνη

300 ml ζωμός λαχανικών

1/2 κονσέρβα γάλα καρύδας ή 1/2 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό

100 γρ πράσινα φασολάκια στρογγυλά κατεψυγμένα

1/2 πιπεριά πράσινη

1/2 πιπεριά κίτρινη

1/2 πιπεριά κόκκινη

1  μεγάλη πατάτα σε χοντρά κομμάτια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζεις στο μπλέντερ τον κόλιανδρο, το φρέσκο κρεμμυδάκι , το σκόρδο και το τζίντζερ και τα πολτοποιείς.

Αλέθεις τους σπόρους μυρωδικών σε ένα γουδί και προθέτεις κανέλα και τη σκόνη του κύμινου.

Ρίχνεις ελαιόλαδο σε μια προθερμασμένη κατσαρόλα, σοτάρεις τα λαχανικά κομμένα σε χοντρά κομμάτια και ρίχνεις το μείγμα των μπαχαρικών. Στη συνέχεια προσθέτεις την πάστα κόλιανδρου και τζίντζερ μαζί με το ζωμό. Αφού γίνουν οι πατάτες, προσθέτεις τα φασολάκια, αφήνεις για 2-3 λεπτά, προσθέτεις το γάλα καρύδας ή το στραγγιστό γιαούρτι και στη συνέχεια βράζεις για αλλα 3-5 λεπτά σε χαμηλή φωτιά.

Συνοδεύεις με ένα ρύζι μπασμάτι.

Το χειμώνα είναι πολύ καλή ιδέα να προσθέσεις και μερικά μπουκετάκια κουνουπίδι. Επίσης, αν θέλεις να προσθέσεις κοτόπουλο, κόψε ένα φιλέτο σε χοντρά κομμάτια και σοτάρισέ το μαζί με τα λαχανικά.

Πεντανόστιμο, αρωματικό, εύκολο και σούπερ υγιεινό.

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s