comment 0

ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ YAKITORI

Στην καθημερινότητα του σπιτιού μας, δίπλα στο κοτόπουλο με πατάτες ή το παστίτσιο και τα γεμιστά υπάρχουν πιάτα από πολλές κουζίνες του κόσμου. Φαλάφελ, ταζίν, κάρι ή γλυκόξινα κινέζικα είναι φαγητά που λιγουρευόμαστε και φτιάχνουμε πολύ συχνά. Εκτός βέβαια από τις αυτούσιες συνταγές, πολύ συχνά χρησιμοποιώ εξωτικά στοιχεία τους, για να εμπλουτίσω ή να πειράξω ελαφρώς (πάντα ελαφρώς, χωρίς να θέλω να πάω προς την κατεύθυνση του fusion, που δε με συγκινεί ιδιαίτερα) τις πιο παραδοσιακές δικές μας συνταγές. Για παράδειγμα, θα αρωματίσω με κύμινο τις φακές ή θα γεμίσω με λεμονόχορτο την κοιλιά μιας ψητής τσιπούρας, είναι κάτι που δίνει μια διαφορετική διάσταση σε πιάτα που έχουμε συνηθίσει να τα τρώμε με πολύ συγκεκριμένο τρόπο, ανανεώνοντας το ενδιαφέρον μου γι’ αυτά.

Σε κάθε περίπτωση, οι διάφορες κουζίνες της ανατολής ασκούν μια ιδιαίτερη γοητεία επάνω μου, κάθε μία για τους δικούς της λόγους. Και αν η τούρκικη, η αράβικη και η ινδική με ενθουσιάζουν για τους απίθανους συνδυασμούς των μπαχαρικών τους, υπάρχει μια κουζίνα που πετυχαίνει μια ιδιαίτερη ισορροπία ανάμεσα στην ένταση των υλικών και τη λεπτότητα των συνδυασμών. Κι αν κάθε κουζίνα έχει από πίσω της μια ολόκληρη φιλοσοφία, αποτέλεσμα του τρόπου ζωής ενός λαού μέσα από αμέτρητους αιώνες πολιτισμού, υπάρχει μια κουζίνα της οποίας η φιλοσοφία με συγκινεί ίσως πιο πολύ από όλες. Είναι η γιαπωνέζικη.

Αυτή τη φορά δεν έκανα σούσι ή νούντλς, αλλά αρωματικά πεντανόστιμα κεφτεδάκια κοτόπουλου περασμένα σε ξυλάκι. Στην Ελλάδα το λέμε σουβλάκι, στην Ιαπωνία το ονομάζουν yakitori.

 

ΥΛΙΚΑ (για 2-3 άτομα)

Για τους κεφτέδες

500 γρ φιλέτο μπούτι κοτόπουλο

2 φέτες μπέικον καπνιστό ψιλοκομμένο*

3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

1 κουταλιά της σούπας τζίντζερ

1 φέτα ψωμί μουλιασμένο σε λίγο γάλα

1 αυγό

4- 5 μανιτάρια λευκά κομμένα στα 4

αλάτι, πιπέρι

Για το γλάσο

1 κούπα δοσομετρική (250 ml)  ζάχαρη μαύρη

1 κούπα δοσομετρική άσπρο κρασί

1 κούπα σόγια σoς

1/2 κούπα νερό

1 κουταλιά του γλυκού νισεστέ ή κόρν φλάουρ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Φτιάξε το μείγμα των κεφτέδων:

Βάλε όλα τα υλικά στο μπλέντερ (ή το μούλτι) χωρίς το κοτόπουλο, μέχρι να πολτοποιηθούν καλά. Στη συνέχεια πρόσθεσε το κοτόπουλο για να πολτοποιηθεί και να ενωθεί με το υπόλοιπο μείγμα.

Τώρα το γλάσο:

Σε ένα κατσαρολάκι βάλε να βράσουν όλα τα υλικά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ του κρασιού. Στη συνέχεια ρίξε το νερό με το κόρν φλάουρ και βράσ’ το μέχρι να αποκτήσει το μείγμα την υφή σιροπιού.

Πλάσε τα μπαλάκια του κοτόπουλου, αλεύρωσέ τα και ρίξ’ τα σε νερό που βράζει. Αυτά αρχικά πάνε στον πάτο και μετά ανεβαίνουν στην επιφάνεια. Σε εκείνο το σημείο τα βγάζεις και τα τοποθετείς σε χαρτί κουζίνας. Σοτάρησέ  σε τηγάνι μέχρι να πάρουν χρώμα και μετά ρίξ’ τους λίγο από το γλάσσο να καραμελώσουν. Πέρασέ τα σε ξυλάκι για σουβλάκι και σέρβιρέ τα με ένα ωραίο ρύζι μπασμάτι.

どうぞめしあがれ**

 

*Δεν υπάρχει στη γιαπωνέζικη κουζίνα, αλλά δίνει ένα ωραίο καπνιστό άρωμα που θυμίζει το άρωμα που αφήνουν τα κάρβουνα binchotan στα οποία ψήνονται συνήθως τα γιαπωνέζικα κρέατα.

**Καλή όρεξη!

 

 

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s