comment 0

ΤΣΟΥΧΤΗ: ΧΟΝΤΡΟ ΜΑΚΑΡΟΝΙ ΜΕ ΜΥΖΗΘΡΑ ΚΑΙ ΤΗΓΑΝΗΤΟ ΑΥΓΟ

‘Οταν έμενα στην Αθήνα, είχα στη γειτονιά μου ένα εστιατόριο που μου άρεσε πολύ. Το ΜΑΝΗ ΜΑΝΗ, όπως λέει και το όνομά του, εμπνέεται από την κουζίνα της Μάνης, που χρησιμοποιεί λίγα και απλά υλικά χωρίς πολλές φιοριτούρες. Εκεί δοκίμασα για πρώτη φορά την τσουχτή, δηλαδή χειροποίητα ζυμαρικά σερβιρισμένα με μυζήθρα και ένα τηγανητό αυγό. Απλό, γευστικό, ευφάνταστο, το πιάτο αυτό είχε όλα τα στοιχεία που μπορούν να με συγκινήσουν σε μια συνταγή.

Αργότερα, μιλώντας με την πεθερά μου, έμαθα πως όταν ήταν παιδί στην Καλαμάτα, η μανιάτισσα μαμά της ετοίμαζε μια τέτοια μακαρονάδα με χοντρό μακαρόνι (έχω την εντύπωση ότι αυτός ήταν ο μόνος τύπος ζυμαρικού που χρησιμοποιούσαν), συχνά μετά από νηστείες. Με τρία απλά υλικά, πάντα διαθέσιμα στο βραχότοπο της Μάνης, μπορούσες να προσφέρεις στην οικογένειά σου ένα υψηλής θρεπτικής αξίας, νοστιμότατο φαγητό. Αυτό για μένα είναι δημιουργική κουζίνα! Οι Ιταλοί έκαναν διάσημη σε όλο τον κόσμο την cucina povera. Λες να μπορέσουμε ποτέ κι εμείς να καταφέρουμε κάτι ανάλογο;   ΥΛΙΚΑ (για 4 μερίδες)

1 πακέτο μακαρόνια με τρύπα

100 gr τριμμένη ξερή μυζήθρα

4 αυγά

Λίγο ελαιόλαδο

Λίγο φρέσκο βούτυρο

αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βράσε τα ζυμαρικά. Μέσα σε ένα τηγάνι ρίξε το ελαιόλαδο και το βούτυρο και τηγάνισε τα αυγά όσο χρειάζεται ώστε να μείνουν μελάτα. Τοποθέτησέ τα σε ένα πιάτο και μέσα στο  ίδιο τηγάνι καβούρδισε τη μυζήθρα μέχρι να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα. Πρόσθεσε τα ζυμαρικά και  ανακάτεψε καλά. Σέρβιρε τα ζυμαρικά τοποθετώντας πάνω τους τα αυγά. Πασπάλισε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ελάχιστο θαλασσινό αλάτι και απόλαυσε ένα γνήσιο πιάτο της φτωχικής ελληνικής κουζίνας, συγκινητικό στην απλότητά του.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s