Σχόλια 8

TA ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ

Εχω μία συνταγή για τσουρέκια στο μπλόγκ τα τελευταία χρόνια που πραγματικά έχει εξαιρετικά αποτελέσματα. Επειδή όμως εκείνη η συνταγή έχει και στάδιο με προζύμι και ίσως για κάποιους φαίνεται κάπως χρονοβόρο αποφάσισα να προτείνω μία συνταγή για τσουρέκια φέτος με τέλεια αποτελέσματα. Επίσης επειδή σας έχω δείξει πω γίνονται πλεξούδες και τα υπόλοιπα παραδοσιακά σχήματα φέτος προτείνω το πολύ απλό μπαλάκι που ψήνεται σαν κάπκεικ . Είναι μία συνταγή απλή αλλά θέλω να ξεκαθαρίσω ότι για να μπορέσεις να έχεις ένα ωραίο τσουρέκι δεν πρέπει να κάνεις εκπτώσεις στο χρόνο που αφιερώνεις στα φουσκώματα του ζυμαριού.

cf86cf89cf84cebfceb3cf81ceb1cf86ceafceb1-20

Η συνταγή για ΤΕΛΕΙΑ ΑΦΡΑΤΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ

ΣΥΝΤΑΓΗ (30-35 τσουρεκάκια κάπκεικς ή 3 τσουρέκια των 300 γρ)

ΥΛΙΚΑ:

70 γρ βούτυρο σοφτ

150 γρ. φρέσκο γάλα

200 γρ. ζάχαρη

40 γρ μέλι

3 αυγά

5 γρ. μαχλέπι

2 γρ. μαστίχα τριμμένη

40 γρ. φρέσκια μαγιά της μπύρας

1 βανίλια

650 γρ. αλεύρι για τσουρέκι

1 αυγό για επικάλυψη

αμύγδαλο φιλέ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το γάλα,το βούτυρο,τη ζάχαρη,το μέλι,το μαχλέπι, τη βανίλια, τη μαστίχα και σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία ανακατεύουμε να λιώσουν βούτυρο, μέλι και ζάχαρη. Προσέχουμε να μην ανέβει η θερμοκρασία πάνω από 40 βαθμούς γιατί μετά ανακατεύοντας με τη μαγιά θα καταστραφεί η μαγιά.

Στη συνέχεια και εκτός φωτιάς ρίχνουμε τα 3 αβγά και ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθούν τα αβγά.

Εάν έχουμε μίξερ πάγκου βάζουμε το ειδικό εξάρτημα για ζύμωμα. Ρίχνουμε στο μεταλλικό μπωλ το (κοσκινισμένο) αλεύρι το υγρό μίγμα από το κατσαρολάκι και υμώνουμε για  για 10 -15 λεπτά.

Εάν δεν έχουμε μίξερ κάνουμε το ίδιο με τα χέρια μας. Είναι κάτι πολύ καλό για την ψυχολογίας μας γιατί είναι εκτονωτικό.

Μετά αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για κανένα δίωρο .

φωτογραφία-17

Στη συνέχεια κάνουμε κορδόνια (6) και αφήνουμε 10 λεπτά να χαλαρώσει η ζύμη.

kordonia

Στη συνέχεια εάν θέλουμε να κάνουμε κλασικό τσουρέκι (πλεξίδες) σχηματίζουμε τις πλεξίδες όπως δείχνει το βίντεο εδώ.

Τις αφήνουμε να ξεκουραστούν -φουσκώσουν το πολύ 30 λεπτά (σε χλιαρό περιβάλλον).

φωτογραφία-18

Στη συνέχεια τις περνάμε με χτυπημένο αβγό και πασπαλίζουμε με φιλέ αμύγδαλο και περιμένουμε 10 λεπτά να απορροφηθεί το γλάσσο.

φωτογραφία-19

Ψήνουμε για 20 -25 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα τα τσουρέκια.

φωτογραφία-23

Αν θέλουμε να τα κάνουμε κάπκεικς τότε αφού ξεκουραστούν τα κορδόνια χωρίζουμε σε μπαλάκια των 30 γρ και τοποθετούμε σε χαρτί ψησίματος όπως παρακάτω.

mpalakia oma

Αφού φουσκώσουν σε κανένα 30 λεπτο τα περνάμε με χτυπημένο αβγό, τα πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ και αφήνουμε να απορροφηθεί το γλάσσο.

Μετά ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 10 λεπτά και μέχρι να πάρουν χρώμα τα τσουρεκάκια.

mpalakia psimena

Είναι αφράτα, μυρωδάτα και πεντανόστιμα! ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ σε όλους.

8 Comments

  1. Eri

    Κατερίνα μου γειά σου! Το έκανες πάλι το θαύμα σου, βρε συ θα τα φτιάξω σίγουρα, καλές ετοιμασίες καλό μου, καλό Πάσχα!

  2. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΙΝΟΣ

    Κατερίνα καλημέρα και καλή Ανάσταση.Την βιολογία την αφήσαμε? και πιάσαμε την μαγειρική βλέπω.Χαίρομαι για σένα και είμαι σίγουρος οτι θα τα καταφέρεις και στο πεδίο αυτό περίφημα.Ενδιαφέρουσα συνταγή σίγουρα αυτές τις μέρες θα την δοκιμάσω.Ελπίζω να περνάτε όμορφα οικογενειακως στην πρωτέυουσα!

  3. patata

    Katerina, epeidi profanws kati ekana POLUUUU lathos, mporeis na me voithiseis ligo me ti magia? na katalavw se poio stadio akrivws bainei kai pws?

    se efxaristw!!!

    • Δυστυχώς δεν είδα το σχόλιο σου εγκαίρως και να με συγχωρέσεις για αυτό. Αν θέλεις προσδιόρισε μου το πρόβλημα με λίγες παραπάνω λεπτομέρειες για να το λύσουμε! Αν θέλεις ακόμη να το δούμε…

    • H μαγιά μπαίνει(αραιωμένη σε λίγο γάλα κρύο) όταν έχουμε βάλει όλα τα υπόλοιπα στο μίξερ και προσοχή να μην είναι πάνω από 40 βαθμούς το μίγμα.

Σχολιάστε