comment 0

ΣΟΥΠΑ ΒΕΛΟΥΤΕ ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΟΛΟΚΥΘΑ – ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ

Πρόσφατα ξεκίνησα μία διατροφή μπας και χάσω κανένα κιλό. Η δίαιτα αυτή επιτρέπει όλα τα λαχανικά  εκτός από παντζάρι, πατάτα, γλυκοπατάτα,καρότο. Αλλά επιτρέπει την κόκκινη κολοκύθα. Εδώ θα κάνω μία παρένθεση να σας πω δυο λογάκια για την κόκκινη κολοκύθα. Είχα συμμετάσχει σε ένα εξαιρετικό σεμινάριο βιολογικής γεωργίας. Καθώς συζητούσαμε για διάφορα αγροτικά προιόντα η συζήτηση ήρθε στην κόκκινη κολοκύθα. Πριν έρθει η πατάτα στην Ελλάδα στη θέση της χρησιμοποιούσαν την κόκκινη κολοκύθα σαν συνοδευτικό για τα φαγητά. Η κολοκύθα είναι εξαιρετική περίπτωση λαχανικού και γιατί δεν έχει απαιτήσεις στην καλλιέργεια της αλλά και γιατί είναι πολύ εύκολη στην συντήρηση της. Η πατάτα είναι καλλιέργεια που χρειάζεται πολύ προσπάθεια με χημικά για να καλλιεργηθεί αλλά και η συντήρηση της είναι πολύ ενεργοβόρα. Από οικολογικής άποψης η πατάτα είναι απαράδεκτη ενώ η κολοκύθα εξαιρετική.  Δυστυχώς και εγώ δεν την πολυχρησιμοποιούσα σε συνταγές παρά μόνο σε γλυκιά κολοκυθόπιτα.

Ετσι λοιπόν η σούπα μου προέκυψε από την ανάγκη  να φτιάξω μία σούπα νόστιμη αλλά με βελουδένια υφή με λαχανικά εποχής που επιτρέπει η δίαιτα. Ηξερα ότι το κουνουπίδι προσδίδει βελουδένια υφή αλλά ήθελα και χρώμα οπότε έβαλα και την κόκκινη κολοκύθα.

κολοκυθόσουπα βελουτέ1

Η σούπα είναι εξαιρετικα νόστιμη και έχει πολύ ωραία υφή. Δοκιμάστε την και πραγματικά δε θα χάσετε. Εγώ επειδή θέλω κάτι κριτσανιστό μαζί με την σούπα μου και λόγω της δίαιτας δεν μπορώ να βάλω κρουτόν τη συνοδεύω με μία ρυζογκοφρέτα.

ΣΟΥΠΑ ΒΕΛΟΥΤΕ ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΟΛΟΚΥΘΑ-ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ

ΥΛΙΚΑ (για 4-5 μερίδες)

600-700 γρ κόκκινη κολοκύθα καθαρισμένη

500 γρ κουνουπίδι

1 πιπεριά φλωρίνης

1 κρεμμύδι μέτριο κομμένο

1 σκελίδα σκόρδο

λίγη σκόνη κάρυ

λίγο κύμινο σκόνη

λίγο μπούκοβο

αλάτι

πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια όλα τα λαχανικά τα βάζουμε σε μία κατσαρόλα με ελαιόλαδο και  προσθέτουμε νερό ή ζωμό μέχρι να σκεπαστούν όλα.

Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και βάζουμε να βράσουν. Τα αφήνουμε να μαλακώσουν και στη συνέχεια πολτοποιούμε με ραβδομπλέντερ. Εάν η σούπα είναι πολύ πηχτή προσθέτουμε και άλλο νερό ή ζωμό και αφήνουμε λίγο στη φωτιά να δέσει. Εάν είναι πολύ αραιή την αφήνουμε στη φωτιά να βράσει μέχρι να δέσει.

Η σούπα θα γλυκίζει αρκετά οπότε καλό είναι να προσθέσετε κάτι όξινο για να ισορροπήσει η γεύση. Αυτό θα μπορούσε να είναι χυμός λεμόνι ή ξυνόγαλο(αριάνι). Απλά αν προσθέσετε αριάνι μην το προσθέσετε την ώρα που βράζει η σούπα αλλά εκτός φωτιάς για να μην κόψει .

Καλή σας όρεξη!

Οι φωτογραφήσεις έγιναν από την Ελένη Μανδραβέλη μαζί με  Γιώργο Γερασιμίδη και  Γιώργο Δάρλα.

Πολλές από τις επιφάνειες του φόντου είναι δημιουργίες της Χρυσάνθη Μανδραβέλη.

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s