DSC00692
comment 0

ΛΑΓΑΝΑΚΙΑ ΚΑΙ ΤΑΡΑΜΟΣΑΛΑΤΑ, ΠΑΝΕΥΚΟΛΑ

Λοιπόν τι πιο κλασσικό από μία λαγάνα και μία ταραμοσαλάτα για την Καθαρή Δευτέρα.

Γιατί να μην τα φτιάξετε μόνοι σας; Tις ξέρω τις απαντήσεις : γιατί δεν ξέρω, γιατί δεν προλαβαίνω κτλ, κτλ. Πιστέψτε με αυτές οι δύο συνταγές είναι τόσο απλές που και δεν χρειάζεται να ξέρετε για να τις εκτελέσετε αλλά και ούτε πολύ χρόνο χρειάζεστε.

Εγώ λατρέυω τον ταραμά, αυτόν τον συγκεκριμμένο δεν τον είχα ξανακάνει έτσι. Exω κάνει έναν διαφορετικό ταραμά σα μαγιονέζα.Πραγματικά έγινε πεντανόστιμος ίσως σε αυτό να συνετέλεσε ότι έβαλα αντί για οποιοδήποτε ψωμί παξιμάδι κρητικό μουλιασμένο. Η υφή του ήταν αρκετά στιβαρή αλλά και κρεμμώδης.

Λαγάνες έχω ξανακάνει χρησιμοποιώντας μία πιο σύνθετη συνταγή. Για φέτος σκέφτηκα να απλοποιήσω τη ζωή μου και τη δική σας κάνοντας κάτι πιο απλό και γρήγορο. Είναι μία απλή ζύμη με ξηρή μαγιά που αντί για ελαιόλαδο μέσα στη ζύμη πρόσθεσα ταχίνι αντί για ζάχαρη έβαλα μέλι και αντί για μεγάλες τις έκανα ατομικές.

DSC00658

ΛΑΓΑΝΑκια

ΥΛΙΚΑ (για 5 ατομικά μπαμπάτσικα)

500 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελλάκι ξηρή μαγιά
250 γρ νερό
1 κσ μέλι
1 κσ αλάτι
1-2 κσ ταχίνι

σουσάμι για την επικάλυψη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κάνουμε ένα ζυμάρι με τα υλικά και ζυμώνουμε ώστε να αποκτήσει η ζύμη μας υφή μαλακιά και βελούδινη.

Αφήνουμε τη ζύμη να διπλασιαστεί σκεπασμένη με μία καθαρή πετσετα.

Στη συνέχεια  κόβουμε σε 5 κομμάτια, απλώνουμε τα ζυμάρια σε ταψί με λαδόκολλα και αφήνουμε να φουσκώσουν. Μετά πατάμε τις ζύμες με τα ακροδάκτυλα μας να απλώσουν, βρέχουμε με νερό και πασπαλίζουμε με σουσάμι.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς  για 25-30 λεπτά μέχρι να αποκτήσουν ένα ωραίο χρώμα.

Καλοφάγωτα.

DSC00692

ΤΑΡΑΜΟΣΑΛΑΤΑ (για περίπου 300-400 γρ)

Υλικά

2 κουταλιές της σούπας (50 γρ) ταραμάς άσπρος

2 κουταλιές της σούπας κρεμμύδι χοντροκομμένο

200 μλ σπορέλαιο

Χυμός απο 1/2 λεμόνι

1-2 μικρές κριθαροκουλούρες μουλιασμένενες σε νερό

ένα μούλτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Στο μούλτι βάζουμε τον ταραμά μαζί με το κρεμμύδι και το χυμό λεμονιού. Χτυπάμε καλά να γίνουν όλα ένα μίγμα και στη συνέχεια προσθέτουμε το παξιμάδι και ξαναχτυπάμε. Ρίχνουμε μία μικρή ποσότητα λαδιού ξαναχτυπάμε και επαναλαμβάνουμε μέχρι  να τελειώσει το λάδι. Δοκιμάζουμε και αν χρειάξεται προσθέτουμε λίγο χυμό λεμονιού ακόμη. Εχει διαφορετική υφή από τον κλασσικό ροζ ταραμά αλλά είναι πεντανόστιμος.

Αλείψτε το πάνω στη λαγάνα, φάτε το και θα με θυμηθείτε.

Η φωτογράφιση έγινε από την Ελένη Μανδραβέλη με την υλικοτεχνική υποστήριξη του Γιώργου Γερασιμίδη. Ευχαριστώ πολύ παιδιά!

ΚΑΛΗ ΚΑΘΑΡΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΑΥΡΙΟ!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s