comment 0

ΒΕΛΟΥΤΕ ΚΡΕΑΤΟΣΟΥΠΑ ΣΠΕΣΙΑΛ

Ο καιρός αυτές τις ημέρες έχει κρυώσει αρκετά. Είναι η κατάλληλη στιγμή για μία σούπα και τι καλύτερο από μία κρεατόσουπα. Εχω καταλήξει με τα χρόνια ότι είμαι «σουπού» χωρίς περιορισμούς. Μου αρέσουν οι βελουτέ, μου αρέσουν με κομμάτια λαχανικών και άλλων, οι κινέζικες, οι ελληνικές παραδοσιακές βλέπε φασολάδα, οι πολύ μερακλήδικες βλέπε πατσάς, οι σούπες με αβγολέμονο.

Η συγκεκριμμένη σούπα είναι βελουτέ με λαχανικά και μοσχαρίσια στηθοπλευρά. Η στηθοπλευρά είναι ένα σχετικά οικονομικό κομμάτι μοσχαριού, αρκετά λιπαρό και με κόκκαλο. Το κόκκαλο και η λιπαρότητα  δίνει  στη σούπα πολύ νοστιμιά. Εκτός από τα κλασσικά λαχανικά που θα δείτε βάζουμε στο ζωμό και φρέσκια ντομάτα. Αυτή προσδίδει ένα ωραίο στη βελουτέ σούπα.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

ΒΕΛΟΥΤΕ ΚΡΕΑΤΟΣΟΥΠΑ ΣΠΕΣΙΑΛ

ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα)

1½ κ. μοσχαρίσιο κρέας με κόκκαλα (στηθοπλευρά), 4 καρότα, 2 μεγάλα κρεμμύδια, 3 πατάτες, 1½ σέλερι, 2 ντομάτες, 1 φλ. ελαιόλαδο, 1 φύλλο δάφνης, 1 καυτερή πιπεριά, χυμό από ½ λεμόνι, νερό 1,5 λίτρο, αλάτι – πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ζητάμε από το χασάπη να μας κόψει το κρέας σε μεγάλα κομμάτια πάχους περίπου πέντε εκατοστών.
Σε κατσαρόλα ρίχνουμε ½ φλ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρέας μέχρι να ροδίσει. Προσθέτουμε το νερό να βράσει για περίπου ½ ώρα. Το κρέας μας επειδή έχει σοταριστεί πιθανότατα να μη χρειαστεί ξάφρισμα. Καθαρίζουμε τα καρότα, τις πατάτες, τα κρεμμύδια και τα ρίχνουμε μέσα ολόκληρα και τις ντομάτες ξεφλουδισμένες, την καυτερή πιπεριά, τη δάφνη, το σέλερι, αλάτι – πιπέρι και το υπόλοιπο λάδι. Αφήνουμε να σιγοβράσει για άλλες 2½ περίπου ώρες.

Αν βέβαια διαθέτουμε χύτρα ταχύτητας ο χρόνος συνολικά θα είναι περίπου 1 ώρα.Κάνουμε το σωτάρισμα όπως και με την κατσαρόλα και συνεχίζουμε προσθέτοντας το νερό και τα λαχανικά. Σε μία ώρα περίπου ανοίγουμε την χύτρα .

Με μια τρυπητή κουτάλα βγάζουμε το κρέας και τα λαχανικά. Πολτοποιούμε όλα τα λαχανικά, εκτός από την καυτερή πιπεριά και τη δάφνη. Τα προσθέτουμε στη σούπα ανακατεύοντας ελαφρά να αποκτήσει μια ομοιόμορφη βελουτέ υφή και συνεχίζουμε το βράσιμο σε χαμηλή θερμοκρασία για περίπου 10-15 λεπτά ακόμη.
Σερβίρουμε τη σούπα ζεστή σε βαθιά πιάτα και το κρέας ξεχωριστά σε μεγάλη πιατέλα. Αν θέλουμε προσθέτουμε λεμονι χυμό.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s