comment 0

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΣ ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΟΣ ΚΟΡΜΟΣ

Image

Τον συγκεκριμμένο κορμό τον θεωρώ αρκετά εύκολο, εντυπωσιακό και πολύ νόστιμο. Βέβαια όπως κάθε συνταγή ζαχαροπλαστικής χρειάζεται οργάνωση, υπομονή και προσοχή σε κάποια σημεία της.Επίσης με απλές μετατροπές της συνταγής μπορείτε να κάνετε παραλλαγές πχ να κάνετε λευκό το παντεσπάνι, να προσθέσετε μαρόν γλασσέ στη γέμιση, να πασμαλίσετε με καβουρντισμένου ή καραμελωμένους ξηρούς καρπούς.

ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΟΣ ΚΟΡΜΟΣ

Υλικά (για 10 -12 μερίδες)

Για το παντεσπάνι

40 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

40 γρ κορν φλάουρ

20 γρ κακάο σε σκόνη

4 αβγά μεσαία χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια

1 βανίλλια

80 γρ ζάχαρη

Για την σοκολατένια γέμιση

450 γρ σοκολάτα κουβερτούρα σπασμένη σε μικρότερα κομμάτια

200 γρ γάλα πλήρες

400 γρ κρέμα γάλακτος (35% λιπαρα) χτυπημένη σαν γιαούρτι

Για το σιρόπι

150 γρ νερό

150 γρ ζάχαρη

30 γρ κονιάκ ή ρούμι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το παντεσπάνι

Χτυπάμε τα ασπράδια σε μέτρια φωτιά στο μίξερ μέχρι να πάρουμε μία σφικτή μαρέγκα.

Κοσκινίζουμε μαζί κακάο, αλεύρι και κορν φλάουρ. Στη συνέχεια με μία σπάτουλα (μαρίζ) προσθέτουμε αυτά τα υλικά στην μαρέγκα ανακατεύοντας απαλά με κινήσεις από κάτω προς τα πάνω και κυκλικά  μέχρι να ενσωματωθούν καλά τα υλικά.

Δεν το κάνουμε γρήγορα για να μην χάσει τον αέρα της η μαρέγκα. Σπάμε τους κρόκους με ένα σύρμα και τους προσθέτουμε στο μίγμα.

Προθερμαίνουμε φούρνο στους 200 βαθμούς. Στρώνουμε μία λαδόκολλα στο ταψί-λαμαρίνα  και απλώνουμε σε πάχος 8 χιλιοστά. Το ψήνουμε για 12 λεπτά. Το αφήνουμε να κρυώσει.

Για την κρέμα

Ζεσταίνουμε το γάλα και ρίχνουμε στην σπασμένη σοκολάτα. Αφήνουμε 1 λεπτό και στη συνέχεια ανακατεύουμε πολύ καλά να γυαλίσει το μίγμα, να διαλυθεί η σοκολάτα και να προκύψει μία λεία σως.

Αφήνουμε λίγο να χλιαρύνει το μίγμα και στη συνέχεια προσθέτουμε την παχύρευστη κρέμα ανακατεύοντας απαλά ώστε να ενσωματωθεί με την σοκολάτα αλλά να μην χάσει τον όγκο της. Αφήνουμε στο ψυγείο για καμμία ώρα να σφίξει το μίγμα.

Για το σιρόπι

Βράζουμε την ζάχαρη με το νερό για 2 λεπτά από το σημείο βρασμού και τέλος προσθέτουμε το κονιάκ. Αφήνουμε να κρυώσει.

ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ

Σε μία απλωμένη λαδόκολλα αναποδογυρίζουμε το παντεσπάνι και αφαιρούμε την λαδόκολλα στην οποία ψήθηκε.

Βάζουμε με ένα πινέλο σιρόπι στο παντεσπάνι και απλώνουμε τα 2/3 της σοκολατένιας κρέμας πάνω στο μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειας του.

Με τη βοήθεια της λαδόκολλας τυλίγουμε το παντεσπάνι σε ρολό.Το κλείνουμε μέσα στην λαδόκολλα σαν καραμέλα και το αφήνουμε στο ψυγείο να σφίξει περίπου 2-3 ώρες.

Αφού σφίξει το ρολό βάζουμε την υπόλοιπη κρέμα σε ένα οδοντωτό κορνέ και φτιάχνουμε γραμμές κατά μήκος του.

Λοιπόν τολμήστε το για φέτος τα χριστούγεννα είναι πεντανόστιμο.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s