comments 3

Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ-ΤΣΟΥΡΕΚΙ

βασιλόπιτα

Σχεδόν κάθε χρονιά προτιμώ να φτιάχνω βασιλόπιτα- τσουρέκι και όχι βασιλόπιτα- κέικ. Φέτος θα σας προτείνω 1 συνταγή για το καθένα.

Λοιπόν είναι απλό να κάνετε αυτήν τη συνταγή. Μην το φοβηθείτε γιατί είναι πιο εύκολο από τα πασχαλινά τσουρέκια διότι δεν χρειάζεται να κάνετε πλεξίδες.

Προσέξτε να μήν ξεχάσετε να βάλετε το νόμισμα! Οταν το βάλετε να το έχετε τυλίξει σε αλουμινόχαρτο.

Το βασικό στην περίπτωση της βασιλόπιτας είναι η χρήση ποιοτικών πρώτων υλών.

ΥΛΙΚΑ (10-12 μερίδες)

1 κιλό αλεύρι δυνατό ή αλεύρι για τσουρέκι

5 αβγά

250 γρ ζάχαρη

200 γρ βούτυρο

200 γρ γάλα

80 γρ μαγιά φρέσκια

5 γρ μαχλέπι

1 πρέζα αλάτι

1 αβγό για επικάλυψη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ζεσταίνουμε σε ένα κατσαρολάκι βούτυρο, ζάχαρη, μαχλέπι, γάλα(κρατάμε λίγο για να διαλύσουμε τη μαγιά) σε χαμηλή φωτιά να γίνει το μίγμα χλιαρό. Αν ξεχαστούμε και γίνει καυτό δεν στενοχωριόμαστε το αφήνουμε να γίνει χλιαρό εκτός φωτιάς.

Προσθέτουμε τα αβγά ανακατεύοντας καλά. Διαλύουμε την μαγιά σε λίγο από το γάλα που κρατήσαμε και την προσθέτουμε στο υπόλοιπο μίγμα. Στο τέλος προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε πολύ καλά ώστε το ζυμάρι να ξεκολλάει από τα χέρια μας. Μπορούμε, αν έχουμε, να ζυμώσουμε το μίγμα στο μίξερ με το εξάρτημα για το ζύμωμα. Φτιάχνουμε μία μπάλα, κάνουμε έναν σταυρό και την τοποθετούμε σε ένα λαδωμένο μπώλ σκεπάζοντας με πετσέτα και σε ζεστή θερμοκρασία μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της και εξαφανιστεί ο σταυρός.

Παίρνουμε την ζύμη την πατάμε να έχει πάχος 4-5 εκ και κάπως στρογγυλό σχήμα. Τοποθετούμε από κάτω το νόμισμα. Τοποθετούμε τη ζύμη σε ταψάκι με λαδόκολλα στον πάτο. Αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον να διπλασιαστεί, με πινέλο αλείφουμε την επιφάνεια με το χτυπημένο αβγό αφήνουμε για λίγο μέχρι να στεγνώσει το αβγό. Σε αυτήν τη φάση μπορούμε να πασπαλίσουμε με σουσάμι ή αμύγδαλο φιλέ.

 

Εχουμε προθερμάνει τον φούρνο στους 180 βαθμούς και ψήνουμε την βασιλόπιτα για 1 ώρα περίπου μέχρι  η βασιλόπιτα να ροδίσει και να ξεκολλάει από την  λαδόκολλα.

ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΡΑΨΕΤΕ ΜΕ ΓΛΑΣΣΟ 2013 ΘΑ ΣΑΣ ΔΩΣΩ ΜΙΑ ΕΥΚΟΛΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΥΡΙΟ.

ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΓΛΑΣΣΟ ΑΥΡΙΟ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ.

Είναι ένα οικονομικό, εύγευστο , σχετικά εύκολο και άκρως επίκαιρο γλυκό.

 

 

 

3 Comments

  1. ΦΕΝΙΑ

    ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΟΥ ΓΙΑ ΑΦΡΑΤΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΚΙ ΕΧΩ ΠΑΘΕΙ ΠΛΑΚΑ.ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΝ ΕΨΑΧΝΑ ΧΡΟΝΙΑ.ΜΠΟΡΕΙΣ ΟΜΩΣ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΣ ΤΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΩΣ ΓΛΑΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ;ΚΑΠΟΙΟΣ ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΒΑΝΙΛΙΑ-ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ ΠΟΥ ΤΟ ΛΙΩΝΩ ΣΕ ΜΠΑΙΝ ΜΑΡΙ.

    • σορυ που καθυστέρησα να σου απαντήσω και σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια…γλάσσο μπορείς να φτιάξεις ανακατέυοτας ασπράδι αβγού με άχνη ζάχαρη άχνη και μία στάλα χυμό λεμόνι…τα χτυπάμε στο μίξερ..ακόμη πιο απλό είναι να ανκατέψεις αχνη με χυμό λεμόνι…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s