comment 1

ΨΩΜΙ ΜΕ ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ ΚΑΙ ΞΗΡΟΥΣ ΚΑΡΠΟΥΣ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ – ΧΡΙΣΤΟΨΩΜΟ

Image

Υπάρχουν πολλές συνταγές της ελληνικής υπαίθρου που είναι αρκετά παραμελημένες στις μέρες μας.

Αυτές οι συνταγές έχουν κοινά χαρακτηριστικά, που είναι η απλότητα, η νοστιμιά, η οικονομία, η χρήση τοπικών προιόντων.

Δε νομίζω να υπάρχει κανείς που να διαφωνεί ότι αυτά είναι χαρακτηριστικά που θα έπρεπε να έχει η ελληνική μαγειρική. Θα μπορούσαμε να την ονομάσουμε λιτή κουζίνα ή φτωχική κουζίνα.

Στα πλαίσια αυτά σκέφτηκα ότι όπως την πρωτοχρονιά φτιάχνουμε βασιλόπιτα, τα χριστούγενγεννα θα μπορούσαμε να φτιάξουμε το λεγόμενο χριστόψωμο.

Είναι ένα ψωμί με ξηρούς καρπούς, μπαχαρικά και λίγη ζάχαρη. Το ιδανικό συνοδευτικό για μία πικάντικη γραβιέρα, πολύ ωραίο σε κρουτόν μιας κολοκυθόσουπας βελουτέ ή τέλειο σαν παξιμαδάκι με ανεβατό.

Υπάρχουν διάφορες συνταγές που έχω συναντήσει σε βιβλία μαγειρικής. Παρακάτω θα σας δώσω  μία συνταγή που έχω εκτελέσει.

ΧΡΙΣΤΟΨΩΜΟ (για 1 μεγάλο καρβέλι ή για περίπου 15 ατομικά)

ΥΛΙΚΑ

1 κιλό αλεύρι κίτρινο χωριάτικο

2 κγ αλάτι

3 κγ μαγιά ξερή

1 φλυτζάνι ελαιόλαδο

5 κσ ζάχαρη

1 κγ κοφτό κανελογαρίφαλα

1/ 2 φλυτζάνι σταφίδες ξανθές

1/ 2 φλυτζάνι καρύδια ή αμύγδαλα ή και τα δύο

2 κσ σουσάμι

Για την επιφάνεια

2 κσ ζάχαρη

3 κσ νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ανακατεύουμε καλά το αλεύρι με το λάδι ώστε να λαδωθεί το αλεύρι παντού ομοιόμορφα. Προσθέτουμε μαγιά, αλάτι, ζάχαρη και μυρωδικά. Αρχίζουμε να ρίχνουμε ελαφριά χλιαρό νερό και να ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μία ζύμη λεία και ελαστική και να μην κολλάει στα χέρια. Προσθέτουμε το σουσάμι και τους ξηρούς καρπούς και ζυμώνουμε να ενωθούν ομοιόμορφα με τη ζύμη.

Αφήνουμε 30 λεπτά να ξεκουραστεί. Λαδώνουμε ένα ταψί 30 εκ και πλάθουμε μέσα το ψωμί και το αφήνουμε να διπλασιαστεί.

Προθερμαίνουμε στους 175 βαθμούς. Τρυπάμε την επιφάνεια του ψωμιού σε 4-5 σημεία και το ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά. Αφού ψηθεί και πάρει ωραίο χρώμα αλείφουμε την επιφάνειά του με ζαχαρόνερο.

Υπάρχουν και παραλλαγές με ούζο, μαχλέπι, μαστίχα, χυμό πορτοκαλιού, βανίλια.

Μπορείτε να το πλάσετε και ατομικό ή ακόμα να το ψήσετε στα ταψάκια για μάφιν.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

1 Comment so far

  1. Λατρεύω τα Χριστόψωμα γιατί είναι αρωματικά, τρυφερά και γλυκά χορταστικά! Το δικό σου πρέπει να είναι εξαιρετικό!
    Κατερίνα χρόνια πολλά για χθες!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s