comment 0

KΡΕΜΑ ΚΑΡΑΜΕΛΕ-Η ΣΥΝΤΑΓΗ

Υπήρχε παλιά στη Λεωφόρο Νίκης, στη Θεσσαλονίκη, ένα εστιατόριο που λεγόταν ΟΛΥΜΠΟΣ ΝΑΟΥΣΑ. Κλασικό, μεγαλοαστικό περιβάλλον, ψηλοτάβανο μαγαζί με σερβιτόρους της παλιάς σχολής, με άσπρα σακάκια και μαύρα παπιγιόν. Κυριακές, συνήθως πηγαίναμε εκεί με την οικογένεια μου. Το μενού ήταν ελληνικό, π. χ., αρνάκι φρικασέ, σουτζουκάκια σμυρναίικα κτλ. Όμως, η μητέρα μου πιστεύω ότι ερχόταν και σκεφτόταν από την αρχή το επιδόρπιο: ΚΡΕΜΑ ΚΑΡΑΜΕΛΕ. 

Είναι, βλέπετε, το αγαπημένο της επιδόρπιο, αλλά και δικό μου αγαπημένο. Εκτός από πολύ νόστιμο όμως είναι και πολύ εύκολο, καθώς γίνεται με λίγα και απλά υλικά: γάλα, αβγά, ζάχαρη.

Απορώ που στις μέρες μας είναι κάπως παραμελημένο. Λοιπόν τολμήστε να το φτιάξετε και απαραιτήτως αφήστε το στο ψυγείο ένα βράδυ πριν το δοκιμάσετε. Μπορείτε να αρωματίσετε την κρέμα με διάφορα. Εγώ σας δίνω παρακάτω την κλασική συνταγή και θα επανέλθω κάποια στιγμή με διασκευές.

ΥΛΙΚΑ (για 6 μερίδες)

για την καραμέλα

150 γρ ζάχαρη

30 γρ νερό

για την κρέμα

600 γρ γάλα πλήρες ή και 2%

3 αυγά μεσαίου μεγέθους

2 κρόκοι από αυγά μεσαίου μεγέθους

100 γρ ζάχαρη

δύο βανιλίνες

1 πρέζα αλάτι

ξύσμα πορτοκαλιού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΑΜΕΛΑ

Βράζουμε τα υλικά της καραμέλας σε κατσαρολάκι μέχρι να πάρουμε μία σκούρα καραμέλα και αποσύρουμε από τη φωτιά. Τη μοιράζουμε ισομερώς σε μεταλλικά φορμάκια για κρέμα καραμελέ ή σε μία φόρμα χωρητικότητας 1 λίτρου. Αφήνουμε  την καραμέλα να κρυώσει καλά και να σκληρύνει.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150 βαθμούς.

Σε μία μπασίνα  βάζουμε τα αυγά και τους κρόκους με τη μισή ζάχαρη, το αλάτι και τις βανιλίνες, και ανακατεύουμε με το σύρμα.

Παράλληλα βάζουμε ένα κατσαρολάκι με το γάλα και την υπόλοιπη ζάχαρη και ξύσμα πορτοκαλιού σε μέτρια φωτιά. Μόλις αυτό το μείγμα φτάσει λίγο πριν το βρασμό, το ρίχνουμε σιγά σιγά στη μπασίνα με τα αυγά ανακατεύοντας συνεχώς. Περνάμε το όλο μείγμα από τρυπητό και αδειάζουμε στα φορμάκια ή στη φόρμα. Ψήνουμε στο φούρνο τοποθετώντας τις φόρμες σε βαθύτερο σκεύος και γεμίζοντάς το με κρύο νερό μέχρι να καλύψει τα 2/3 από το ύψος που έχουν τα φορμάκια. Ψήνουμε για 40-45 λεπτά. Είναι έτοιμη αν την κουνήσουμε και είναι σα ζελε που κουνιέται. Αφήνουμε να κρυώσει και μετά τοποθετούμε στο ψυγείο για ένα βράδυ.

Εγώ δεν είχα φορμάκια και την έψησα σε παραλληλόγραμη φόρμα του κέικ.

Δοκιμάστε την και  απολαύστε την!

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s