comments 4

ΦΡΕΣΚΑ ΖΥΜΑΡΙΚΑ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΑ

Είμαι αρκετές μέρες τώρα αποσυντονισμένη και δεν έχω ανεβάσει συνταγή στο ιστολόγιο μου. Πιστεύω όλοι καταλαβαίνετε το λόγο και δεν πρόκειται να επεκταθώ. Το μόνο που θα πω στους πολιτικούς μας (όλους) είναι αυτό που μου είπε μία ηλικιωμένη γειτόνισσα μου «με πορδές αβγά δεν βάφονται» και όποιος κατάλαβε κατάλαβε.

Πίσω στη μαγειρική μας τώρα. Είτε έρθουν πιο δύσκολες μέρες είτε όχι το να ξέρει κανείς να κάνει φρέσκα ζυμαρικά είναι  χρήσιμο.

Είναι μεγάλος μύθος ότι το να φτιάξει κανείς φρέσκα ζυμαρικά είναι ακατόρθωτο ή δύσκολο. Δεν είναι τίποτα το σύνθετο και το τελικό αποτέλεσμα σίγουρα σε ανταμοίβει για την προσπαθεια που έκανες.

Μπορείτε να επιτύχετε ένα καλό αποτέλεσμα είτε με το ηλεκτροκίνητο μηχάνημα που ανοίγει φύλλο που διαθέτω εγώ είτε με το χειροκίνητο είτε ακόμα και με έναν πλάστη. Αν δεν διαθέτετε τίποτα από αυτά ακόμα και ένα γυάλινο μπουκάλι κρασιού μπορεί να πάρει την θέση των παραπάνω.

Η ζύμη πρέπει να είναι σφικτή .

Συνήθως η συνταγή ζητάει 1 αβγό για κάθε 100γρ αλευριού. Εγώ χρησιμοποιώ λιγότερα αβγά και λίγο νερό.

Το αλεύρι μπορεί να είναι είτε για ‘ολες τις χρήσεις, για ολες τις χρήσεις μαζί με ψιλό σιμιγδάλι ή ακόμη και σκέτο κίτρινο χωριάτικο αλεύρι.

ΣΥΝΤΑΓΗ

Υλικά

125γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

125 γρ σιμιγδάλι ψιλό

2 αβγά

1 κουταλιά γλυκού αλάτι

λίγο νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ανακατευουμε τα υλικά μέχρι να αποκτήσουμε μία σφικτή ζύμη. Δεν την παραζυμώνουμε και την αφήνουμε για λίγο στην ψύξη και μέχρι 24 ώρες.

Στη συνέχεια χωρίζουμε τη ζύμη σε 6 ισομεγέθη κομμάτια. Κάθε κομμάτι το ανοίγουμε σε όσο πιο λεπτό φύλλο μπορούμε. Αν χρησιμοποιούμε το χειροκίνητο ή ηλεκτροκίνητο μηχάνημα ανοίγματος φύλλου θα δούμε ότι έχει βαθμίδες 1-8. Εγώ ανοίγω το φύλλο σε πάχος της βαθμίδας 4. Αρχικά περνάμε τη ζύμη από βαθμίδα 1, σχηματίζεται ένα ας πούμε παραλληλόγραμμο το οποίο διπλώνουμε σαν τρίπτυχο  και το ξαναπερνάμε με την μικρή του πλευρά από το μηχάνημα. Αυτό το επαναλαμβάνουμε αλλές 2 φορές. Θα νιώσουμε ότι η ζύμη μας έχει γυαλίσει και διαθέτει την υφή που πρέπει με όλα τα υλικά ενσωματωμένα καλά.

Στη συνέχεια περνάμε τη ζύμη από το πάχος 2, μετά 3 και τέλος το 4. Αυτό το πάχος επιλέγω για να κάνω ταλιατέλες. Εάν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τη ζύμη για γεμιστά ζυμαρικά θα την κάνουμε πιο λεπτή (βαθμίδα 6).

Το σχεδόν παραλληλόγραμο που σχηματίζεται το κόβουμε στη συνέχεια σε ταλιατέλα αφού πρώτα το αλευρώσουμε ελαφρά.

Εχουμε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει και αφού τινάξουμε το παραπάνω αλεύρι από τις ταλιατέλες τις βάζουμε να βράσουν. Οταν ανέβουν στην επιφάνεια είναι έτοιμα (περίπου 2 λεπτά).

Με μία τρυπητή κουτάλα τα βγάζουμε από την κατσαρόλα και κατευθείαν τα ανακατεύουμε σε μία κατσαρολα που έχει την σάλτσα της επιλογής σας.

Εγώ πάντα φτιάχνω για τα φρέσκα ζυμαρικά μία σάλτσα ντομάτας με καρέ φρέσκιας ξεσποριασμένης και ξεφλουδισμένης ντομάτας, σκόρδο, ελαιόλαδο και φρέσκο βασιλικό.

Τι να πω, τόση νοστιμιά σε ένα πιάτο που φτιάξατε μόνοι σας από την αρχή ως το τέλος.

Προσπαθήστε το.

  • Μπορείτε να κάνετε και ζύμη χωρίς καθόλου αβγά αλλά με ζεστό νερό και ελαιόλαδο.
  • Μπορείτε να αντικαταστήσετε το σιμιγδάλι με αλεύρι ολικής άλεσης.
  • Μπορείτε να βάλετε στη ζύμη καθώς τη ζυμώνετε σπανάκι πουρέ η πουρέ ψητης ξεφλουδισμένης πιπεριάς φλωρίνης ή 1 κουταλιά της σούπας φρεσκοτριμμένο πιπέρι ή σαφράν ή φρέσκα μυρωδικά. Αυτές τις συνταγές σε επόμενο πόστ.

Καλή επιτυχία.

4 Comments

  1. Πολύ απλή και πολύ νοστιμη φαίνεται η συνταγή σου!!! Θέλω να ρωτήσω κάτι διευκρινιστικό παρ’ όλα αυτά, πόσες μερίδες θα βγάλει αυτή η συνταγή και αν μπορώ να τα αποξυράνω και για μελλοντική χρήση.

    • Η ποσότητα αυτή βγάζει σίγουρα 4 μερίδες.
      Δεν πιστεύω ότι είναι καλή ιδέα η αποξήρανση γιατί ειδικά τους κρύους μήνες μπορεί να μην πετύχει και να χάσεις την παραγωγή σου.
      Μπορείς να δοκιμάσεις να τα τυλίξεις σαν φωλίτσες και να τα βάλεις στην κατάψυξη.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s