comments 4

ΤΖΙΓΕΡΟΣΑΡΜΑΔΕΣ

Αυτό το φαγητό μας το έφτιαχνε η γιαγιά Λίνα (Κατερίνα) με καταγωγή από το Νυμφαίο στη Φλώρινα. Το θεωρώ φοβερό μεζέ και τα τελευταία χρόνια τον φτιάχνω κάθε Πάσχα. Το ιδανικό είναι να ψήσετε στο ταψί ταυτόχρονα και πατάτες. Το λίπος από τους τζιγεροσαρμάδες σχεδόν τηγανίζει τις πατάτες και τους δίνει υπέροχη γεύση.

Στην ουσία ο τζιγεροσαρμάς είναι ένα συμπυκνωμένο μείγμα μαγειρίτσας (χωρίς εντεράκια) με φρέσκα κρεμμυδάκια, άνηθο, ρύζι και συκωταριές όλα μαζί ψιλοκομμένα σοταρισμένα και τυλιγμένα στη σκέπη του αρνιού. Στη συνέχεια ψήνονται, και το λίπος της σκέπης, καθώς λιώνει, διαπερνά τη γέμιση και τη νοστιμίζει. Ομολογουμένως είναι μία θερμιδική αλλά ταυτόχρονα και γευστική βόμβα. Αφιερωμένη η συνταγή στη γιαγιάκα μου αλλά και σε όλους τους μερακλήδες του φαγητού. Και μία υπόσχεση να τους φτιάξω μία φορά και για τη Σοφία από τη θεσσαλονίκη !

Image

ΥΛΙΚΑ
Σκέπη ή αλλιώς μπόλια (καλύτερα από 2 αρνάκια γάλακτος)
1 συκωταριά (από αρνάκι γάλακτος)
1 φλιτζάνι ρύζι καρολίνα
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
8 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
δυόσμο (φρέσκο ή ξερό κατά βούληση)
αλάτι
πιπέρι
λίγο ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πρώτα πλένουμε πολύ καλά τη συκωταριά, τη σκέπη και τις πρασινάδες μας. Στην συνέχεια βάζουμε τη συκωταριά και τη βράζουμε ολόκληρη μέσα σε νερό που κοχλάζει, για 3-4 λεπτά.
Μετά τη στραγγίζουμε (κρατάμε 2 φλιτζάνια από το νερό) και ψιλοκόβουμε όλα τα εντόσθια σε πολύ μικρά κυβάκια.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε λαδάκι και τζιγαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα κομματάκια της συκωταριάς, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και τέλος βάζουμε λίγο από το ζουμάκι στο οποίο βράσαμε τη συκωταριά και ανακατεύουμε. Μετά από 3-4 λεπτά κλείνουμε την φωτιά και βάζουμε την κατσαρόλα στην άκρη.
Εντωμεταξύ, ρίχνουμε  τη σκέπη, για 5 το πολύ δευτερόλεπτα, μέσα σε νερό που βράζει και στη συνέχεια τη βγάζουμε με προσοχή για να μην κοπεί.
Για το γέμισμα των τζιγεροσαρμάδων χρησιμοποιούμε μία μεγάλη κουτάλα της σούπας ή ένα μπολάκι. (Εάν χρησιμοποιήσουμε αυτά τα καλούπια προκύπτουν περίπου 10 τζιγεροσαρμάδες ατομικοί). Απλώνουμε τη σκέπη και την τοποθετούμε ώστε να καλύψει τα τοιχώματα του σκεύους, δημιουργώντας μία κοιλότητα στο εσωτερικό της οποίας τοποθετούμε τη γέμιση. Η γέμιση θα πρέπει να καλύπτει όλη την κοιλότητα και να φτάνει μέχρι το χείλος του σκεύους. Κλείνουμε τον τσιγεροσαρμά διπλώνοντας το τμήμα της μπόλιας που περισσεύει από το σκεύος, προσέχοντας να κλείσει καλά ώστε να μην μας χυθεί η γέμιση. Αναποδογυρίζουμε στην παλάμη μας και τοποθετούμε στο ταψί.
Αφού τα φτιάξουμε όλα, στα κενά βάζουμε πατατούλες. Σε αυτήν τη φάση μη ρίξετε λάδι, γιατί οι σκέπες βγάζουν αρκετό. Ψήνουμε μέχρι να γίνουν οι πατατούλες και να πάρουν ωραίο χρώμα οι τζιγεροσαρμάδες στους 200 0C.
Αφού γίνουν μπορείτε να αφαιρέσετε από το ταψί όλο το λάδι για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ και ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ

4 Comments

  1. Eri

    Κατερίνα μου καλή Ανάσταση και εγώ κάθε χρόνο κάνω τζιγεροσαρμάδες, είναι παράδοση στο σπίτι μας τους κάνουμε Πάσχα και Δεκαπεντάυγουστο.
    εμείς του αλείφουμε και με αυγουλάκι πριν το ψήσιμο.. Καλά να περάσετε!

  2. Σοφία Μεταξά

    Κατερίνα μου, και μόνο που διάβασα τη συνταγή σου έπαθα μεγάλο κακό!!!Ανυπομονώ να μπορέσω να τους φτιάξω!!Καλή Ανάσταση σε όλους σας!!!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s