comment 0

ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ

Όλοι σίγουρα έχουν μία οικογενειακή σκορδαλιά και κάποιον τρόπο που κάνουν τον μπακαλιάρο. Ο  παππούς μου, με καταγωγή από τη  Μυτιλήνη, προτιμούσε μία σκορδαλιά με αλεύρι, ενώ εγώ τα τελευταία χρόνια κάνω πατατοσκορδαλιά και μάλιστα, επειδή το σκόρδο μου ρίχνει πολύ την πίεση, προτιμώ να είναι πιο μαλακή η γεύση του. Γι’ αυτό και βράζω τις σκελίδες του σκόρδου σε γάλα μέχρι να μαλακώσουν και μετά τις ενσωματώνω στο υπόλοιπο μείγμα της σκορδαλιάς.

Πάντα θυμάμαι τα γνωστά Μπακαλιαράκια στη Θεσσαλονίκη, όπου τρως στη λαδόκολλα μπακαλιάρο σκορδαλιά, πατάτα τηγανητή, μία πιπεριά κέρατο καυτερή τηγανητή και πίνεις ρετσίνα.

Η πεθερά μου, που είναι από την Καλαμάτα, μου πρότεινε και ένα φαγάκι με μπακαλιάρο που αγαπά η ίδια και ήταν και προτίμηση της αδελφής της Νίκης: πατάτες γιαχνί με φιλέτο παστού μπακαλιάρου. Σωτάρουμε τις πατάτες με ελαιόλαδο, ρίχνουμε κανέλα, γαρίφαλο, σκόρδο,  σάλτσα ντομάτας και αφήνουμε μέχρι να γίνουν οι πατάτες. Προς το τέλος προσθέτουμε και τα φιλέτα μπακαλιάρου, που έχουμε αλευρώσει και τηγανίσει ελαφρά για να πάρουν χρώμα. Αφήνουμε να ενωθούν οι  γεύσεις και σερβίρουμε.

Όσο για τη σκορδαλιά, έχω να προτείνω κάτι αλλιώτικο, με πιπεριές Φλωρίνης. Βάζουμε στο μούλτι πιπεριές Φλωρίνης από το βάζο μαζί με ασπρισμένα αμύγδαλα ωμά, σκόρδο, αλάτι, πιπέρι, ξίδι και πολτοποιούμε. Στη συνέχεια ενσωματώνουμε σιγά σιγά το ελαιόλαδο. Σκεφτείτε αυτή την ιδιότυπη σκορδαλιά να συνοδεύει τα λουκουμαδένια τηγανητά φιλέτα μπακαλιάρου! Για κουρκούτι ανακατέψτε μπίρα με αλεύρι σε ένα μείγμα με πυκνότητα μελιού.

Αντε και του χρόνου!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s