Σχόλια 4

MΗΛΟΠΙΤΑ ΝΗΣΤΙΣΙΜΗ

Η μηλόπιτα της Τερέζας είναι ιστορική και διαχρονική.

Σε ένα Σαββατιάτικο κάλεσμα, μας την προσέφερε για επιδόρπιο και για ακόμη μία φορά δεν μπόρεσα να κρατήσω την υπόσχεση μου για αποχή από τα γλυκά!

Την επόμενη ημέρα αφού πήρα τη συνταγή από την Τερέζα είπα να την εκτελέσω μία φορά για να εγκριθεί από την επιτροπή δοκιμών και να περάσει στο μπλόγκ!

Δυστυχώς δεν πρόλαβε να περάσει  από την επιτροπή γιατί εγώ και ο Γιώργος την εξαφανίσαμε σε μία ημέρα.

Είναι μία απλή συνταγή, χωρίς δυσκολίες και είναι και νηστίσιμη καθώς δεν περιλαμβάνει αβγά ή κάποιο άλλο προιόν του ζωικού βασιλείου.

Η συνταγή παρακάτω είναι ολίγον παραλλαγμένη από της Τερέζας σε κάποια υλικά .

ΜΗΛΟΠΙΤΑ ΝΗΣΤΙΣΙΜΗ

ΥΛΙΚΑ

Για τη ζύμη

300-350 γρ(2 δοσομετρικές κούπες) αλεύρι μαλακό ή για όλες τις χρήσεις

10 γρ (3 κουταλιές του γλυκού) μπέικιν πάουντερ

3 βανίλλιες

100 γρ(1/2 κούπα) ζάχαρη κρυσταλλική

80 γρ (1/3 κούπας) παρθένο ελαιόλαδο

100 γρ (1/2 κούπα)άσπρο κρασί ή χυμό πορτοκαλιού

Για τη γέμιση

1 κιλό μήλα καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές φέτες

100 γρ  (1/3 κούπας ) ζάχαρη

1/2 κουταλιά του γλυκου τριμμένο τζίντζερ

1/4 κουταλιά του γλυκού μοσχοκάρυδο

1 κουταλιά του γλυκού κανέλλα

1 μικρή πρέζα αλάτι

χυμός απο 1/2 λεμόνι

20 γρ (3 κουταλιές της σούπας) κονιάκ ή ρούμι μαύρο

(εάν θέλετε προσθέτετε μόνο κανέλα, καρύδια και σταφίδες ή κάνετε όποιο συνδιασμό μπαχαρικών και υλικών θέλετε)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι τοποθετούμε στο κάτω μέρος τη ζάχαρη και απο πάνω τα μήλα με τα μπαχαρικά τους. θερμαίνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να γίνουν τα μήλα και να μην έχει το μείγμα μας πολύ υγρασία. Στο τέλος σβήνουμε με το αλκοόλ και αφού εξατμιστεί βγάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε την γέμιση να κρυώσει.

ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ

Ανακατεύουμε καλά τα υγρά υλικά και στην συνέχεια προσθέτουμε κοσκινισμένα τα στεγνά υλικά . Ανακατεύουμε ώστε να πάρουμε μία ζύμη (προσοχή δεν ζυμώνουμε πολύ,όταν έχουν ενσωματωθεί τα υλικά μας σταματάμε). Χωρίζουμε τη ζύμη στη μέση .

ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΨΗΣΙΜΟ ΓΛΥΚΟΥ

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Χρησιμοποιώ  στρογγυλό ταψί διαμέτρου 25 εκατοστά.

Ανοίγουμε σε φύλλο πάχους 0.5 – 1 εκ το ένα κομμάτι της ζύμης και το τοποθετούμε στον λαδωμένο πάτο του ταψιού.

Προσθέτουμε και απλώνουμε τη γέμιση και στην συνέχεια προσθέτουμε από πάνω το άλλο κομμάτι της ζύμης, ανοιγμένο σε φύλλο ίδιου πάχους με το κάτω φύλλο.

Κλείνουμε πιέζοντας τις άκρες για να μην ξεφύγει η γέμιση κατά το ψήσιμο.

Ψήνουμε για 30-40 λεπτά στους 180 βαθμούς.

Σερβίρουμε με άχνη ζάχαρη.

Μη νομίζετε ότι επειδή είναι μακροσκελής η συνταγή είναι δύσκολη, εάν την εκτελέσετε μία φορά θα καταλάβετε πόσο απλή είναι.

Αντε και καλή επιτυχία.

Advertisements

4 Comments

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s