comments 2

ΤΑΡΑΜΟΣΑΛΑΤΑ ΣΑ ΜΑΓΙΟΝΕΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΗ ΔΕΥΤΕΡΑ

Υπάρχει ένα ουζερί κοντά στο πατρικό μου σπίτι, στην Άνω Τούμπα Θεσσαλονίκης, ονόματι «ΜΟΥΣΤΡΑΣ». Εκεί πάντα παραγγέλνουμε ταραμοσαλάτα, την οποία σερβίρει με ψητό ψωμάκι με ελαιόλαδο, ρίγανη και σκόρδο. Η  διαφορά της ταραμοσαλάτας εκεί είναι ότι μοιάζει πολύ με μαγιονέζα. Ασπρη, βελούδινη και αφράτη ταραμοσαλάτα.

Λοιπόν αυτή είναι και μένα η ιδέα μου για την Καθαρή Δευτέρα, αντί να βάλουμε ψωμί ή καρύδι ή αλεύρι δε θα βάλουμε τίποτα. Μόνο ταραμά και λάδι, ακριβώς όπως στη μαγιονέζα. Αντί για κρόκους αβγών κότας θα χρησιμοποιήσουμε τα αβγά των ψαριών (ταραμάς).

Οταν αγοράζετε ταραμά επιλέξτε τον άσπρο αυθεντικό και όχι τον ταραμοπολτό ή τον ροζ. Είναι λίγο πιο ακριβός αλλά αξίζει. Εγώ αγόρασα άσπρο αυθεντικό 100 γρ/1,5 ευρώ.

Το μυστικό στην μαγιονέζα είναι ότι το λάδι πρέπει να προστίθεται αργά (σαν κλωστή), γιατί αλλιώς δε θα ενσωματωθεί και θα κόψει. Ακόμα όμως και αν κόψει, ξεκινάμε πάλι από την αρχή με νέο κρόκο ή, στην περίπτωση μας, ταραμά και αρχίζουμε να το χτυπάμε με το σύρμα ενσωματώνοντας σιγά σιγά το προηγούμενο μείγμα και στη συνέχεια το υπόλοιπο λάδι. Χρειάζεστε ένα μπολ και ένα σύρμα (φουέ γαλλιστί) και τα χεράκια σας.

ΤΑΡΑΜΟΣΑΛΑΤΑ ΣΑ ΜΑΓΙΟΝΕΖΑ

ΥΛΙΚΑ

50 γρ ταραμάς

20 γρ χυμός λεμονιού

20 γρ τριμμένο κρεμμύδι

500 ml σπορέλαιο

2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε σε ένα μπολ τον ταραμά, το χυμό λεμόνι, το σκόρδο, το κρεμμύδι, ανακατεύουμε και αφήνουμε για λίγη ώρα να μαλακώσουν τα αβγουλάκια για να σπάσουν καλύτερα στο χτύπημα. Αυτό χρειάζεται για να μην είναι κοκκώδες το μίγμα αλλά βελούδινο.

Μετά από 10 λεπτά χτυπάμε καλά με το φουέ τα υλικά και σιγά σιγά προσθέτουμε το σπορέλαιο ανακατεύοντας συνεχώς. Αν σε κάποιο σημείο το μείγμα δέσει πολύ, μπορείτε να το χαλαρώσετε προσθέτοντας ελάχιστο νερό (2-3 σταγόνες) και συνεχίζετε με την προσθήκη σπορέλαιου μέχρι να προσθέσετε όλη την ποσότητα.

Συνοδέψτε την ταραμοσαλάτα σας με φρυγανισμένη λαγάνα με ρίγανη και σκορδάκι και θα με θυμηθείτε.

2 Comments

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s