Η λαγάνα είναι ένα ψωμί πολύ απλό, που ο καθένας μπορεί να παρασκευάσει στο σπίτι του.
Επιπλέον, πρέπει να σχολιάσω ότι οι φούρνοι την ημέρα της Καθαρής Δευτέρας κάνουν την αρπαχτή τους.
Χρεώνουν την κάθε λαγάνα 2-3 ευρώ ενώ σα ζύμη δεν διαφέρει πολύ από το ψωμί. Τελοσπάντων, πιστεύω ότι είναι εφικτό να παρασκευαστεί στο σπίτι και επιπλέον θα την έχετε ζεστή και μοσχομυριστή την ώρα που τη θέλετε.
Η διαδικασία ξεκινά από την προηγούμενη ημέρα, που παίρνουμε μια μικρή ποσότητα από τα υλικά της ζύμης, τα αναμειγνύουμε και τα αφήνουμε όλο το βράδυ.
ΛΑΓΑΝΑ
Υλικά (για 2 λαγάνες περίπου σε μέγεθος του ταψιού φούρνου)
500 γρ αλεύρι άσπρο δυνατό ή αλεύρι για όλες τις χρήσεις
20 γρ ζάχαρη
20 γρ μαγιά νωπή ή 10 γρ μαγιά σκόνη
120 γρ ζύμη προηγούμενης ημέρας
340 γρ νερό
12 γρ αλάτι
12 γρ ούζο
σουσάμι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΎΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ
Ανακατεύουμε
60 γρ αλεύρι
2 γρ ζάχαρη
1 γρ αλάτι
1 γρ ούζο
50 γρ νερό
και αφήνουμε για όλο το βράδυ
ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μας και ζυμώνουμε περίπου 10 λεπτά.
Χωρίζουμε σε τεμάχια των 750 γρ ή και μικρότερα .
Λαδώνουμε το ταψί φούρνου και τοποθετούμε τη ζύμη, πατάμε με τα δάχτυλα και δίνουμε σχήμα λαγάνας. Περνάμε την επιφάνεια με βουρτσάκι και νερό και πασπαλίζουμε με το σουσάμι.
Αφήνουμε πρίπου 35 λεπτά σε ζεστό περιβάλλον.
Τρυπάμε την επιφάνεια με ένα πηρούνι, ψεκάζουμε νερό στην επιφάνεια και φουρνίζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 230 βαθμούς για 35-40 λεπτά.
(Εάν δεν έχετε χρόνο να κάνετε προζύμι μη μου άγχεστε. Απλά μην το κάνετε. Θα αλλάξει κάπως η γεύση της λαγάνας αλλά θα έχετε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα επίσης.)
Καλή επιτυχία!
Φωτογραφία θα βάλω αύριο!
Οι επόμενες αναρτήσεις αυτήν την εβδομάδα θα είναι: μύδια αχνιστά με λευκό κρασί, ταραμοσαλάτα σα μαγιονέζα και φάβα σούπα.
Νηστήσιμες συνταγές για την Καθαρή Δευτέρα, πολύ οικονομικές και πολύ νόστιμες!
Κατερίνα, με δελέασες! θα την κάνω!!!
Και εγώ θα την κάνω Κατερίνα μου, επίσης ήθελα να σου πώ ότι έστειλα το link σου με το περσινό τσουρέκι σε εναν Σεφ ο οποίος δουλευει στην Κίνα και έψαχνε μια καλή συνταγή για τσουρέκι και την έκανε και τρελάθηκαν οι Κινέζοι! Την άλλη μέρα είχε τρελαθεί στις επιπλέον παραγγελίες..
Φιλιά πολλά!!
ευχαριστώ Ερη για την προώθηση του μπλόγκ στην μακρινή Κίνα!
Καλή επιτυχία με την λαγάνα.
φιλιά
Ευχαριστώ, Ερη, για την προώθηση του μπλογκ στην Κίνα!
Καλή επιτυχία με την λαγάνα.
Φιλιά
Οτι χρειαστείς πες μου Χριστίνα.
Κατερίνα, ήθελα να ρωτήσω για το προζύμι… εγώ το έβαλα σε ένα πλαστικό ταπεράκι
(είπα να κάνω μια δοκιμή πριν την Κ. Δευτέρα…) αλλά αναρωτιέμαι ..
1. Πρέπει να το κλείσω από πάνω ή να βάλω απλά μια πετσέτα.
2. Επίσης δεν ξέρω αν πρέπει να είναι σε ζεστό ή σε δροσερό περιβάλλον.
3. Πειράζει αν ξεπεράσει τις 24 ώρες αναμονής;
πολλά φιλιά σε όλους σας!
1.βάλε μια πετσέτα για να παίρνει οξυγόνο
2.όχι στο ψυγείο σε δωμάτιο με νορμάλ θερμοκρασία
3.μέχρι 24 ώρες για να μην σου ξινίσει….με μία επιφύλαξη το 24 …τελοσπάντων μάξιμουμ 24
κι εγώ θα την κάνω! Το ούζο τι ρόλο παιζει στη ζύμη;
o γλυκάνισος δίνει το άρωμα του….καλή επιτυχία
χρειάστηκαν δύο προσπάθειες, αλλά τα κατάφερα,
τελικά 25 λεπτά στους 180 ήταν αρκετά!
παρόλα αυτά νομίζω ότι μου έλειπε αυτό το κάτι που διαφοροποιεί τη λαγάνα από το ψωμί…μήπως τα »πρόσθετα» του εμπορίου?
έκανες προζύμι και έβαλες και ούζο στη ζύμη; ίσως να βοηθούσε εάν αυξήσεις λίγο την ποσότητα της ζάχαρης. όχι τα πρόσθετα ίσως πιο πολύ επηρεάζουν την υφή και όχι την γεύση. Θα επεξεργαστώ λίγο ακόμη το θέμα και θα επανέλθω.
ναι ακολούθησα τη συνταγή κατά γράμμα, πράγματι λίγη ζάχαρη (ή ίσως και αλάτι) παραπάνω να έκανε τη διαφορά…τουλάχιστον για τα δικά μου γούστα! μην αγχώνεσαι, μέχρι την επόμενη καθ. δευτέρα έχουμε χρόνο, κάτι θα σκεφτείς ως τότε, είμαι σίγουρη! σε ευχαριστώ πολύ!
Καλημέρα και καλη Σαρακοστή, ευχαριστω για την συνταγή! Απίστευτη γεύση και υπερηφάνεια που τα κατάφερα! Να σε παντα καλα!