comments 3

ΦΑΛΑΦΕΛ, ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ!

Για τα φαλάφελ έχω ξαναγράψει σε προηγούμενο ποστ ΦΑΛΑΦΕΛ-ΝΗΣΤΉΣΙΜΑ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΛΙΤΙΚΑ αλλά επειδή τα λατρεύω θα ξαναγράψω γι’ αυτά σήμερα.

Στο συγκεκριμμένο φαγητό έχει μεγάλη σημασία όχι μόνο το μείγμα – η υφή και η γεύση του- αλλά και τα υπόλοιπα συνοδευτικά, σάλτσες και λαχανικά.

Στα φρέσκα λαχανικά πάντα βάζω χοντρά καρέ ντομάτας,ψιλοκομμένο-τριμμένο λάχανο (άσπρο και κόκκινο),κρεμμύδι,μαρούλι και τριμμένο καρότο

Πάντα βάζω από μαγειρεμένα λαχανικά τηγανητές φέτες μελιτζάνας, του ταιριάζει πολύ.

Η μία σάλτσα που φτιάχνω είναι με βάση το ταχίνι. Πολύ απλή στην παρασκευή της ταχίνι, νερό, χυμός λεμόνι, τριμμένο σκόρδο , αλάτι,  πιπέρι. Η υφή που προκύπτει είναι κάπως ζουμερή .

Η δεύτερη σάλτσα γίνεται με βάση το γιαούρτι. Κατά βάση είναι γιαούρτι στραγγιστό ανακατεμένο με σάλτσα καυτερής πιπεριάς (ΧΑΡΙΣΑ).

Φυσικά θεωρώ απαραίτητο την αράβικη πίτα και τηγανητές πατάτες.

Τέλειο πιάτο, πολύ υγιεινό με πολλά χρώματα και αρώματα.

Η δοσολογία είναι με δοσομετρική κούπα (250 ml σε υγρό) και δοσομετρικό κουτάλι γλυκού. 

ΦΑΛΑΦΕΛ

Υλικά (για περίπου 10 φαλάφελ)

1 κούπα αποφλοιωμένα ρεβίθια ή αποφλοιωμένα φούλια μουλιασμένα στο νερό από το προηγούμενο βράδυ

2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο

2/3 κούπα ψιλοκομμένο κρεμμύδι

4 σκελίδες σκόρδο

6 κουταλιές σούπας λεπτό πληγούρι μουλιασμένο 10 λεπτά σε νερό (από ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ)

2 κουταλιές γλυκού ΜΠΕΙΚΙΝ ΠΑΟΥΝΤΕΡ

2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια

1/3  κούπα φρέσκος κόλιανδρος χοντροκομμένος

1/3 κούπα  μαϊντανός χοντροκομμένος

1 1/2 κουτάλι γλυκού κύμινο

1 1/2 κουτάλι γλυκού αλάτι

μαύρο πιπέρι κατά προτίμηση

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Τοποθετούμε τα υλικά σε μούλτι και πολτοποιούμε- ομογενοποιούμε. Δοκιμάζουμε τη γεύση μήπως χρειάζεται να προσθέσουμε κάποιο μπαχαρικό παραπάνω. Εάν το μείγμα έχει παραπάνω υγρασία και δεν μπορούμε να τα πλάσουμε προσθέτουμε λίγο αλεύρι ή corn flour.

Το μέγεθος από κάθε φαλάφελ πρέπει να μην είναι πολύ μεγάλο ούτε πολύ πεπλατυσμένο με διάμετρο μέχρι τρία εκατοστά.

Το ιδανικό είναι το μείγμα να παραμείνει κάποια ώρα στο ψυγείο για να δέσει καλύτερα και να πλάθεται .

Τηγανίζουμε σε μεγάλη ποσότητα λαδιού (deep fry) σε θερμοκρασία 180 βαθμών μέχρι να αποκτήσουν ένα σκούρο καφετί χρώμα.

Μετά τοποθετούμε σε χαρτί κουζίνας και στη συνέχεια σερβίρουμε.

Δοκιμάστε τα και θα με θυμηθείτε, είναι πεντανόστιμα!

3 Comments

  1. Ντίνα

    Είναι το αγαπημένο μου φαγητό δρόμου, το αγαπημένο μου αντικαταθλιπτικό!!! Σε ευχαριστώ προσωπικά για τη συνταγή, τη λαμβάνω ως δώρο!!! Όταν θα έρθετε στην Καβάλα θα κάνουμε(πρόκληση- όχι πρόσκληση)!!! Σε φιλώ πολύ κατρινάκι, μου ‘λειψες!!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s