comments 26

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΟΥΜΕ ΤΟ ΨΩΜΙ ΨΩΜΑΚΙ!

Εχω πολύ καιρό να γράψω στο μπλόγκ και το φέρω βαρέως. Πολλά πράγματα συνέβησαν αυτόν τον καιρό και μέσα σε αυτά πολλές ζυμώσεις για το τι μέλλει γεννέσθαι γενικότερα.

Πάντως ένα πράγμα έμεινε το ίδιο. Το μυαλό μου είναι πάντα γύρω από συνταγές , τεχνικές μαγειρικής και τον στόχο που έχω συνεχώς¨ βελτίωση.

Ποτέ δεν είμαι ευχαριστημένη με αυτό που κάνω γιατί θεωρώ ότι μπορώ να το κάνω και καλύτερα! Βασανιστικό, κουραστικό και κάποιες φορές αποκαρδιωτικό.

Αυτό ακριβώς το χαρακτηριστικό μου με έκανε να πειραματίζομαι με μία συνταγή για ψωμί που είχα ανακαλύψει στο διαδίκτυο πριν απο καμιά 6ετία.

Ηταν το ψωμί χωρίς ζύμωμα. Αυτό που χρειάζεστε για αυτήν την συνταγή είναι μία γάστρα ή κάποιο άλλο σκεύος με καπάκι και να αφήσετε το ζυμάρι 18-20 ώρες να περιμένει.

Υλικά (για καρβέλι 1.5 κιλά περίπου)

860 γρ αλέυρι λευκό δυνατό (προτιμώ το μπλε μύλοι Αγ.Γεωργίου)

690 γρ νερό

10 γρ μαγιά φρέσκια ή 3 γρ μαγιά ξερή(1 κουταλάκι του γλυκού)

3 γρ (1 κουταλιά γλυκού) ζάχαρη

4 γρ αλάτι (1 1/2 κουτ.του γλυκού) αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ανακατευουμε όλα τα υλικά και σκεπάζουμε αφήνωντας το μείγμα για 18-24 ώρες.

Την ώρα που είμαστε έτοιμοι βάζουμε την γάστρα άδεια και σκεπασμένη στο φούρνο στους 250 βαθμούς να κάψει καλά.

Οταν είναι έτοιμος ο φούρνος παίρνουμε το σκεύος πασπαλίζουμε τον πάτο με αλέυρι ή καλαμποκάλευρο ρίχνουμε την ζύμη (πηκτός χυλός) αλέιφουμε με νεράκι πασπαλίζουμε με αλέυρι . Ψήνουμε για 30 λεπτά με κλειστό το καπάκι και για άλλα 20 λεπτά χωρίς καπάκι ή μέχρι να είναι έτοιμο.

Το ψωμί αυτό έχει μία υπέροχη κόρα, υπέροχη ψίχα με τρυπούλεςκαι υπέροχη γεύση! Κάντε το και θα με θυμηθείτε.

Την επόμενη Τετάρτη μία συνταγή ψωμιού διαφορετική κάντε το δικό σας ψωμί του τόστ!

26 Comments

  1. Καλησπερα, καταρχην ευχομαι καλα.. ξεμπερδεματα με ο,τι σε προβληματιζει κι ολα να πανε καλα!
    Το ψωμακι αυτό φαινεται τελειο! Μονο μια ερωτηση, οταν το αφηνεις 18/24 ωρες πρεπει να ναι στο ψυγειο? Η καπου ζεστα?

  2. ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΙ ΧΡΥΣΑΝΘΗ

    ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΕΣ ΠΑΛΙ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ.ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΠΟΥ ΔΟΚΙΜΑΣΕΣ ΟΛΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ.

  3. soynabroma

    Μετά από πολλές ζυμώσεις επανέρχεσαι με μια συνταγή που δεν χρειάζεται να… ζυμώσεις! Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι αρχίζεις μια νέα σειρά συνταγών μετά από συσσωρεύμενη γνώση, δοκιμή, αναμονή ή ότι απλά ξεκινάς πάλι διαμορφώνοντας τα πράγματα στην πορεία. One way or another, θα’ μαι εδώ και θα σε βλέπω, με τα μάτια στραμμένα στα μαγικά σου δάχτυλα που συχνά μεταμορφώνουν το λίγο ή το άδειο σε πολύ ή γεμάτο. Τα υπόλοιπα υλικά, συμπλήρωσέ τα εσύ!

    • Λοιπόν είσαι μέγας λογοτέχνης και τα λες πολύ ωραία…Τις σκηνοθετικές σου απόψεις πότε θα τις απολαύσουμε ??? Ελπίζω σύντομα γιατί το μαγειρικό μας κοινό μας περιμένει!

  4. Χριστίνα

    Τη ζύμη τη σχηματίζω σε καρβέλι και την τοποθετώ στη γάστρα ή την αφήνω να απλώσει και να καταλάβει το χώρο του σκεύους;; Υπάρχει και παραλλαγή για ψωμί ολικής αλέσεως;;;

  5. Α.

    Φαίνεται εύκολο και νόστιμο. Μια ερώτηση μόνο γιατί είμαι αρχάριος, την μαγιά την διαλύουμε πρώτα σε χλιαρό νερό;

  6. Κατερίνα η συνταγή σου καταπληκτική και εύκολη! Και πολύ κατατοπιστικός ο τρόπος παρουσίασης! Επαγγελματική δουλειά! Σ ευχαριστώ πολύ!
    Καλή συνέχεια σου εύχομαι τον νέο μήνα!

  7. πικραμυγδαλο

    …μου έκανε εντύπωση η συνταγή – τη δοκιμάζω σήμερα και θα επανέλθω δριμύτερη…

      • πικραμύγδαλο

        για να πω την αλήθεια το αλεύρι που χρησιμοποιείς εσύ δεν το εχω σε μεγάλη εκτίμηση και μπήκα στον πειρασμό να παρέμβω – το ανακάτεψα λοιπόν με αλεύρι Λήμνου . Από το αποτέλεσμα καταλαβαίνω ότι σε αυτό το ψωμί τα αλεύρια αυτά δεν …ανακατεύονται. Φυσικά και έγινε υπέροχο , εννοείται ότι το σκίσανε τα παιδιά, βεβαίως βεβαίως και δεν το βρήκε το ξημέρωμα.
        Για τα γούστα μας ήθελε μια τσιμπιά αλάτι περισσότερο και οπωσδήποτε ένα αλεύρι – δεν ξέρω πως θα γίνει μόνο με Λήμνου θα το δοκιμάσω. Νομίζω ότι έπρεπε να το δουλέψω πρώτα λίγο περισσότερο στο μυαλό μου – βιάστηκα να ανακατέψω – δικό μου το λάθος . Φωτο δυστυχώς δεν μπορεί να υπάρξει καθώς το ψωμάκι είναι πια παρελθόν …αλλά νομίζω ότι θα είχε ένα καλλιτεχνικό ενδιαφέρον το Σοφάκι να αλείφει ψωμί και μαλλιά με κατίκι Δομοκού !Σ΄ευχαριστώ – ωραία – αλλιώτικη συνταγή , θα ξαναεπιχειρίσω σύντομα.
        Μ΄αρέσει το μπλογκ σου – μου θυμίζει την αρχαία ρήση :ουκ εν τω πολλώ το ευ,,,

      • μπορείς να παίξεις με το μίγμα αλευριών για να βρεις τον συνδιασμό που σου ταιριάζει και δεν επηρεάζει το φούσκωμα του ψωμιού…κάντο μερικές φορές και θα είναι παιχνιδάκι….απλά στο μείγμα πρέπει να είναι σε μεγαλύτερη ποσότητα το λευκό δυνατό αλεύρι….χαίρομαι που πέτυχε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s