Σχόλια 2

ΕΥΚΟΛΗ ΚΑΙ ΝΟΣΤΙΜΗ ΛΑΓΑΝΑ

Η τελευταία δημιουργία του Μάρκου

 

Λοιπόν εγώ για Καθαρή Δευτέρα θα κάνω μια φασολάδα, μια λαγάνα και θα συνοδέψω με ελίτσες. Μπορεί βέβαια να φτιάξω και ένα χαλβαδάκι σιμιγδαλένιο. Τι ωραία φαγητά και, φυσικά, τι οικονομικά! Μπορείς να ταΐσεις ένα σωρό κόσμο με το τίποτα. Αυτό είναι που λέμε φτωχική κουζίνα, αλλά γεμάτη υγεία και αντιοξειδωτικά!

Δεν χρειάζεται να τρέχουν όλοι λόγω Καθαρής Δευτέρας να αγοράζουν θαλασσινά επειδή είναι νηστεία.

Πρέπει να αλλάξει ο τρόπος που καταναλώνουμε πράγματα, για να καταλάβουν και οι έμποροι ότι δεν μπορούν να μας  εκμεταλλεύονται αυτές τις ημέρες που κάποια προϊόντα είναι σε μεγάλη ζήτηση.

Κ αι η μεγάλη εκμετάλλευση γίνεται από τους  φούρνους με τις λαγάνες.

Είναι ένα απλό ψωμάκι, δεν θέλει ιδιαίτερη δουλειά, και είμαι σίγουρη ότι θα το ευχαριστηθείτε χωρίς κόστος.

Αν σας φαίνεται μπελάς το προζύμι μην το κάνετε. Φτιάξτε μία ζύμη χωρίς αυτό, απλά προσέξτε όταν προσθέτετε τα υγρά.

Για το προζύμι

120 γρ. αλεύρι  άσπρο,  σκληρό

5 γρ. αλεύρι άσπρο, μαλακό

3 γρ. ούζο

5 γρ. ζάχαρη

5 γρ. μαγιά φρέσκια

90 γρ. νερό

Εκτέλεση για το προζύμι

Ανακατεύουμε τα υλικά και τα αφήνουμε ένα βράδυ σε θερμοκρασία δωματίου.

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΓΑΝΑ

1000 γρ. αλεύρι  άσπρο,  σκληρό

40 γρ. αλεύρι άσπρο, μαλακό

25 γρ. αλάτι

25 γρ. ούζο

40 γρ.  ζάχαρη

40 γρ. μαγιά φρέσκια

250 γρ. προζύμι  (ζυμάρι προηγούμενης μέρας)

750 γρ. νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ζυμώνουμε για περίπου 10 λεπτά. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 15 λεπτά. Ζυμώνουμε για 4 λεπτά. Δημιουργούμε τεμάχια των 750 γρ. έκαστο. Πατάμε τη ζύμη στο σχήμα της λαγάνας, περνάμε με σουσάμι. Αφήνουμε να διπλασιαστεί για 30 λεπτά. Τρυπάμε την επιφάνεια και φουρνίζουμε στους 230 βαθμούς για 35 λεπτά περίπου.

Λοιπόν, καλή επιτυχία σας εύχομαι και καλή Καθαρή Δευτέρα.

Advertisements

2 Comments

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s