comment 0

Μετά τα Διονύσια: Σκόρπιες σκέψεις για το ελληνικό κρασί

Μόλις ολοκληρώθηκε για μένα ένα τριήμερο αφιερωμένο στο κρασί, το οποίο μου άφησε ένα σύνθετο «μπουκέτο» από σκέψεις, συζητήσεις, συναντήσεις και καινούριες γνωριμίες, αρώματα φρούτων, μπαχαρικών και λουλουδιών, και ένα πλατύ χαμόγελο που αποκαλύπτει κάτι δόντια μαύρα από τις ανθοκυάνες -η εικόνα δεν είναι πολύ κολακευτική, αλλά αν έχεις πιει και λίγο δε σε νοιάζει. Tριήμερο, γιατί πριν από τα Διονύσια είχα τη χαρά να βρεθώ σε μια πολύ ενδιαφέρουσα γευστική δοκιμή, να δοκιμάσω καινούρια κρασιά και να κάνω καινούριους φίλους. Τα κρασιά φοβερά, αλλά οι φίλοι ακόμα καλύτεροι.
Εδώ, βέβαια, θα μοιραστώ μαζί σας κάποιες σκόρπιες σκέψεις μου για τις υπόλοιπες δύο μέρες, οι οποίες ήταν αφιερωμένες στα Διονύσια και το ελληνικό κρασί:
– Είναι, κατ’ αρχάς, εμφανές ότι η κρίση έχει επηρεάσει το κρασί και έχει προβληματίσει τους παραγωγούς και επιχειρηματίες του χώρου, οι οποίοι προσπαθούν να βρουν λύσεις και καινούριες πρακτικές για να αντεπεξέλθουν. Έτσι, άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους κρασιά σε συσκευασίες των 187 ml, αλλά και ετικέτες σε πιο προσιτές τιμές ή με καλύτερη σχέση ποιότητας τιμής. Είναι αλήθεια ότι στην Ελλάδα -και αυτό είναι κάτι που δεν το λέω εγώ, αλλά κυρίως άνθρωποι που γνωρίζουν πολύ καλά το αντικείμενο- τα ακριβά κρασιά είναι φτηνά και τα φτηνά ακριβά. Και αν το πρώτο δεν είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα, τουλάχιστον όχι γι’ αυτούς που αγοράζουν κρασί, το δεύτερο είναι, και μάλλον ήρθε η στιγμή να δούμε κατι να αλλάζει σε αυτό τον τομέα, στον οποίο χώρες όπως η Χιλή και η Νέα Ζηλανδία έχουν διαπρέψει. Το γενικό, πάντως, συμπέρασμα είναι ότι, όπως και σε όλους τους άλλους τομείς, μόνο όποιος δει την κρίση ως ευκαιρία και όχι ως εμπόδιο, έχει τη δυνατότητα να βγει από αυτή χωρίς σοβαρές απώλειες -και, γιατί όχι, ωφελημένος.
– Αυτό που με χαροποίησε είναι που βλέπω την αγαπημένη μου λευκή ποικιλία, τη Μαλαγουζιά, σε πολλές και πολύ ενδιαφέρουσες εκδόσεις. Προσωπική μου προτίμηση, και ένα από τα καλύτερα λευκά κρασιά που δοκίμασα η Μαλαγουζιά του Κτήματος Αβαντίς, και κυρίως στην απλή της έκδοση, χωρίς βαρέλι. Μη χάσετε επίσης τις Μαλαγουζιές του Συμεωνίδη, του Αντωνόπουλου και της Φράγκου (Νέηλυς). Επίσης, άκουσα πολύ καλά λόγια για τη Μαλαγουζιά του Λύκου, αλλά δυστυχώς όταν έφτασα να τη δοκιμάσω είχε εξαντληθεί -φαίνεται θα ήταν πραγματικά καλή.
– Χαίρομαι πολύ που βλέπω να ανεβαίνουν σε ποιότητα τα οινοποιεία της Κρήτης. Και αν τα κρασιά από το Κτήμα Μανουσάκη παραμένουν σταθερά σε πολύ υψηλό επίπεδο (η Roussanne είναι κατά τη γνώμη μου από τα καλύτερα ελληνικά κρασιά, λευκά και ερυθρά), δε θα πρέπει, για παράδειγμα, να χάσετε με τίποτα το Gold Cuvee, λευκό και ερυθρό και το Cabernet Sauvignon του 2006 από το Κτήμα Μιχαλάκη. Επίσης, τον Άσπρο Λαγό του 2007 (Cabernet Sauvignon) του Δουλουφάκη.
– Μου άρεσε επίσης πολύ που είδα να αναδεικνύονται γηγενείς ποικιλίες λίγο ως πολύ άγνωστες μέχρι τώρα: Πλυτό, Δαφνί, Κυδωνίτσα, Μπεγλέρι, Βερτζαμί, Μούχταρο, Μαυροτράγανο, είναι όλες ποικιλίες με μεγάλες δυνατότητες. Και νομίζω ότι στο μέλλον θα μας απασχολήσουν ευχάριστα.
Θα μπορούσα να συνεχίσω και να αναφέρω και άλλα κρασιά που μου τράβηξαν την προσοχή, όπως, για παράδειγμα, το κορυφαίο κρασί όλης της έκθεσης, τη Ράμνιστα του 2001, η οποία έπαιξε εκτός συναγωνισμού, το Αρετή της Βιβλίας Χώρας, ένα 100% Αγιωργίτικο από την περιοχή της Καβάλας, πολύ διαφορετικό απ’ ό,τι έχουμε συνηθίσει, αλλά εξαιρετικό ή το Gris de Noir του Αντωνόπουλου, ένα κρασί από Μοσχοφίλερο, μια ποικιλία που εμένα δε μου λέει πολλά. Ωστόσο φοβάμαι ότι θα ξεχάσω πολλά και θα αδικήσω ακόμα περισσότερα. Σημασία έχει ότι το ελληνικό κρασί έχει παρόν και πιστεύω ότι θα έχει ακόμα καλύτερο μέλλον, και σ’ αυτό μπορούμε να βοηθήσουμε κι εμείς.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s