Σχόλια 2

ΠΕΪΝΙΡΛΙ, ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΦΑΓΗΤΟ ΔΡΟΜΟΥ

Τα φαγητά του δρόμου είναι από τα αγαπημένα μου. Το πεϊνιρλί μπορεί να μην εντάσσεται άμεσα σε αυτή την κατηγορία, αλλά σίγουρα είναι ένα σνακ που τρώγεται και στα όρθια. Κατά την ταπεινή μου γνώμη δε βρίσκει κανείς εύκολα ένα καλό πεϊνιρλί, κυρίως όσον αφορά τη ζύμη του. Συνήθως είναι μια φουσκωμένη, ψωμένια ζύμη χωρίς ιδιαίτερη γέμιση. Συνήθως, δηλαδή, χρησιμοποιούνται τα υλικά μιας κλασικής πίτσας.

Θυμάμαι όταν ήμουν μικρή, ο παππούς μου -από τη Θεσσαλονίκη- μας πήγαινε σε ένα εστιατόριο στο Πανόραμα που υποστήριζε ότι σέρβιρε το καλύτερο πεϊνιρλί, με κασέρι Σοχού και ένα αυγό μάτι.

Έχω κάνει αρκετές δοκιμές μέχρι να καταλήξω σε συνταγή ζύμης,  αλλά για γέμιση έβαλα αυτό που κλασικά έτρωγα : κασέρι Σοχού (ΠΡΟΙΚΑ), αυγό μάτι και λιωμένο φρέσκο βούτυρο.

Κάποια γνωστά  εστιατόρια της Αθήνας έχουν/είχαν στο μενού τους πεινιρλί με μία κάπως ιδαίτερη γέμιση στα πλαίσια μίας ελληνικής δημιουργικής κουζίνας,  π.χ., ο  Πέσκιας φτιάχνει πεϊνιρλί με φουαγκρά και η Ισμυρνόγλου πεϊνιρλί με φρέσκο πρόβειο τυρί και αυγοτάραχο.

Τέλος πάντων, εγώ θα παραμείνω στο κλασικό για μένα πεϊνιρλί, και σε επόμενη ανάρτηση θα το πειράξουμε κιόλας.

ΠΕΪΝΙΡΛΙ

Υλικά

300 γρ. αλεύρι λευκό σκληρό

200 γρ. αλεύρι κίτρινο σκληρό

8 γρ. μαγιά ξηρή

150 γρ. γάλα

50 γρ. ελαιόλαδο

2 γρ. αλάτι

4 γρ. ζάχαρη

(δόση για 6 πεϊνιρλί των 110-120 γρ.)

Στον κάδο του μίξερ με το γάντζο βάζουμε όλα μας τα υλικά και ανακατεύουμε ώστε να ανακατευτούν καλά και να ζυμωθεί η ζύμη για περίπου 10΄. Αυτό μπορεί να γίνει και με το χέρι. Αφήνουμε τη ζύμη να διπλασιαστεί, για περίπου 1 1/2 ώρα, στη συνέχεια χωρίζουμε σε 6 μπάλες των 110 γρ. και αφήνουμε για 30-40 ΄. Σχηματίζουμε τις βάρκες  όπως δείχνει το σχήμα και αφήνουμε να φουσκώσουν για 20-30΄ .

Ψήνουμε τις βάρκες σκέτες σε προθερμασμένο φούρνο στους 230 βαθμούς και στη συνέχεια γεμίζουμε με το κασέρι και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 10 ΄.

Εάν βάλουμε αυγό, αφαιρούμε το περισσότερο ασπράδι και αφού έχει ψηθεί το γεμισμένο πεϊνιρλί κατά 70% βγάζουμε από τον φούρνο, κάνουμε μία διακριτική λακουβίτσα πάνω στη γέμιση, τοποθετούμε σ’ αυτήν το αυγό και συνεχίζουμε το ψήσιμο, αφού περιχύσουμε με φρέσκο βούτυρο (προαιρετικά).

 

Καλή επιτυχία και καλές παραλλαγές!

Γιώργος: Αντίστοιχα με τις δικές μας πίτες υπάρχουν οι τουρκικές pide, δηλαδή πίτες που χρησιμοποιούνται είτε ως ψωμί είτε γίνονται γεμιστές με τυρί (peynirli) ή κιμά (kiymali). Οι pide peynirli είναι λοιπόν τα γνωστά μας πεϊνιρλί, και αλήθεια είναι ότι θα μπορούσαμε να τα θεωρήσουμε ένα είδος φαγητού του δρόμου, καθώς, παραδοσιακά, τα έφτιαχναν οι φούρνοι της Τουρκίας και όχι οι νοικοκυρές στα σπίτια. Τώρα, όσον αφορά το ερώτημα αν οι pide προέρχονται από τον αρχαίο πλακούντα, τη μετέπειτα πίτα, ή το αντίστροφο, αυτό δεν τογνωρίζω, αλλά δεν ξέρω και αν έχει πολλή σημασία. Σημασία έχει, κατά τη γνώμη μου, ότι τα ανακατέματα που έγιναν στην περιοχή μας, τουλάχιστον όσον αφορά την κουζίνα, μας βγήκαν σε καλό.

Advertisements

2 Comments

  1. Πεϊνιρλί στο Πανόραμα «εσείς», πεϊνιρλί στη Δροσιά «εμείς».
    Μήπως να αναρωτηθούμε για την καταγωγή και την κοινωνική θέση των ανθρώπων που έφεραν στην «ελληνική» κουζίνα το υπέροχο αυτό έδεσμα «του δρόμου»!;!
    Κράτα δύο πάντως και για μας 😉

  2. Αχ!!Πάλι μας τρελαίνεις με αυτά που φτιάχνεις!!!τα κοιτάς και κολαζέσαι,ενώ αυτόματα το έχεις πάρει το κιλάκι!!καλά και ο άντρας σου ΘΕΟΣ!!ούτε η wikipedia τέτοιες πληροφορίες!!BIG FAN
    Έχω φύγει ήδη στην κούζινα για να τα φτιάξω…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s