OLYMPUS DIGITAL CAMERA
comments 2

ΜΟΣΧΑΡΑΚΙ ΜΠΟΥΡΓΚΙΝΙΟΝ

 

Η συνταγή που θα σας προτείνω είναι μια κλασική γαλλική συνταγή, για την εκτέλεση της οποίας οι Γάλλοι χρησιμοποιούνε κρασί από την περιοχή της Βουργουνδίας, το οποίο παράγεται από την ποικιλία Pinot noir. Παρεμπιπτόντως η ποικιλία αυτή είναι μία από τις ποικιλίες που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή σαμπάνιας.

Εσείς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα κόκκινο κρασί της αρεσκείας σας, αλλά προσοχή: χρησιμοποιήστε ένα κρασί που θα πίνατε ευχαρίστως, με ωραία αρώματα, γιατί στη συγκεκριμμένη περίπτωση θα το χρησιμοποιήσετε τόσο για το μαρινάρισμα του κρέατος όσο και για το μαγείρεμα του.

Πριν αρχίσω την περιγραφή της συνταγής θα ήθελα να παραθέσω μερικά στοιχεία για το μαρινάρισμα του μοσχαρίσιου κρέατος σε κόκκινο κρασί.

Λέγεται ότι το μαρινάρισμα και το μαγείρεμα  σε κόκκινο κρασί μαλακώνει τα σκληρά κρέατα. Αυτό το συγκεκριμμένο στοιχείο έχει μελετηθεί εδώ και πολλά χρόνια (καμιά εικοσαετία) από ειδικούς επιστήμονες, και έχει διαπιστωθεί ότι ισχύει. Μάλιστα έχουν ερμηνευθεί και κάποιες παράμετροι του φαινομένου, δηλ. το γιατί και το πώς γίνεται αυτό. Έτσι, το κόκκινο κρασί περιέχει εκτός των άλλων τανίνες και χρωστικές (πολυφαινόλες), ουσίες στις οποίες οφείλεται και η αύξηση της τρυφερότητας του κρέατος μετά από το μαρινάρισμά σε αυτό. Αυτό συμβαίνει γιατί οι πρωτεΐνες του κρέατος αντιδρούν με τις πολυφαινόλες, με αποτέλεσμα να εγκλωβίζονται οι χυμοί του κρέατος.

Φτάνει, όμως, με τα επιστημονικά δεδομένα (ΜΟΡΙΑΚΗ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ) πάμε στη μαγειρική!

ΜΟΣΧΑΡΑΚΙ ΜΠΟΥΡΓΚΙΝΙΟΝ (BOURGUIGNON)

400 γρ. μανιτάρια άσπρα κομμένα σε τέταρτα

50 γρ. ή 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα

100 γρ. ή2 καρότα κομμένα σε ροδέλες

800 γρ. μοσχάρι κιλότο κομμένο σε μπουκιές

150 γρ. καπνιστό μπέικον κομμένο σε χοντρές λωρίδες

750 ml ή 1 μπουκάλι κρασί κόκκινο (Εγώ χρησιμοποίησα ένα  Pinot noir από την περιοχή της Βουργουνδίας, αφού ήθελα να κάνω παραδοσιακό Μπουργκινιόν. Εσείς χρησιμοποιήστε όποιο σας αρέσει.)

Φρέσκια μαντζουράνα κατά προτίμηση (κπ)

Φρέσκο θυμάρι κπ

Αλεύρι (για να αλευρώσουμε τα κομμάτια του κρέατος)

1 λίτρο νερό ή ζωμό

Αλάτι κπ

Πιπέρι κπ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Από το προηγούμενο βράδυ βάζουμε τα κομμάτια του κρέατος μαζί με 2-3 κομμάτια καρότο και 1 κρεμμύδι κομμένο στα 4, και τα σκεπάζουμε με το κόκκινο κρασί.

Την ημέρα του μαγειρέματος σουρώνουμε το κρασί, πετάμε τα λαχανικά και στεγνώνουμε πολύ καλά με χαρτί κουζίνας τα κομμάτια του κρέατος.

Εν τω μεταξύ σε μία κατσαρόλα που έχουμε ζεστάνει καλά σωτάρουμε τα κομμάτια του καπνιστού μπέικον. Βγάζουμε  και σουρώνουμε το μπέικον και στην ίδια κατσαρόλα σωτάρουμε σε δυνατή φωτιά τα μανιτάρια. Αφαιρούμε από την κατσαρόλα και, εάν χρειάζεται, προσθέτουμε λιπαρή ουσία (ελαιόλαδο ή βούτυρο) και σε δυνατή φωτιά σωτάρουμε τα κομμάτια του κρέατος, αφού πρώτα τα έχουμε αλευρώσει ελαφρά. Αυτό που θέλουμε είναι να κάνουν μια ωραία σκούρη κρούστα.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ανάλογα με τη διάμετρο της κατσαρόλας, μπορεί να χρειαστεί να σωτάρουμε το κρέας σε 2 δόσεις . Θα πρέπει πάντα όλα τα κομμάτια να είναι σε μία στρώση για να πάρουν ωραίο χρώμα. Εάν τα βάλουμε όλα μαζί θα πέσει η θερμοκρασία και αντί να σωτάρονται θα βράσουν!

Στο κρέας προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και συνεχίζουμε το σωτάρισμα μέχρι να γίνει διάφανο το κρεμμύδι*, στη συνέχεια προσθέτουμε τα υπόλοιπα λαχανικά και μυρωδικά και σκεπάζουμε με το κρασί. Εάν χρειαστεί συμπληρώνουμε τα υγρά με νερό ή ζωμό. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε να βράσει για περίπου 40 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Τη σάλτσα την θέλουμε δεμένη και όχι νερουλή.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!

*ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΚΡΕΜΜΥΔΙ  ΨΙΛΟΚΟΜΜΕΝΟ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΕΤΕ, 15 ΛΕΠΤΑ ΠΡΙΝ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ, ΚΟΚΚΑΡΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΧΕΤΕ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΣ ΚΑΘΑΡΙΣΕΙ ΚΑΙ ΣΩΤΑΡΕΙ ΣΕ ΕΝΑ ΤΗΓΑΝΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΛΙΓΟ ΧΡΩΜΑ.

Πρέπει να πούμε ότι αυτή η συνταγή είναι μία από τις πολλές εκδοχές για μοσχαράκι μπουργκινιόν.

Σίγουρα θα υπάρχουν και άλλες.

2 Comments

  1. Νομίζω ότι οι δύο τελευταίες σας αναρτήσεις ήταν από άποψη ηλεκτρονικής ανάγνωσης οι γευστικότερες που έχουμε απολαύσει!
    Μα έχω μια ερώτηση:
    τι τρελή σπατάλη οίνου είναι αυτή που απαιτούν τέτοιες συνταγές!;!

    • kleio

      μπορεις να χρησιμοποιησεις ενα οποιοδηποτε ελληνικο κοκκινο κρασι φτηνο και σε μικροτερη ποσοτητα,2-4 ποτηρακια,αρκει να ειναι αρωματικο π.χ.το αγιωργιτικο(υπαρχει και χυμα)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s