OLYMPUS DIGITAL CAMERA
comments 5

ΣΟΥΠΑ ΚΡΕΜΑ ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ

Mε έχει πιάσει μία μανία τώρα τελευταία να χρησιμοποιώ λαχανικά της εποχής με διαφορετικούς τρόπους, έτσι ώστε να μην τα βαριόμαστε. Γιατί, ειλικρινά, πόσες φορές μπορεί να φτιάξει και να φάει ένας άνθρωπος βραστό κουνουπίδι; Έτσι λοιπόν αποφάσισα να φτιάξω μια σούπα κρέμα κουνουπίδι.

Οι σούπες διακρίνονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: τις διαυγείς και τις δεμένες. Οι δεμένες χωρίζονται στις σούπες πουρέ, μπισκ, σούπες κρέμα,  σούπες βελουτέ.

Επισήμως, οι σούπες κρέμα είναι αυτές που δένουν με σάλτσα μπεσαμέλ ή ρου (βάση της μπεσαμέλ) εμπλουτισμένο με γάλα ή και κρέμα.

Η δική μου σούπα είναι μία διασκευή σούπας κρέμα γιατί το κουνουπίδι βράζει μέσα στο γάλα, το οποίο δεν προστίθεται μετά, ενώ δεν προστίθεται καθόλου και κρέμα γάλακτος. Προσωπικά αποφεύγω την κρέμα γάλακτος, γιατί θεωρώ ότι καλύπτει τις πρωτογενείς γεύσεις μιας συνταγής με τη χαρακτηριστική της λιγωτική γεύση.

Τελος πάντων, περί ορέξεως κολοκυθόπιτα που λένε! Οσοι από σας φτιάξατε τη σούπα βελουτέ καρότο ακολουθήστε την ίδια τεχνική πάνω κάτω.

ΣΟΥΠΑ ΚΡΕΜΑ ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ

ΥΛΙΚΑ

500 γρ. κουνουπίδι (τις φουντίτσες)

100 γρ. πράσο (το λευκό μέρος ψιλοκομμένο)

50 γρ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο

40 γρ. βούτυρο ή ελαιόλαδο

750 γρ. νερό ή ζωμός λαχανικών

250 γρ. γάλα (εγώ χρησιμοποίησα γάλα με 2% λιπαρά)

1-2 γρ. κιτρινόριζα ή κουρκουμάς

αλάτι, λευκό πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζω το βούτυρο σε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το πράσο και το κρεμμύδι ανακατεύοντας  και αφήνουμε να μαλακώσουν χωρίς να πάρουν χρώμα. Στη συνέχεια προσθέτουμε κουνουπίδι και με τον ίδιο τρόπο αφήνουμε να μαλακώσει (ιδρώσει) ανακατεύοντας κατά διαστήματα και σκεπάζοντας με λαδόκολλα τα λαχανικά. Ταυτόχρονα προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και κιτρινόριζα και αφήνουμε περίπου 20′.

Αφού μαλακώσουν προσθέτουμε το νερό και το γάλα και αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά για άλλα 15΄.

Βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και όταν είναι το μείγμα χλιαρό το πολτοποιούμε σε μπλέντερ και στη συνέχεια το περνάμε από σινουά (σουρωτήρι λεπτό) .

Εάν το μείγμα μας είναι πολύ αραιό το αφήνουμε στη φωτιά για να δέσει λίγο παραπάνω, εάν είναι πολύ πυκνό του προσθέτουμε λίγο ζωμό ή γάλα. Διορθώνουμε το αλατοπίπερο και σερβίρουμε.

Μια πολύ νόστιμη  σούπα  με λαχανικά, ό,τι πρέπει για ένα ελαφρύ γεύμα μετά από τόση κρεατοφαγία τις γιορτές!

ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ

5 Comments

  1. ΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΣΟΥΠΕΣ ΔΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΑΝ,ΙΔΑΙΤΕΡΑ ΟΤΑΝ ΗΜΟΥΝ ΜΙΚΡΟΥΛΑ,ΓΙΑΤΙ ΟΤΑΝ ΕΦΤΙΑΧΝΕ ΣΟΥΠΑ Η ΜΑΜΑ ΜΟΥ,ΕΝΝΟΟΥΣΕ ΠΑΝΤΑ ΤΗΝ ΚΟΤΟΣΟΥΠΑ(ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΤΗΝ ΣιΧΑΙΝΟΜΑΙ ΑΚΟΜΗ Κ ΤΩΡΑ).ΤΩΡΑ ΟΜΩΣ,ΠΟΥ ΕΧΩ ΜΑΘΕΙ ΝΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΜΟΝΗ ΜΟΥ ΣΟΥΠΕΣ,ΤΟΥΣ ΕΧΩ ΠΕ8ΑΝΕΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ.
    ΝΑΙ,ΟΝΤΩΣ ΟΥΤΕ Κ ΕΜΕΝΑ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ Ν ΒΑΖΩ ΚΡΕΜΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΣΤΙΣ ΣΟΥΠΕΣ,ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΠΙΟ «ΒΑΡΙΕΣ» ΚΑΙ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΘΕΡΜΙΔΕΣ.ΑΡΚΕΤΑ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ ΦΑΓΑΜΕ ΤΑ ΧΡΙΣΟΥΓΕΝΝΑ!!!CU!!!

  2. Χριστίνα

    Κατερίνα μου, Κυριακή βράδυ και είπα να φτιάξω τη σουπίτσα σου για αύριο… Δεν κατάλαβα γιατί πρέπει να καλυφθούν τα λαχανικά με λαδόκολλα. Το καπάκι δεν έχει την ίδια λειτουργία; πολλά φιλιά!

    • Aγαπητή Χριστίνα δεν πειράζει εάν δεν βάλεις τη λαδόκολλα…..είναι μία τεχνική λεπτομέρεια που βοηθά να μαλακώσουν τα λαχανικά με τους δικούς τους υδρατμούς…..και το καπάκι κάνει αντίστοιχή δουλειά αλλάπρέπει να είναι χαμηλή η φωτιά…….

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s