Σχόλια 2

Ένα γλυκό για το μικρό Ηλία: Κλωστό

30 days ago, my best friend and best man, became a father to a great little baby boy. In the course of our friendship, it is not the first time that we are separated by a great distance, but we will not let this physical impediment get in the way and stop us from celebrating the birth of our new friend. This post is dedicated to him. Alex and Henriette, we send you our love. Elias, we are looking very forward to meeting you and wish you happiness and luck in your life. You are already lucky enough to have two wonderful parents.

 

Το γλυκό αυτό είναι πολύ απλό γλυκό με ρίζες από την φτωχική Ήπειρο και ονομάζεται κλωστό. Είναι κατά κάποιον τρόπο «πρόγονος» του μπακλαβά και όλων αυτών των γλυκών που έχουν σιρόπι, φύλλα και ξηρούς καρπούς.

Το ανακάλυψα  όταν επισκέφτηκα μία θεία του Γιώργου στην Καστάνιανη, ένα χωριό στα Μαστοροχώρια πάνω από την Κόνιτσα. Για να μας φιλέψει, μας είχε μία πίτα με χόρτα (που είχε μαζέψει από το βουνό) και για γλυκό κλωστό.

Ηταν τόσο νόστιμο το κλωστό, που έμεινε τυπωμένο στη γευστική μου μνήμη από τότε, και ας έχουν περάσει  αρκετά χρόνια.

Είναι ένα γλυκό που έχει μόνο 6 υλικά: νερό, αλεύρι, αλάτι, καρύδια, ζάχαρη και λάδι.

Σε μια συνταγή με τόσα λίγα υλικά αυτό που μετράει είναι η ποιότητα της πρώτης ύλης και η τεχνική στο άνοιγμα του φύλλου και το στρώσιμο του γλυκού.

 

ΚΛΩΣΤΟ

ΥΛΙΚΑ (για ένα ταψάκι διαμέτρου 22 εκ.)

για το φύλλο:

200 γρ. αλεύρι δυνατό

150 γρ. νερό

για τη γέμιση:

100 γρ. ζάχαρη

100 γρ. καρύδια χοντροσπασμένα

2 γρ. κανέλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ανακατεύουμε για το φύλλο το νερό, το αλεύρι και το αλάτι και ζυμώνουμε για 5-10 λεπτά,  ώσπου να αποκτήσουμε μία ζύμη σφικτή και λεία σαν τον λωβό του αυτιού. Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.

Όσοι δεν ανοίγουν φύλλο αντικαθιστούν αυτό το στάδιο με την αγορά φύλλου κρούστας από το σούπερ μάρκετ.


Ανοίγουμε το φύλλο στρογγυλλό, το λαδώνουμε και τοποθετούμε μια στρώση καρύδια και από πάνω ζάχαρη.

Σουρώνουμε το φύλλο ώσπου να πάρει σχήμα κορδονιού και το κλώθουμε.


Φτιάχνουμε σαλίγκαρο


και ψήνουμε στους 150 c για 50 λεπτά περίπου, ώσπου το γλυκό να ροδοκοκκινίσει και να γίνει τραγανό.

Το γλυκό αυτό είναι αφιερωμένο στην οικογένεια Τσάκου-Hafsaas και ιδιαίτερα στον μικρό της Ηλία που σήμερα κλείνει 1 μήνα ζωής.

Πολλά φιλιά

Advertisements

2 Comments

  1. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για τα καλά λόγια, τη γλυκιά πρόταση και την όλη παρουσία, ηλεκτρονική τε και πραγματική 🙂
    Η γκανέζικη συνταγή πέτυχε μια χαρά και ανυπομονούμε να την παντρέψουμε με το κλωστό από κοντά στην Αττική!
    Ίσως το Πάσχα!;!

    In the meantime, we are really looking forward to reading Your stuff in English too 😉

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s