comments 3

Κοτόπουλο με χειμωνιάτικη γέμιση και Pinot Noir (ή Ξινόμαυρο)

Το γεμιστό κοτόπουλο με κάστανα, μανιτάρια και σύγκλινο, που παρουσίασε η Κατερίνα εδώ, είναι ένα πολύ νόστιμο, χειμωνιάτικο πιάτο, με έντονο γήινο χαρακτήρα λόγω του κάστανου και των μανιταριών, το οποίο συνδυάζεται εξαιρετικά με ένα κρασί από Pinot Noir. Πρόκειται για την ποικιλία που χρησιμοποιείται για τα ερυθρά της Βουργουνδίας και δίνει κάποια από τα καλύτερα κρασιά του κόσμου. Κύρια χαρακτηριστικά του Pinot Noir είναι τα αρώματα κόκκινων φρούτων, αλλά και ο γήινος-φυτικός χαρακτήρας (βρεγμένα φύλλα, μανιτάρι), η δροσιστική οξύτητα και οι φινετσάτες τανίνες. Είναι μια ποικιλία που δίνει τα καλύτερα χαρακτηριστικά της σε σχετικά ψυχρά κλίματα, οπότε στην Ελλάδα δεν έχουμε πολλά δείγματά της. Ένα πολύ καλό κρασί, πάντως, είναι το Pinot Noir του Κτήματος Άλφα.

Για να επιστρέψουμε, όμως, στο θέμα μας, για το συγκεκριμένο πιάτο θα μπορούσαμε να ανοίξουμε και ένα Ξινόμαυρο, ειδικά αν είναι και λίγο παλαιωμένο για να έχουν μαλακώσει κάπως οι έντονες τανίνες της ποικιλίας. Εμείς, μάλιστα, συνοδεύσαμε το πιάτο με ένα ροζέ από Ξινόμαυρο, τις Ακακίες Κυρ-Γιάννη: το καλύτερο, κατά τη γνώμη μου, ελληνικό ροζέ, με έντονο το χαρακτήρα της ποικιλίας (αρώματα φράουλας και ντομάτας), αρκετές -για ροζέ κρασί- τανίνες και πολύ όμορφη οξύτητα. Παράγεται στο οινοποιείο του Κτήματος Κυρ-Γιάννη στο Αμύνταιο και φτάνει σε εμάς σε τιμή που δεν ξεπερνά τα 9 Ευρώ. Είναι, νομίζω, μια πολύ καλή πρόταση, ειδικά στις περιπτώσεις όπου τα γούστα των συνδαιτυμόνων μας κινούνται προς διαφορετικές κατευθύνσεις και εμείς καλούμαστε να τους ικανοποιήσουμε όλους.

3 Comments

  1. Μας άνοιξες την όρεξη για κοτόπουλο με τις ωραίες συνταγές σου χτες και σήμερα!
    Θα μαγειρέψουμε, λοιπόν, κι εμείς αύριο για τον πρώτο μήνα του Ηλία, μια συνταγή από την Γκάνα με σάλτσα από φυστικοβούτυρο!
    Θα το συνοδέψουμε με μπύρα, αφού και πιο αφρικάνικο ποτό είναι, και προσφέρεται ευγευστότατο και χωρίς αλκοόλ! Τι κρασί θα πρότεινε, όμως, ο Γιώργος για μια τέτοια σάλτσα;
    Και καλή μας όρεξη🙂

    • Λοιπόν, να μια ωραία ευκαιρία να κάνουμε κάτι για το μικρό Ηλία. Είχαμε ήδη σκεφτεί να του αφιερώσουμε μια ανάρτηση, οπότε η αυριανή μέρα ταιριάζει γάντι. Εσείς θα βάλετε το κυρίως πιάτο κι εμείς το γλυκό: ένα παραδοσιακό ηπειρώτικο κλωστό, με χωριάτικο φύλλο, καρύδια, ζάχαρη και κανέλα. Λεπτομέρειες στην αυριανή επετειακή ανάρτηση.
      Όσο για το συνδυασμό του πιάτου με το κρασί, χρειάζομαι περισσότερες πληροφορίες, π.χ., η συνταγή θα έχει κρέας, τι κρέας κτλ. Εγώ θα έλεγα να μας τη στείλεις για να τη μαγειρέψουμε. Πάντως, η μπίρα είναι σίγουρα μια καλή πρόταση. Γιώργος

  2. Μας άνοιξες την όρεξη για κοτόπουλο με τις ωραίες συνταγές σου χτες και σήμερα!
    Θα μαγειρέψουμε, λοιπόν, κι εμείς αύριο για τον πρώτο μήνα του Ηλία, μια συνταγή από την Γκάνα με σάλτσα από φυστικοβούτυρο!
    Θα το συνοδέψουμε με μπύρα, αφού και πιο αφρικάνικο ποτό είναι, και προσφέρεται ευγευστότατο και χωρίς αλκοόλ! Τι κρασί θα πρότεινε, όμως, ο Γιώργος για μια τέτοια σάλτσα;
    Και σε επόμενη ευκαιρία, θα πειραματιστούμε και με τις δικές σου προτάσεις🙂

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s