Σχόλια 4

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΓΕΜΙΣΤΟ ΜΕ ΠΛIΓΟΥΡΙ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΚΑΙ ΣΥΓΚΛΙΝΟ ΜΑΝΗΣ

Πιστεύω ότι με απλά υλικά και χωρίς πολλά έξοδα μπορεί να γίνει ένα υπέροχο χριστουγεννιάτικο τραπέζι και για πολλά άτομα.


Αυτό που προτείνω είναι:

-ΤΡΑΧΑΝΑΣ ΑΡΩΜΑΤΙΣΜΕΝΟΣ ΜΕ ΣΑΦΡΑΝ  ΚΑΙ ΦΕΤΑ (για πρώτο)

-ΓΕΜΙΣΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΠΛIΓΟΥΡΙ ΚΑΙ ΣΥΓΚΛΙΝΟ ΜΑΝΗΣ (για κυρίως)

-ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΑΝΑΜΕΙΚΤΑ ΠΡΑΣΙΝΑ ΚΑΙ ΒΙΝΕΓΚΡΕΤ ΠΕΤΙΜΕΖΙ (δείτε εδώ)

-ΜΠΑΚΛΑΒΑΣ ΤΗΣ ΤΕΜΠΕΛΑΣ (για επιδόρπιο)

ΤΡΑΧΑΝΑΣ ΜΕ ΣΑΦΡΑΝ

Ο τραχανάς γίνεται πολύ απλά ακολουθώντας τις οδηγίες της συσκευασίας, μόνο που το υγρό που θα του προσθέσουμε εδώ είναι αρωματισμένο με σαφράν (περίπου 12 στήμονες για 1 λίτρο υγρό -νερό ή ζωμό).

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΓΕΜΙΣΤΟ ΜΕ ΠΛΙΓΟΥΡΙ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΚΑΙ ΣΥΓΚΛΙΝΟ ΜΑΝΗΣ

ΥΛΙΚΑ

για τη μαρινάδα

4 κουταλιές της σούπας πετιμέζι

2 κουταλιές της σούπας σόγια

1/ 2 κούπα χυμός από πορτοκάλια

1/2  κούπα χυμός  λεμονιού

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

Μαντζουράνα, ποσότητα κατά προτίμηση (κπ)

Λευκό κρασί

αλάτι, πιπέρι κπ

3 μέτρια κοτόπουλα ολόκληρα (1 μπορεί να χορτάσει 4 άτομα)

για τη γέμιση

1/2 κούπα πλιγούρι

2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα

200 γρ. σύγκλινο Μάνης (ή καπνιστό μπέικον) ψιλοκομμένο

οι άκρες από 1 ματσάκι μυρώνια ψιλοκομμένες

400 γρ. μανιτάρια (τα λευκα, de Paris) ψιλοκομμένα σε κυβάκια

100 γρ. κάστανα βρασμένα, ψιλοκομμένα

Φρέσκια μαντζουράνα κπ

Πιπέρι, αλάτι  κπ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Όλη η προετοιμασία μπορεί να γίνει από την προηγούμενη.

-ΜΑΡΙΝΑΡΙΣΜΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΩΝ-

Έτσι, λοιπόν, μπορούμε να βάλουμε από την προηγούμενη ημέρα τα κοτόπουλα μέσα στη μαρινάδα τους και να τα αφήσουμε  όλο το βράδυ στο ψυγείο.

-ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΕΜΙΣΗΣ-

Σωτάρουμε σε ελαιόλαδο και μέτρια φωτιά τα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς να πάρουν χρώμα.

Δυναμώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε το σύγκλινο (ή το μπέικον) και συνεχίζουμε το σωτάρισμα για 3 λεπτά . Ρίχνουμε τα μανιτάρια, σωτάρουμε για 2 λεπτά, προσθέτουμε το κονιάκ, και αφού εξατμιστεί το αλκοόλ, στη συνέχεια προσθέτουμε λίγο νερό ή ζωμό και αφήνουμε για περίπου 10 λεπτά.

Στο τέλος προσθέτουμε τα κάστανα, το πλιγούρι και τα μυρωδικά, ανακατεύουμε και βγάζουμε από τη φωτιά.  Η γέμιση μπορεί να κρυώσει και να τοποθετηθεί στο ψυγείο μέχρι τη στιγμή που θα γεμίσουμε τα κοτόπουλα ή αφήνουμε να χλιαρύνει και γεμίζουμε άμεσα τα κοτόπουλα για να τα ψήσουμε.

-ΨΗΣΙΜΟ-

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς.

Βγάζουμε τα κοτόπουλα από το ψυγείο 1 ώρα πριν τα ψήσουμε. Τα στραγγίζουμε από τη μαρινάδα και τα γεμίζουμε με το πληγούρι, κλείνουμε καλά το άνοιγμα της κοιλιάς είτε ράβοντας με σακοράφα είτε σταυρώνοντας καλά τα πόδια του κοτόπουλου, περιχύνουμε με τη μαρινάδα. Βάζουμε το ταψί στο μεσαίο ράφι  και  ψήνουμε με το στήθος του κοτόπουλου προς τα κάτω για περίπου 1 ώρα ή μέχρις ότου γίνουν (τρυπώντας το μπουτάκι να βγαίνουν διαφανή υγρά και όχι ροζ ή κόκκινα).

Για να δώσουμε χρώμα αφού γίνουν, ανοίγουμε το γκρίλ του φούρνου και ψήνουμε για 4 λεπτά περίπου από κάθε πλευρά μέχρι να γίνει κριτσανιστή η πέτσα του κοτόπουλοιυ.

Για τον μπακλαβά της τεμπέλας θα γράψω σε επόμενο πόστ, σύντομα εννοείται!

Advertisements

4 Comments

  1. μαμα

    βρε Κατερινάκι, τι βάρος έχουν τα μικρά κοτόπουλα?
    Αν είναι κόκκορας θέλει αλλη προεργασία?
    έχεις καμμιά ιδέα να μου πεις?

    • Τα μικρά γαλλικά κοτόπουλάκια (poussin) έχουν βάρος περίπου 500 γρ. αλλά δεν χρησιμοποιώ αυτά στη συνταγή μου. Χρησιμοποιώ τα κανονικά κοτόπουλα με μέσο βάρος 1200-1500 γρ. Για τον κόκκορα έχω να πω ότι εάν είναι όντως αλανιάρης το μαρινάρισμα επιβάλλεται. Θα θέλει ανάλογα με το βάρος του περισσότερο ψήσιμο και καλύτερα σε μία γάστρα με συχνό «βρέξιμο» με τη μαρινάδα.

  2. Chefg

    Βρε Κατερίνα… Τι σου φτέξαν οι μονάδες μέτρησης και τις αντικατέστησες με κούπες και κ.σ. ;
    Α! Και κάτι άλλο. Ψήσε το κοτόπουλο με το στήθος προς τα κάτω (καλύτερη εμφάνιση και βεβαίως γεύση).
    …αλλά πάνω από όλα συγχαρητήρια για την δουλειά σου!

    • Περίμενα πως και πως αγαπητέ chefg τα σχόλια σου….γιατί πάντα ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο!!
      Στις επόμενες συνταγές θα έχω διπλή αναγραφή (γρ και κούπες) για να μπορούν όλοι να τα μετρήσουν. Αν πω ότι ήταν το δόλωμα για το σχόλιο σου θα με πιστέψεις (ετε)?
      Οσον αφορά το ψήσιμο με το στήθος από κάτω θα το προσθέσω μεσα στο κείμενο πάραυτα!!!!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s