Σχόλια 4

ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΚΑΙ ΨΩΜΙ ΖΥΜΩΤΟ- ΧΩΡΙΣ ΖΥΜΩΜΑ

Η εποχή που διανύουμε τώρα έχει πολλά λαχανικά με πολύ ωραία χρώματα.

Επειδή πολύ εύκολα βαριέμαι να φτιάχνω τις ίδιες σαλάτες για το καθημερινό τραπέζι εχθές έκανα ένα συνδυασμό με υλικά που ήδη είχα στο ψυγείο και το αποτέλεσμα ήταν πολύ όμορφο και πολύ γευστικό. Τα υλικά που είχα ήταν μαϊντανός, μυρώνια, μπρόκολο, καρότα, μαρούλι ελληνικό, σπανάκι, ρόδι. Την σαλάτα συνόδευσα με βινεγκρέτ με πετιμέζι και σόγια σος.

Το καλοκαίρι πήγαμε στη Λευκάδα για διακοπές και σε ένα μαγαζάκι βρήκα ένα μισόλιτρο μπουκαλάκι πετιμέζι, το οποίο και έχω στο  ψυγείο από τότε. Το χρησιμοποιώ σε πολλές παρασκευές μία από αυτές είναι και η βινεγκρέτ. Α! έφτιαξα και μουστοκούλουρα (θα δώσω συνταγή σε επόμενο πόστ).

ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΕΠΟΧΗΣ (για 6-8 άτομα)

1 ελληνικό μαρούλι (απονευρωμένα -αφαιρούμε από τα φύλλα το κεντρικό κομμάτι)

200 γρ σπανάκι (φύλλα απονευρωμένα)

1/2 ματσάκι μυρώνια (μόνο τα φύλλα)

1/2 ματσάκι μαϊντανός (μόνο τα φύλλα)

1 καρότο καθαρισμένο και κομμένο σαν παπαρδέλα (με μαντολίνο)

Τα σπόρια από 1 ρόδι

1 κούπα μικρές φουντίτσες από μοβ μπρόκολο

για τη βινεγκρέτ

200 ml λάδι

100 ml χυμός λεμονιού-πορτοκαλιού

50 ml πετιμέζι

20 ml σόγια

αλάτι (με προσοχή γιατί βάλαμε και σόγια)

πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Αναμειγνύουμε τα υλικά της βινεγκρέτ σε ένα βαζάκι και το βάζουμε στο ψυγείο. Λίγο πριν το σερβίριμα το ανακινούμε καλά .

Μαρινάρουμε τα καρότα και τα μπρόκολα σε λίγο ξίδι (μπαλσάμικο λευκό Παπαδημητρίου, κορυφαίο).

Ανακατεύουμε πρασινάδες ρίχνουμε μπρόκολα καρότα και ρόδι και περιχύνουμε την ώρα του σερβιρίσματος με τη βινεγκρέτ.

ΨΩΜΙ ΖΥΜΩΤΟ – ΧΩΡΙΣ ΖΥΜΩΜΑ

 

Είναι ένα ψωμί που είναι τόσο γευστικό που δεν θα πιστεύετε τι φτιάξατε!  Για να παρασκευαστεί δε χρειάζεται καθόλου ζύμωμα. Το μόνο που χρεάζεστε απαραιτήτως είναι μία γάστρα ή ένα ταψί φούρνου με καπάκι. Η γεύση του, η κόρα του και η όψη του είναι ακριβώς όπως ενός φρεσκοψημμένου ψωμιού του φούρνου.

 

ΥΛΙΚΑ

860 γρ. λευκό αλεύρι για ψωμί(τ.70%) δυνατό

690 γρ. νερο βρύσης

2 1/2 κουτάλι γλυκού αλάτι

1/2 κουταλι του γλυκού μαγιά μπίρας (ξερή μαγιά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Από την προηγούμενη ανακατεύουμε τα υλικά σε ένα μπολ να ανακατευτούν καλά το σκεπάζουμε και το αφήνουμε για 12 μέχρι και 18 ώρες.

Το μείγμα είναι σχετικά υγρό και κολλάει. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 250 βαθμούς μαζί με τη γάστρα και στη συνέχεια, αφού ζεσταθεί καλά,  αφαιρούμε τη γάστρα, ρίχνουμε στον πάτο της λίγο αλεύρι και βάζουμε μέσα τη ζύμη. Αλείφουμε την επιφάνεια της ζύμης με νερό και πασπαλίζουμε ελαφριά με αλεύρι.

Καπακώνουμε τη γάστρα και ψήνουμε για 30 λεπτά με κλειστό καπάκι και για άλλα 20 λεπτά με ανοιχτό καπάκι.

Καλή επιτυχία !

*ΠΡΟΣΟΧΗ ΝΑ ΜΗΝ ΒΑΛΕΤΕ ΜΟΝΟ ΚΙΤΡΙΝΟ ΑΛΕΥΡΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΦΟΥΣΚΩΣΕΙ ΤΟ ΨΩΜΙ.ΤΟ ΑΛΕΥΡΙ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΛΕΥΚΟ ΔΥΝΑΤΟ Ή ΣΚΛΗΡΟ

Advertisements

4 Comments

  1. Σίμος Πατιερίδης

    Aυτό το ψωμίίί!!!!!
    Τη σαλάτα δεν είχα την τύχη να την δοκιμάσω, αλλά το ψωμίίίίίί…
    Δεν λέω τίποτα άλλο!!
    Ψωμίίίίίί!!!!!!!
    Κατερίναααααααα!!!!!!!!!
    (Δεν είμαι βαλτός.. το εννοώ! Εντάξει είμαι ψωμάς,, ε και;..)

    • Λοιπόν Σίμο σε ανακηρύσσω επίτιμο δοκιμαστή (και κριτή) των εδεσμάτων που παρουσιάζουμε σε αυτό το μπλόγκ ……δεχεσαι????
      Πάντως για το ψωμί έχεις δίκιο είναι πεντανόστιμο!

  2. Pingback: ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΓΕΜΙΣΤΟ ΜΕ ΠΛIΓΟΥΡΙ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΚΑΙ ΣΥΓΚΛΙΝΟ ΜΑΝΗΣ « katerina's cooking lab

  3. ΑΦΡΟΔΙΤΗ

    Καλημέρα σε όλους! Λοιπον εγώ σήμερα έχω βάλει μπρος για να φτιάξω ψωμί κι επειδή είμαι κι εγώ ψωμού πραγματικά μετράω τις ώρες…..θα σας ενημερώσω για τα αποτελέσματα.Αυτό που κάπως με δυσκόλεψε και δε ξέρω εάν το έχω πετύχει είναι η δοσολογία, δηλαδή τα 860 γραμμάρια ψωμιού, γιατί δεν έχω ζυγαριά αλλά μια απλή μεζούρα οπότε έβαλα τη δόση κάπως στο περίπου…Καλημέρα σε όλους!!!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s