comment 1

Γλυκό κεχριμπάρι από τη Σάμο

Anthemis

 

Η ιδέα έπεσε: το πρώτο πιάτο θα ήταν φουαγκρά με πελτέ κυδώνι. Το πρόβλημά μας ήταν -όχι πώς θα το αγοράσουμε, αλλά- με τι κρασί θα το συνοδεύαμε. Η λιπαρότητα του φουαγκρά χρειάζεται ένα κρασί με υψηλή οξύτητα και αντίστοιχα γεμάτο σώμα για να ισορροπήσει. Οι Γάλλοι το συνοδεύουν με ένα γλυκό Sauternes από την περιοχή του Μπορντό. Εκεί, οι συνθήκες επιτρέπουν την ανάπτυξη ενός μύκητα, ο οποίος, προσβάλλοντας τα σταφύλια, τα αφυδατώνει όσο βρίσκονται ακόμα στο αμπέλι. Το αποτέλεσμα είναι η υψηλή συγκέντρωση σακχάρων, η οποία δίνει τη δυνατότητα για την παρασκευή ενός κρασιού με εντυπωσιακή γλυκύτητα, υποστηριζόμενη από ασυνήθιστα υψηλή οξύτητα. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι είναι ένα κρασί που προέρχεται από το Μπορντό, ανεβάζουν την τιμή του στα ύψη.
Όμως αυτό δε θα πρέπει να μας απελπίζει. Στην Ελλάδα έχουμε ευτυχώς πολλά καλά και πολύ φτηνότερα κρασιά, τα οποία μπορούν να συνοδέψουν εξαιρετικά το φουά γκρα το επιούσιον.  Το Anthemis είναι ένα από αυτά. Πρόκειται για ένα προϊόν της Ένωσης Οινοποιητικών Συνεταιρισμών της Σάμου, το οποίο παρασκευάζεται από την ποικιλία Μοσχάτο λευκό. Ανήκει στην κατηγορία των vins de liqueur, δηλαδή των γλυκών κρασιών που παρασκευάζονται με την προσθήκη αλκοόλης πριν από την έναρξη της αλκοολικής ζύμωσης. Στη συνέχεια, υφίσταται πενταετή παλαίωση και φτάνει σε μας έχοντας αποκτήσει ένα λιμπιστικό κεχριμπαρένιο χρώμα κι έναν εντυπωσιακά πολύπλοκο χαρακτήρα από αρώματα μελιού, κερήθρας, αποξηραμένων φρούτων, ξηρών καρπών και σοκολάτας. Αυτό που εντυπωσιάζει είναι ότι, μέσα σε όλη του την πολυπλοκότητα, το κρασί αυτό διατηρεί τα πρωτογενή αρώματα της ποικιλίας του Μοσχάτου, ενώ η εξαιρετική του οξύτητα καταφέρνει να ισορροπεί τη γλυκύτητα -κάτι που αποτελεί σημαντικό παράγοντα ποιότητας στα γλυκά κρασιά. Η επίγευσή του είναι τόσο μεγάλη και έντονη, που σε κάνει να πλαταγίζεις τα χείλη σου για πολύ ώρα αφού το έχεις πιει. Είναι ένα κρασί που, δε διστάζω να σκεφτώ ότι, αν παραγόταν στο Μπορντό, θα στοίχισε πολύ περισσότερο από τα περίπου 12 Ευρώ που θα χρειαστεί να δώσουμε για να το αγοράσουμε από το ράφι μιας κάβας ή ενός σούπερ μάρκετ. Ο πολύπλοκος και ισορροπημένος χαρακτήρας του μπορεί κάλλιστα να συνοδεύσει ένα λιπαρό πρώτο πιάτο, όπως το φουαγκρά με τον πελτέ κυδώνι, ένα παλαιωμένο κίτρινο τυρί ή ένα γλυκό με ξηρούς καρπούς και σοκολάτα. Πιείτε το όμως και σκέτο, το βράδυ μιας κουραστικής μέρας -όπως κι εγώ αυτή τη στιγμή που γράφω- σαν μια προσιτή πολυτέλεια που την αξίζετε.

Advertisements

1 Comment so far

  1. Pingback: FOIE GRAS (ΦΟΥΑΓΚΡΑ) ΜΕ ΠΕΛΤΕ ΚΥΔΩΝΙ « katerina's cooking lab

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s