OLYMPUS DIGITAL CAMERA
comments 6

FOIE GRAS (ΦΟΥΑΓΚΡΑ) ΜΕ ΠΕΛΤΕ ΚΥΔΩΝΙ

Το ξέρω ότι ο τίτλος μπορεί να μην είναι κατανοητός σε πολλούς, όπως και σε άλλους να μην είναι και πολύ λιμπιστικός. Παρόλα αυτά, επειδή πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, επειδή εγώ και ο Γιώργος είμαστε φανατικοί του φουαγκρά και των κρασιών που πηγαίνουν μαζί του (γλυκά κρασιά), επειδή τα κυδώνια είναι στην εποχή τους, και επειδή χθες γιόρταζα, ετοίμασα ένα μενού όπου σαν πρώτο πιάτο είχαμε φουαγκρά με πελτέ κυδώνι.

Η γιαγιά μου, όταν τα κυδώνια ήταν στην εποχή τους, έφτιαχνε πάντα πελτέ κυδώνι και εγώ ως γνήσια έφηβος τότε ποτέ δεν είδα πως γίνεται. Στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα !

Το μόνο που θυμάμαι είναι ότι πάντα η γιαγιά αγχωνόταν αν θα δέσει ο πελτές. Ο πελτές κυδώνι είναι ένα ρουμπινί γλυκόξινο ζελέ με έντονο το άρωμα του κυδωνιού, που παρασκευάζεται βράζοντας φλούδια και κουκούτσια κυδωνιού μαζί με ζάχαρη.

Η γιαγιά μου το έβαζε σε μπωλάκια έξω από το ψυγείο όπου το είχαμε σχεδόν για όλο το χειμώνα, και όταν είχαμε όρεξη για γλυκό τρώγαμε μία κουταλιά.

Η παρακάτω συνταγή  για τον πελτέ είναι μία διασκευή αυτού που έκανε η γιαγιά μου.

 

ΦΟΥΑ ΓΚΡΑ ΜΕ ΠΕΛΤΕ ΚΥΔΩΝΙ

ΥΛΙΚΑ (για 6-8 άτομα)

Τσόφλια και κουκούτσια από 1 κυδώνι

(το φρούτο κομμένο και ποσαρισμένο σε κρασί με ζάχαρη και μπαχαρικά μπορεί να γίνει μια ωραία τάρτα όπως δείχνει η συνταγή εδώ)

1 μήλο κομμένο (με φλούδια και κουκούτσια)

1/2 αστεροειδής γλυκάνισος

3 κόκκοι μαύρο πιπέρι

1/4 λωβός βανίλιας *

Νερό να τα σκεπάζει

Ζάχαρη

1 χούφτα ΚΑΡΚΑΝΤΕ*

3 γρ. ΦΥΛΛΑ ΖΕΛΑΤΙΝΗΣ* για 400 ml υγρού

6-8 εσκαλόπ από  φρέσκο φουαγκρά*πάπιας

6-8 φρυγανισμένες φέτες καλαμποκίσου ψωμιού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΛΤΕ

Βάζουμε τα τσόφλια και τα κουκούτσια κυδωνιού μαζί με ένα κομμένο μήλο (το μήλο έχει και αυτό πηκτίνη για να δέσει το ζελέ) και τα μπαχαρικά και τα σκεπάζουμε με νερό. Σε αυτή την φάση δεν ογκομετρούμε το νερό απλά βράζουμε σε μέτρια φωτιά και με σκεπασμένη κατσαρόλα (για να μην χάσουμε πολύ νερό) τα τσόφλια μέχρι να μαλακώσουν.

Στη συνέχεια, αφού μαλακώσουν, σουρώνουμε και μετράμε τον όγκο του υγρού.

Στα 750 ml υγρό (3 κούπες)  πρόσθεσα το μισό σε ζάχαρη (1 1/2 κούπα)  και το έβαλα να βράσει μεχρι να μείνει το μισό .

ΕΠΕΙΔΗ ΤΟ ΧΡΏΜΑ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΒΡΑΣΜΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΠΙΘΥΜΗΤΟ ΡΟΥΜΠΙΝΙ (ΑΥΤΟ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΤΩΝ ΚΥΔΩΝΙΩΝ) ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΟΥΜΕ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗ ΦΑΣΗ 1 ΧΟΥΦΤΑ ΚΑΡΚΑΝΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΣΤΟ ΜΕΙΓΜΑ ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ. ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟ ΣΟΥΡΩΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ.


Τώρα,  σε αυτήν τη φάση, για να μην αγχωθώ με το αν θα δέσει το ζελέ, πρόσθεσα 2 φύλλα ζελατίνης (3 γρ). Ακολουθήστε τις οδηγίες στο πακέτο της ζελατίνης. ΦΥΛΛΑ ΖΕΛΑΤΙΝΗΣ  μπορείτε να βρείτε εύκολα στο σούπερ μάρκετ .

Βάζουμε το μείγμα σε ένα σκεύος να κρυώσει.

ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΥΑΓΚΡΑ

Αλατοπιπερώνουμε τα εσκαλόπ του φουαγκρά και στη συνέχεια τα σωτάρουμε σε μέτρια φωτιά μέσα σε αντικολλητικό σκεύος χωρίς λιπαρή ουσία. Ο χρόνος για σωτάρισμα σε κάθε πλευρά εξαρτάται από το πάχος του εσκαλόπ. Για πάχος περίπου 1,5 εκ. εσκαλόπ ο χρόνος σωταρίσματος είναι  περίπου 2 λεπτά από κάθε πλευρά.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ

Πάνω σε φέτα φρυγανισμένου ψωμιού τοποθετούμε το φουαγκρά και από επάνω πελτέ κυδώνι μαζί με μία μικρή πράσινη σαλάτα.

Καλή όρεξη.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

*Το φουαγκρά είναι συκώτι πάπιας ή χήνας, το οποίο είναι πολύ νόστιμο και πολύ λιπαρό! Επειδή φρέσκο φουαγκρά ίσως είναι λίγο δύσκολο να προμηθευτείτε, μπορείτε να σερβρίρετε τον πελτέ με ένα  τυρί όπως μία πικάντικη γραβιέρα ή ακόμα γαλλικό roquefort.

*Ο ΚΑΡΚΑΝΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΑ ΦΥΛΛΑ ΙΒΙΣΚΟΥ ΠΟΥ ΑΝ ΤΑ ΒΡΑΣΕΤΕ (ΑΦΕΨΗΜΑ) ΠΑΙΡΝΕΤΕ ΕΝΑ ΠΟΡΦΥΡΟ ΡΟΥΜΠΙΝΙ ΞΙΝΟΥΤΣΙΚΟ ΡΟΦΗΜΑ ΠΟΥ ΜΕ ΛΙΓΗ Η ΠΟΛΛΗ ΖΑΧΑΡΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΥΠΕΡΟΧΟ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΠΟΛΛΗ ΒΙΤΑΜΙΝΗ C.


6 Comments

  1. Στέλλα

    Mπράβο βρε Κατερινάκι μου(χρόνια πολλά )!
    ΄Αλλη κλάση ….φουα γκρα με πελτέ κυδώνι!Παρ’ολο που δεν είμαι φίλη του φουα γκρά πραγματικά είναι δελεαστική η πρόταση και μάλλον θα την δοκιμάσω! Κάποια καλή πρόταση για κρασί από τον ειδικό?

    • το κρασί που συνοδευσαμε εμείς και που ταιριάζει υπέροχα είναι το αnthemis samou (γλυκό κρασί ) παγωμένο. Περισσότερα θα γράψει γιαυτό ο Γιώργος το βράδυ

  2. Pingback: Γλυκό κεχριμπάρι από τη Σάμο « katerina's cooking lab

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s