comments 7

ΣΟΥΠΑ ΚΑΡΟΤΟ ΑΡΩΜΑΤΙΣΜΕΝΗ ΜΕ ΤΖΙΝΤΖΕΡ

Κατερίνα:

Οι σούπες χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες , τις «διαυγείς» και τις «δεμένες».
Οι δεμένες σούπες χωρίζονται σε κατηγορίες με βάση τον τρόπο που τις δένουμε. Ετσι λοιπόν έχουμε:
1. δεμένες με βάση τον πουρέ λαχανικών
2. δεμένες με ένα λιεζόν που μπορεί να είναι κρέμα γάλακτος, γάλα, κρόκοι αβγών, βούτυρο, αλεύρι, κορν φλάουρ
σε συνδυασμό.
Η συγκεκριμμένη σούπα που θα σας παρουσιάσω είναι δεμένη με τον πουρέ των λαχανικών με τα οποία παρασκεύαστηκε (στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι καρότα).

ΣΟΥΠΑ ΚΑΡΟΤΟ ΑΡΩΜΑΤΙΣΜΕΝΗ ΜΕ ΤΖΙΝΤΖΕΡ

ΥΛΙΚΑ
500 γρ. καρότα καθαρισμένα και κομμένα
4 πράσα ψιλοκομμένα (μόνο το λευκό μέρος)
2 μέτριες πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
100 γρ βούτυρο αγελάδος ή ελαιόλαδο
1/4 κουτάλι γλυκού κύμινο σκόνη
1/4 κουτάλι γλυκού κόλιανδρο σκόνη
1 σκελίδα σκόρδο
1 κουταλιά της σούπας κουρκουμά
1 κομμάτι φρέσκο τζίντζερ (μέγεθος μισού καρυδιού) ψιλοκομμένο ή τριμμένο
Χυμός από 1 πορτοκάλι
500-700 ml νερό ή ζωμός λαχανικών
αλάτι
λευκό πιπέρι
(ΓΙΑ ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΟ)
Γιαούρτι στραγγιστό ή smetana (creme fraiche)
Λάδι κόλιανδρου φρέσκου
κρουτόν

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε τα λαχανικά με το σκόρδο, το τζίντζερ, τα μπαχαρικά και το βούτυρο (ή ελαιόλαδο) σε μέτρια φωτιά να «ιδρώσουν», δηλ. όχι να πάρουν χρώμα, αλλά να μαλακώσουν από τους ατμούς τους μαζί με το βούτυρο.
Το πώς είναι κομμένα τα λαχανικά δεν παίζει ρόλο, γιατί στη συνέχεια θα πολτοποιηθούν στο μπλέντερ.
Αφού μαλακώσουν τα λαχανικά, ρίχνουμε το νερό ή το ζωμό.
Εγώ προσωπικά προτιμώ το νερό στη συγκεκριμένη σούπα, γιατί τα αρώματα και η γεύση από τα υλικά μας έχουν δική τους προσωπικότητα.
Η ποσότητα του νερού είναι τόση ώστε να σκεπάζονται τα υλικά. Αφού βράσουν και μαλακώσουν τα υλικά δοκιμάζουμε τη γεύση και διορθώνουμε με αλάτι και λευκό πιπέρι, και τέλος προσθέτουμε χυμό πορτοκάλι. Στη συνέχεια πολτοποιούμε το μείγμα στο μπλέντερ και το περνάμε από σινουά (τρυπητό με κωνικό σχήμα). Η σούπα θέλουμε να είναι δεμένη, ούτε πολύ ζουμερή ούτε και πολύ σφικτή.
Αν τυχόν προκύψει πολύ ζουμερή, την αφήνουμε να βράσει λίγο ακόμη για να συμπυκνωθεί .
Αν τυχόν προκύψει πολύ πηχτή, της προσθέτουμε ζωμό ή νερό και αφήνουμε να πάρει μερικές βράσεις διορθώνοντας το αλατοπίπερο.
Σερβίρουμε με τα κρουτόν, το γιαούρτι και το φρέσκο κόλιανδρο ή λάδι φρέσκου κόλιανδρου (το λάδι μυρωδικών θα σας πω πώς γίνεται σε επόμενη ανάρτηση.
Επειδή τα καρότα γλυκίζουν από μόνα τους, το ξινό του γιαουρτιού τούς ταιριάζει ιδιαίτερα.

Γιώργος: Εντάξει, εμένα μου αρέσει πολύ αυτή η σούπα, αλλά το γεγονός ότι περνάει και το δύσκολο τεστ του Μάρκου, της δίνει πρόσθετη αξία. Προσωπικά, μου άρεσε πολύ με την προσθήκη της σμετάνα, που είναι ένα γαλακτοκομικό προϊόν που χρησιμοποιούν πολύ στην Ανατολική Ευρώπη. Έχει υφή πυκνότερη από αυτή της κρέμας γάλακτος,  περισσότερα λιπαρά (περίπου 40%) και γεύση ελαφρώς ξινή, η οποία οφείλεται στη ζύμωση που υφίσταται. Ένα μεγάλο της πλεονέκτημα είναι ότι δεν κόβει στο μαγείρεμα. Στην Αθήνα μπορούμε να βρούμε σμετάνα σε όλα τα μαγαζιά που πουλάνε προϊόντα πολωνικά και ρώσικα, όπως αυτά που βρίσκουμε σχεδόν σε όλο το μήκος της Αχαρνών, στο πολωνικό μαγαζί στη συμβολή των οδών Αρμοδίου και Αθηνάς (στη Βαρβάκειο) και στα super market Bazaar.

7 Comments

    • Eleni Vataka

      Κατερίνα μου γλυκιά, αν και δεν το έχω καθόλου με τη μαγειρική…αλλά μου αρέσουν ιδιαίτερα οι σούπες αποφάσισα να κάνω μια δοκιμή!!! θα κάνω την απόπειρα το σ/κ οπότε πολυ σύντομα θα σου πω τι κατάφερα! φιλιά και ο θεός βοηθός!!!

  1. Ντίνα

    Κατερινάκι εχτές έκανα τη σούπα σου, χωρίς όμως κρεμμύδι γιατί λόγω στομαχικών προβλημάτων ο γιατρός μου το έκοψε για ένα χρονικό διάστημα. Έβαλα ένα κομμάτο πράσο, ατεμάχιστο, όμως, ώστε να μπορώ να το αφαιρέσω μετά. Λοιπόν, αν και χωρίς το κρεμμύδι φαντάζομαι ότι θα της έλειπε κάποια γευστική ένταση, η σούπα μου άρεσε πάρα πολύ, ιδιαίτερα οσυνδυασμός των μπαχαρικών και η αψάδα που άφησε το τζίντζερ. Ειδικά το τζίντζερ είναι ό,τι πρέπει και για το κρυολόγημα, που τυχαίνει να έχω τις τελευταίες μέρες. Την έφαγα με στραγγιστό γιαούρτι Όλυμπος, που είναι ιδιαίτερα πηχτό και μπορούσα να πέρνω λίγο – λίγο καθώς αυτό έλιωνε αργά στη μέση της σούπας…Μμμμ! Ευχαριστώ!

    • Πολύ χαίρομαι που σου άρεσε και περαστικά σου. Για το κρυολόγημα επίσης εξαιρετική είναι η κινέζικη σούπα κοτόπουλο καλαμπόκι….ρε φιλάκια πολλά σε όλη την οικογένεια….θα έρθετε τα χριστούγεννα Αθήνα????

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s