comment 0

ΜΥΔΙΑ ΑΧΝΙΣΤΑ ΜΕ ΛΕΥΚΟ ΚΡΑΣΙ

Τι πιο απλό και ταυτόχρονα εντυπωσιακό από μερικά αχνιστά μύδια.

Οταν ήμουν μικρή στην θεσσαλονίκη, με την γιαγιά μου αγοράζαμε μύδια από την κεντρική ιχθυαγορά και πριν τα κάνει μυδοπίλαφο (μιάμ) μερικά τα τρώγαμε ωμά με στυμμένο χυμό λεμονιού. Πω πω ακόμη το θυμάμαι και το λιμπίζομαι.

Να είσαι καλά γιαγιάκα μου που μου έμαθες τους ωραίους μεζέδες.

Σήμερα επειδή έχω και ένα παιδί να μεγαλώσω δεν τα τρώω ωμά!

Τα μύδια είναι ένα οικονομικό(3-5 ευρώ/κιλό) θαλασσινό έδεσμα και μπορούν να δώσουν εξαίσιες συνταγές όπως το μυδοπίλαφο, μύδια σαγανάκι, μύδια τηγανητά.

Ότι πρέπει για την Καθαρή Δευτέρα.

Είναι αλήθεια ότι είναι λίγο μπελάς να τα καθαρίσεις αλλά όχι και τόσο μεγάλος μπελάς.

Αυτό που χρειάζεται να κάνετε είναι να αφαιρέσετε το μουσάκι του που βρίσκεται στην στενή του βάση,  όπως και να τρίψετε ή να ξύσετε την επιφάνεια του κέλυφους τους.

Αφού τα καθαρίσετε βάλτε τα σε ένα μπώλ σκεπασμένα με ένα υγρό πανί στο ψυγείο μέχρι να τα μαγειρέψετε.

Μην τα αφήσετε για πάνω από 24 ώρες.

Μην τα βάλετε μέσα σε νερό βρύσης θα πεθάνουν.

Μην χρησιμοποιείτε στο μαγείρεμα κανένα μύδι που από την αγορά του ήταν ανοικτό.

Μην καταναλώσετε μύδι που δεν άνοιξε κατά το μαγείρεμα.

Μήν προσθέτετε αλάτι σε συνταγές με μύδια γιατί τα υγρά που βγάζουν κατά το μαγείρεμα είναι πολύ αλμυρά.

ΜΥΔΙΑ ΑΧΝΙΣΤΑ ΜΕ ΛΕΥΚΟ, ΚΡΑΣΙ, ΣΚΟΡΔΟ, ΜΑΙΝΤΑΝΟ, ΚΡΕΜΜΥΔΙ ΚΑΙ ΚΑΥΤΕΡΗ ΠΙΠΕΡΙΑ

1 κλ φρέσκα μύδια

1/2 κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές ροδέλες

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

1/2 ματσάκι μαιντανός χοντροκομμένος

1-2 πιπερίτσες τσίλι

1/2 ποτήρι λευκό κρασί (εγώ χρησιμοποίησα Sauvignon Blanc ΚΤΗΜΑ ΑΛΦΑ 2010)

ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ 

Προθερμαίνουμε καλά ένα σχετικά βαθύ σκεύος πάνω στη φωτιά.

Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και σωτάρουμε ελαφρά τα κρεμμύδια να μαλακώσουν.

Στη συνέχεια προσθέτουμε τα μύδια και ανακινπούμε το σκεύος, σκεπάζοντας το με ένα καπάκι έτσι ώστε να ανοίξουν με τους ατμούς τα μύδια. Μετα από 3 λεπτά ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά. Όποιο από τα μύδια δεν ανοίξει το πετάμε.

Αφήνουμε  τα μύδια συνολικά 7-10 λεπτά. Τα μύδια όταν παραμαγειρευτούν αποκτούν υφή τσίχλας, οπότε μην τα παραμαγειρέψετε!

Σερβίρονται ζεστά μέσα σε ένα μπώλ μαζί με ζουμάκι για βούτες με την λαγάνα σας!

Συνοδέψτε τα και με το κρασί που χρησιμοποιήσατε για το μαγείρεμα τους.

Είναι σαν μεζές για τη μεση και αρκεί για 4 άτομα.

About these ads

Υποβολή απάντησης

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

WordPress.com Logo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Log Out / Αλλαγή )

Twitter picture

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Log Out / Αλλαγή )

Facebook photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Log Out / Αλλαγή )

Google+ photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Log Out / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s