OLYMPUS DIGITAL CAMERA
comments 3

HAMBURGER FOREVER! ΤΟ ΚΛΑΣΙΚΟ

Είμαι φανατική οπαδός των burger, όμως με κάποιες προϋποθέσεις.

Προσωπικά το απολαμβάνω με τα χειροποίητα burger buns -ψωμάκια για μπέργκερ- που ετοιμάζω εγώ, τη δική μου κέτσαπ και τη δική μου μαγιονέζα.

Το ξέρω ότι ίσως ακούγεται τρελό να τα φτιάχνω μόνη μου, αλλά η αλήθεια είναι ότι στα διάφορα ταχυφαγία κυκλοφορούν άθλια μπιφτέκια και ψωμάκια της βιομηχανίας που διαλύονται και έχουν πιο πολλή ζάχαρη από ό,τι αλεύρι!

Σύμφωνα με έρευνες, οτιδήποτε και αν φάμε έξω έχει περίπου 30-40% περισσότερες θερμίδες από αυτό που θα ετοιμάσουμε εμείς.

Επειδή ο γιος μου είναι και αυτός φανατικός του μπέργκερ από ένα συγκεκριμμένο ντελίβερι κι επειδή ο μόνος τρόπος να φάει κόκκινο κρέας είναι το μπέργκερ, πειραματίστηκα αρκετά, αλλά τελικά το κατάφερα να του αρέσει πιο πολύ το δικό μου πιάτο.

Η συνταγή είναι απλή και ξεκάθαρη για το μπιφτέκι. Καλό και γευστικό κρέας, το οποίο πρέπει να έχει και το λιπάκι του για να κρατήσει κάποια υγρασία κατά το ψήσιμο.

Εγώ χρησιμοποιώ μείγμα κιμά από βοδινή λάπα και από βοδινή κόντρα μπριζόλα περασμένα μία φορά από την μηχανή του κιμά.

Πλέον έχω περιορίσει τα υλικά που βάζω στον κιμά σε λίγο σωταρισμένο κρεμμύδι ψιλοκομένο, πιπέρι, κύμινο σε σκόνη, κόλιανδρο σε σκόνη. Δεν προσθέτω αρχικά στο μείγμα αλάτι (γιατί θέλω να διατηρήσει την κρεατένια υφή του) και δεν ανακατεύω πολύ το μίγμα για τον ίδιο λόγο.

Το αλάτι από την αρχή και η έντονη ανάμειξη διασπά τις πρωτεΐνες και τελικά έχουμε ένα νιανιά μείγμα, όπως στα κεφτεδάκια.

Το ψήσιμο για το μπιφτέκι είναι σημαντικό στάδιο. Εγώ το ψήνω σε μαντεμένιο σκεύος (λατρεύω τα μαντέμια), αφού κάψει καλά ρίχνω στον πάτο χοντρό αλάτι και τοποθετώ τα μπιφτέκια (200 γρ. σε βάρος, με διάμετρο λίγο μεγαλύτερη από τα ψωμάκια -τα μπιφτέκια μαζεύουν κατά το ψήσιμο- και όχι πολύ χοντρά σε πάχος, για να μπορείς να δαγκώσεις με τα υπόλοιπα υλικά στο ψωμάκι!). Μόλις πάρει χρώμα η κάτω πλευρά γυρίζουμε και μόλις ροζ υγρά αρχίσουν να αναδύονται στην πάνω πλευρά είναι έτοιμα. Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από το πάχος του μπιφτεκιού και από το πώς επιθυμούμε εμείς ψημμένο το κρέας. Πάντως προσοχή να μην το παραψήσουμε και στεγνώσει!

Τώρα, τα συνοδευτικά μπορεί να είναι κέτσαπ, μουστάρδα, μαγιονέζα, ντομάτα , τυρί τσένταρ, μαρούλι, ντομάτα, μπέικον ψημμένο, αγγουράκι τουρσί, κρεμμύδι ωμό , κρεμμύδι τηγανητό, πατάτες τηγανητές, μανιτάρια σωτέ. Εσάς ποιο είναι το αγαπημένο σας μπέργκερ;

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΨΩΜΑΚΙΑ ΜΠΕΡΓΚΕΡ

(ΓΙΑ 8-10 ΨΩΜΑΚΙΑ 90 ΓΡ. ΩΜΗ ΖΥΜΗ ΕΚΑΣΤΟ)

250 γρ. αλεύρι λευκό σκληρό

250 γρ. αλεύρι σούπερ

30 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

1 αυγό

5 γρ. ζάχαρη

5 γρ. αλάτι

20 γρ. φρέσκια μαγιά

200 γρ. νερό

1 αυγό χτυπημένο για άλλειμα πριν το ψήσιμο

σουσάμι για πασπάλισμα

Εκτέλεση

Διαλύουμε τη μαγιά στο νερό μαζί με τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι και στη συνέχεια προσθέτουμε το μείγμα με το νερό και τη μαγιά και στη συνέχεια τα υπόλοιπα υλικά.

Ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να ξεκολλά από τα χέρια μας και να είναι η αίσθηση σαν τον λοβό του αυτιού.

Χωρίζουμε σε μπαλάκια των 90 γρ. και τοποθετούμε σε λαμαρίνα με λαδόκολλα πιέζοντάς τα, ώστε να είναι κάπως πεπλατυσμένα. Τα αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου να φουσκώσουν και στη συνέχεια τα αλείφουμε με χτυπημένο αυγό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου μέχρι να γίνουν.

Αυτό είναι μακρόστενο και όχι στρογγυλό γιατί προορίζεται για χότ ντόγκ!

Καλή σας επιτυχία και καλό Σ/Κ.

About these ads

3 Comments

  1. Καλά,μάγεψες πάλι!!!
    Μπορεί να σου φανεί χαζή η ερωτησή μου,αλλά την ketchup πως την έφτιαξες?και είναι σαν του εμπορίου?
    Αύτη τη στιγμή πάντως δν ζηλεύω γτ τρώω pizza(από τα χεράκια μου)

  2. ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

    λοιπον,παει τελειωσε.
    ΟΤΑΝ ΕΡΘΩ ΘΕΛΩ ΚΑΙ BURGER ΚΑΙ ΚΟΥΛΟΥΡΙ ΚΑΙ ΠΕΙΝΙΡΛΙ
    ΜΑΖΙ ΜΕ ΕΝΑ ΡΙΖΟΤΟ ΒΕΒΑΙΩΣ,ΒΕΒΑΙΩΣ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

WordPress.com Logo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Log Out / Αλλαγή )

Twitter picture

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Log Out / Αλλαγή )

Facebook photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Log Out / Αλλαγή )

Google+ photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Log Out / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s