OLYMPUS DIGITAL CAMERA
comments 2

ΧΟΙΡΙΝΟ ΚΟΤΣΙ ΨΗΤΟ ΜΕ ΜΠIΡΑ

Τα Χριστούγεννα έρχονται και το ΔΝΤ μένει! Δεν είναι πολύ δύσκολο να κάνει κανείς ένα υπέροχο και εντυπωσιακό τραπέζι χωρίς να ξοδέψει  πολλά χρήματα.

Το πιάτο που προτείνω σήμερα αποτελείται από υλικά που ΔΕΝ είναι πολύ ακριβά, ο τρόπος μαγειρέματος είναι απλός και σου λύνει τα χέρια και, το κυριότερο, το αποτέλεσμα είναι όμορφο , γευστικό και χορταστικό.

Το χοιρινό κρέας γενικά είναι πολύ οικονομικό. Το χοιρινό κότσι  είναι κομμάτι του πίσω ποδιού του χοιρινού, που θέλει αρκετή ώρα μαγειρέματος για να γίνει μαλακό.

Εγώ τα δικά μου τα προμηθεύτηκα από το ΜΑΚΡΟ σε τιμή περίπου 3,5 ευρώ το κιλό. Ήταν φρέσκα γερμανικά, σε αεροστεγή συσκευασία των 2, με βάρος περίπου 1,5-1,8 κιλ. Η συγκεκριμμένη ποσότητα είναι ιδανική για 4 άτομα, δηλαδή, αναλογεί ένα κότσι για δύο άτομα. Ίσως στον  κρεοπώλη της γειτονιάς θα πρέπει να το παραγγείλετε.

Υπάρχουν άπειρες συνταγές για χοιρινό κότσι και τα μυρωδικά του. Παραπέμπει σε γερμανικό μπυρομεζέ, και όχι άδικα, αφού είναι κλασσικό έδεσμα σε γερμανικές μπυραρίες.

ΧΟΙΡΙΝΟ ΚΟΤΣΙ ΨΗΤΟ ΜΕ ΜΠΙΡΑ

Υλικά (για 4 άτομα)

2 χοιρινά κότσια (1,5 κιλό)

2 πράσα (το πράσινο μέρος)

1 καρότο (κομμένο σε ροδέλες)

1 κρεμμύδι χοντροκομμένο

4-5 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες

2 φύλλα δάφνης

1 μπουκάλι μπίρα (βάλτε όποια σας αρέσει)

αλάτι

πιπέρι

2 κόκκοι μπαχάρι

3 γαρίφαλλα

2-3 κουταλιές της σούπας καπνιστή πάπρικα

2-3 κουταλιές της σούπας μουστάρδα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 C . Σε σκεύος με καπάκι που μπαίνει στον φούρνο (ιδανικά γάστρα) στον πάτο βάζουμε όλα τα λαχανικά (κομμένα ακανόνιστα, γιατί τα θέλουμε απλά για να δώσουν γεύση στο ζωμό και όχι για να τα σερβίρουμε).  Σε ένα γουδί πολτοποιούμε τα σκόρδα μαζί με τα μπαχαρικά και τη μουστάρδα, κάνουμε έναν πολτό με τον οποίο αλείφουμε το χοιρινό και το τοποθετουμε πάνω από τα λαχανικά. Αδειάζουμε την μπύρα στον πάτο, κλείνουμε το καπάκι και ψήνουμε για περίπου 3 1/2 ώρες.

Εάν θέλουμε η πέτσα του χοιρινού να γίνει κρατσανιστή το βάζουμε στο τέλος στο γκρίλ για λίγα λεπτά.

Το ζουμί του ταψιού, που είναι πεντανόστιμο (προσοχή στο αλάτι), μπορούμε να το σουρώσουμε από τα λαχανικά (τα πετάμε)  και να το δέσουμε για να το σερβίρουμε μαζί με το κρέας. Αυτό γίνεται είτε χρησιμοποιώνττας  κορν φλάουρ είτε βράζοντας για περισσότερη ώρα, ώστε να συμπυκνωθεί και να δέσει (να μοιάζει με σιρόπι).

ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!

About these ads

2 Comments

  1. mmmmmmm…μόνο και μόνο η εικόνα αυτού του φαγητού κάνει την κοιλίτσα μου να γουργουρίζει και τα σάλια μου να τρέχουν.Θα το φτιάξω και εγώ!!
    Υ.Γ.καλά αυτά τα καλή όρεξη! και bon appetite!μετά από κάθε συνταγή με πεθαίνουν!!ΘΕΑ!!!!

  2. Μολις τωρα το φαγαμε… πραγματικα θεσπεσιο (παρολο που μας ελειπε το πρασο)! Μπραβο για τη συνταγη, εκπληκτικη!:-)

Υποβολή απάντησης

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

WordPress.com Logo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Log Out / Αλλαγή )

Twitter picture

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Log Out / Αλλαγή )

Facebook photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Log Out / Αλλαγή )

Google+ photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Log Out / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s